Перші іменини Шишацької об’єднаної родини

Як зазначив не без гумору, вітаючи гостей і господарів зі святом, голова цієї великої громади Олександр Тутка, саме 13 серпня 3113 року до нашої ери, за календарем індіанського племені майя, було створено світ. Попри війни та негаразди, світ живе й досі. Тому перспективи у громади-іменинниці оптимістичні, підтверджені не лише індіанським календарем, а й цифрами. Адже за перше півріччя цього року бюджет перевиконано на 7 мільйонів гривень!
Край реформаторський
…Пахне скошеною травою, димом, ковбасою-пампушками. Розкладають у павільйонах свої презентації старостати – там є експонати і для душі, і для “сугріву”.
Псьол понад берегами затягнутий дорідною ряскою. Волого й холодно – тільки-но припинився рясний дощ. Два дебелих пиріжки з печінкою та капустою по 3,5 гривні за штуку ковтнулися і гріють душу зсередини. Народ планує гуляти до півночі. Серед розваг – навіть батут.
Рушає урочиста хода: Гоголеве, Великий Перевіз, Жоржівка, Баранівка – усі 11 старостатів, кожен зі своїм короваєм та баяном. Погляд притягують три довжелезних рушники, експонати місцевого музею. Найдовший, 8-метровий, ілюструє історію шишацької вишивки більш як за два століття.
– Це роботи учасниць клубу вишивальниць “Берегиня”, – розповідає директор Шишацького краєзнавчого музею Наталія Прасольченко, – який працює при музеї. Остання їхня колективна робота – у голові колони – 7-метровий рушник “Слава Україні! Героям слава!”
Вітальні виступи, подарунки від гостей, цілий стос почесних грамот. Найперші нагороди голова облдержадміністрації Валерій Головко вручає “локомотивам” шишацької децентралізації, депутатам обласної ради, керівникам потужних підприємств – генеральному директору ТОВ “Воскобійники” Валерію Капленку та генеральному директору ТОВ “АФ імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктору Скочку. Валерій Головко дякує керівництву держави за вияв політичної волі й початок цієї реформи.
к край тваринництва, а тепер ще й як край реформаторський. Німецькі науковці просяться відвідати саме Шишацький район – як взірець шляху до європейського життя. Певний, у вас будуть і якісні дороги, і зручне транспортне сполучення, і міцна освіта у школах. Річниця – приклад того, що ми у цей важкий для України час випробувань разом, розуміємо один одного, підставляємо плече і творимо своє майбутнє, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко.
“У нас у Бузовій усі молодиці отакі!”
Мешканка Великої Бузової Валентина Поліно каже жартома і всерйоз: “У нас усі молодиці отакі! А ви як думали? На нашому воздусі та на таких харчах чого б же ми ото були маленькі?! Любимо художню самодіяльність, співати любимо. Що в селі помінялося після об’єднання? Чогось такого ду-у-уже відчутного ще немає, але вже бачимо: у нашому старостаті два  ФАПи ремонтуються. У тому, де робота вже закінчена, воду підключили, тепер стало красиво, зручно. Більше уваги почали звертати на культуру, медицину.
Дуже великий ремонт відбувся у сільській школі. Дитсадочок відремонтували, він тепер нічим від міського не відрізняється. Дороги ремонтуються, ями засипаються, але основна робота – попереду!”
“Досі сільрада була самостійною, але без грошей”
Староста Воскобійницького сільського старостату Василь Рудь розповідає: “Мене обрали на цю посаду 24 липня цього року, коли по всій громаді пройшли вибори старост. Досі працював у “Воскобійниках” завідуючим фермою. Тепер буду виправдовувати довіру односельців. У багатьох старостатах обрали керівниками колишніх голів сільрад. Що змінилося за цей рік? Досі сільрада була самостійною, але без грошей. Зараз кошти пішли на втілення проектів. Почався капітальний ремонт саме сільських доріг внутрішнього сполучення. Досі ремонти були більше ямкові, багато допомагало ТОВ “Воскобійники”, тепер вкладаються кошти громади. Хочу наголосити, що об’єднана громада вкладає гроші у наші маленькі старостати: спочатку – селам, потім – центру”.
Реформу оцінюють освітяни
