Кіножиттєпис Божого храму

Творчий колектив на чолі з відомою журналісткою Людмилою Нестулею презентував у Полтаві нову документальну стрічку “Благодать під соснами”.

У діяльності філії НТКУ “Лтава” просвітницький напрям є одним із провідних. Саме в цьому руслі й створено новий фільм. Основою його змісту є духовна складова. Головний “персонаж” – дерев’яна Свято-Троїцька церква, збудована 1865 року у Вельбівці Гадяцького району. Телепроект створювали у співпраці з полтавським духовенством.
Хто брав участь у спорудженні цього храму, якою була його доля? На ці та інші запитання й прагнули відповісти учасники творчого колективу на чолі з Людмилою Нестулею.
“Створення телефільму – це завжди праця великої кількості людей, тому, перш за все, я вдячна тим колегам, які працювали разом зі мною. Наше завдання полягало в тому, щоб показати, яке значення в житті полтавців мали церкви і церковне життя, про яке ми досить мало знаємо”,  – зазначила Людмила Нестуля.
Робота над фільмом “Благодать під соснами”  тривала кілька років. Допомагали й фахівці-архітектори, й краєзнавці. Йдеться про церковне життя у Вельбівці за час існування храму, прості люди пояснюють, чим дорогий для них цей скромний “острівець” батьківської віри.
“Це енциклопедична відеоробота, а матеріали  подані в історичному контексті на тлі суспільно-політичних подій, на тлі духовного життя. Творча група, зокрема Людмила Нестуля, справді робить надзвичайно велику справу”, – переконана заступник директора філії НТКУ “Лтава” Наталія Іванченко.
Публіка із прихильністю зустріла фільм. В історії села з’явилася нова цікава сторінка, адже це той випадок, коли минуле допомагає зрозуміти сьогодення, відчути духовну родинність багатьох поколінь українців.

Катерина ШАПОВАЛ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.