Вуглеводні, рента, екологія…

Спільний план дій щодо розвитку нафтогазодобувної галузі Полтавщини, нарощення видобутку вуглеводнів і методів його інтенсифікації обговорили під час “круглого столу” фахівці галузі та представники влади.
Перший заступник голови правління – виконавчий директор ПАТ “Укргазвидобування” Олександр Романюк поінформував про плани та перспективи розвитку нафтогазової галузі нашої області. Він зокрема зазначив:
– Нині ПАТ “Укргазвидобування” відповідає за 75 відсотків обсягів видобутку в Україні. Цього року маємо стратегічне завдання – стабілізувати видобуток вуглеводнів та залучити в галузь інвестиції. Задля стабілізації потрібен не лише час, а й висококваліфіковані працівники та нові технології. Плануємо, що вже через 10 років Україна зможе повністю забезпечувати себе природним газом. Щодо Полтавщини, то зараз – це одна із ключових нафтогазодобувних областей. Вона має всі шанси стати найбільшою та отримати низку переваг, зокрема – створення нових робочих місць, податки, розвиток інфраструктури, вирішення екологічних питань.
Протягом наступних 5 років ГПУ “Полтавагазвидобування” (філія “Укргазвидобування”) планує пробурити майже 300 нових свердловин. Тому вже в 2017 році компанія хотіла б отримати до 30 ділянок. Не менш важливими, за словами Олександра Романюка, є питання інтенсифікації, тобто збільшення видобутку газу на вже існуючих свердловинах.
Проблеми місцевих громад порушували присутні на зібранні сільські голови, перший заступник голови ОДА, депутат обласної ради Андрій Пісоцький.
– Я особисто знаю про ті всі проблеми, які існують навколо цієї галузі. Ми підтримуємо компанію “Укргазвидобування”, розуміємо, скільки коштів вона сплачує у бюджети різних рівнів та реалізує соціальних угод в області, надає робочі місця полтавцям.   Той комплекс проблем, які зараз виникають у місцевих громад з водою, дорогами, екологією, необхідно вирішувати спільно, насамперед з підприємствами нафтогазодобувної та аграрної галузей. Місцеві громади звертаються до обласної влади постійно. Тож ми розуміємо питання енергетичної безпеки держави, але повинні дбати й про розвиток громад на Полтавщині, – підкреслив Андрій Пісоцький.
На необхідності якомога повнішого врахування проблем місцевих громад, сприяння у їх вирішенні та відрахування до місцевих бюджетів рентних платежів акцентував увагу присутніх заступник голови обласної ради Анатолій Ханко.
Децентралізація ренти та відрахування 5 відсотків від обсягу рентних платежів місцевим громадам, що буде додатковим стимулом для співпраці з видобувними підприємствами, – це те, що потрібно в нинішніх умовах, вважає народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань ПЕК Ольга Бєлькова.
– Я подала законопроект №3038, який уже розглянули на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради, також підтримку обіцяв Прем’єр-міністр. Місцеві громади наразі жодним чином не зацікавлені у наданні згоди на видачу спеціальних дозволів на видобуток корисних копалин зі своїх територій та у наданні прав на користування землею для цих же цілей. Інша ініціатива – проект Закону №3096, який врегульовує порядок користування земельними ділянками для нафтогазовидобутку, майновий статус свердловин, – додала народний депутат.
На перспективах співпраці Держслужби геології та надр України з Полтавською облдержадміністрацією і обласною радою, підписанні відповідного меморандуму зосередився директор департаменту організаційно-аналітичної роботи та управління персоналом Держслужби геології та надр України Микола Бояркін.
– Такий експериментальний меморандум ми вже підписали зі Львівською ОДА й обласною радою. Деякі регіони пропонують Держслужбі геології та надр підписати цей документ, адже ми відкриваємо областям всю ситуацію: скільки спецдозволів, зокрема діючих та недіючих. Найближчим часом плануємо підписати такі документи з керівництвом Київської, Черкаської, Одеської й Тернопільської областей. Сподіваюся, що в жовтні підпишемо меморандум і розпочнемо плідну та ефективну співпрацю з представниками обласної влади Полтавщини, – зазначив Микола Бояркін.
Під час “круглого столу” також ішлося про нафтогазовий потенціал області, перспективи нарощення видобутку вуглеводнів, методи інтенсифікації, новітні технології та екологічні проблеми регіону й пошук шляхів їх вирішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.