Директор спеціалізованої школи імені Володимира Вернадського у Шишаках Віталій Іваниця: “Що дала реформа школі? Коштами об’єднаної громади відремонтовано спортзал: поштукатурили стіни, замінили 32 вікна, підлогу. А вже за кошти обласного бюджету, оскільки наш заклад виграв обласний конкурс на статус опорної школи, закупимо кілька силових тренажерів. Завдяки цьому статусу через систему “Прозоро” обрано підрядника на проведення зовнішнього утеплення приміщення, частина коштів піде на покращення матеріально-технічної бази.
Об’єднана громада профінансувала ремонт біологічного кабінету, повністю відремонтовано три санвузли, шкільний ґанок, умивальники біля їдальні, які не мінялися з 1964 року.
По селах упорядковуються дороги, які не ремонтувалися багато-багато років. А ще – прибирання територій, досі небачене; закупівля й установка дитячих майданчиків не тільки у Шишаках, а й по селах громади”.
Перевиконання бюджету – 7 мільйонів!
Генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Віктор Скочко, як представник агрохолдингу “Астарта-Київ”, пообіцяв у найближчі рік-два створити сотні робочих місць із гідною заробітною платою, а значить – більше податків до бюджету.
– Сьогоднішній дощ когось засмутив, а я вже рахую центнери, які приростуть на цукрових буряках, на кукурудзяних, соєвих, соняшникових полях. Ці центнери обов’язково трансформуються у гривні й наповнять бюджет нашої громади. Переконаний, на 5-річний ювілей матимемо гостей не лише з Полтави, а й із Києва та зарубіжжя. Змінимо Шишаччину – зміниться країна. Цей рік показав, хто – друзі, соратники, а хто – опоненти. І їм спасибі – вони нас зміцнили. Рік був важким, але нам багато чого вдалося. Успішно реалізується проект первинної медико-санітарної допомоги. Зрушилася з місця проблема десятиліть – дороги. Вперше за 25 років незалежності ми направили на них 25 мільйонів гривень. Бачимо майбутнє місцевої освіти, безпеки й охорони правопорядку. Розробляємо чітку програму “Безпечна громада”. За півріччя у громаді з населенням 16 тисяч бюджет перевиконано на 7 мільйонів гривень!
“Вчимося на помилках, і все у нас вийде”
Староста Жоржівського старостату Лілія Бабич: “На території старостату проживає 646 мешканців, люди переважно поважного віку. Бабусям-дідусям до Шишак діставатися важко, більшість із них підліковувати доводиться вдома. ФАП у нас капітально не ремонтувався вже не пам’ятаю скільки років. Після цьогорічного оновлення він має належний вигляд. Є водогін і внутрішній санвузол, нові двері, рівні стіни. За кошти з перевиконання бюджету за 9 місяців плануємо придбати нові меблі.
Побільше б таких новацій. Серед наболілого – погані дороги, відсутність сполучення із центром громади (легше дістатися до Полтави). Наше комунальне підприємство вже придбало один автобус, у планах – ще один, тому думаю, що до кінця року це питання також вирішиться. З поточним ремонтом доріг теж до кінця року впораємося завдяки співфінансуванню. Що найбільше заважає? Перешкоди опонентів. Це не секрет, що багато їх є навіть у керівництві району. Коли у село приїжджають проводити прийом і починають розказувати, що тепер стало гірше, ніж до об’єднання, це дуже заважає. Не всі розуміють, що першопроходцям завжди важко. Як малій дитині, яка набиває гулі, збиває коліна. Але ж набираємося досвіду, вчимося на помилках, і все у нас вийде. Зі свого 5-річного досвіду сільського голови скажу: тоді була одна субвенція – на дорогу – всього сім тисяч та ще й у кінці року, коли щось ремонтувати вже неможливо. Тепер коштів стало справді більше”.

Довідка “Зорі Полтавщини”
Із 15 місцевих рад Шишацького району об’єдналися в одну громаду 11 сільських і селищна ради. Якщо минулоріч, до об’єднання, їхній сукупний бюджет становив 50 мільйонів гривень, то у цьому році – понад 110 мільйонів. Коштом об’єднаної громади утримується 12 шкіл, 13 дитсадочків, 11 будинків культури, музична школа, 10 ФАПів, 8 амбулаторій – загалом близько 80 об’єктів соціальної інфраструктури та закладів управління. На баланс новоствореного комунального підприємства передано свердловини й водогони. Підготовлено півтора десятка інвестиційних проектів розвитку громади, на часі – створення сучасної пожежної частини. 8 інвестиційних проектів стосуються ремонту доріг, у тім числі й із залученням іноземних інвестицій.

Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.