Його крила – з правди й чесноти

“Моєю мрією є те, щоб український театр і кіно були знані в усьому світі. Вірю, що так і буде. І я щасливий, що хоч трішки можу цьому допомогти”, – сказав свого часу Богдан Ступка. І його мрія збулася – митець зробив для цього надзвичайно багато. Знаменитий польський режисер Єжи Гоффман назвав його найталановитішим драматичним актором Європи. Він грав жадібно, красиво і професійно. Професіоналізм Ступки-актора полягав не тільки в глибокому проникненні в характери своїх персонажів, а й у тій моральній і фізичній самовіддачі, з якою він завжди працював.
Народився Богдан Ступка у селищі Куликів на Львівщині в родині артиста хору та балерини 27 серпня 1941 року. У 1948 році сім’я переїхала до Львова. Не вступивши до політехнічного інституту, майбутній актор працював спочатку учнем слюсаря, а потім став фотографом. У цей час Богдан Ступка виступав у складі джаз-банду “Медікус” як ведучий. Першу театральну освіту одержав у драматичній студії при Львівському українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької (1959–1961).
Майже відразу після служби в армії Богдан Ступка одружився, на все життя зв’язавши свою долю з випускницею Бакинського хореографічного училища Ларисою Корнієнко.
У Львівському театрі імені Марії Заньковецької Богдан Ступка працював актором з 1961-го по 1978 рік. У 1984 році після переїзду в столицю він закінчив Київський інститут театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого (факультет театрознавства). Освіту отримував “без відриву від виробництва”, бо ще в 1978 році був зарахований до трупи театру імені Івана Франка, з яким не розлучався до завершення свого земного шляху. У 2001 році Богдан Сильвестрович став художнім керівником у рідному театрі. До цього два роки актор був міністром культури і мистецтв України в уряді Віктора Ющенка (1999–2001).
Богдан Ступка зіграв більше 100 ролей у театрі. Найяскравішими стали образи Задорожного (“Украдене щастя” І. Франка), Дон Жуана (“Кам’яний господар” Лесі Українки), Майстра (“Майстер і Маргарита” М. Булгакова), Тев’є (“Тев’є-Тевель” за Шолом-Алейхемом), Річарда, Едмунда, короля Ліра (“Річард III”, “Король Лір” В.Шекспіра), Поприщина (“Записки божевільного” М.Гоголя), Шевченка (“Сни по “Кобзарю” М.Козьменко-Делінде за віршами Т.Шевченка)…
У кіно Богдан Ступка також мав більше 100 ролей, працював із кінорежисерами Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Юрієм Іллєнком, Кірою Муратовою, Сергієм Бондарчуком, Володимиром Бортком, Павлом Чухраєм, Дмитром Месхієвим.
Його кінодебютом став фільм Юрія Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою” (1971) – роль Ореста Дзвонаря. На цю роль претендував Іван Миколайчук, але оскільки це була роль бійця УПА (тобто негативна в радянські часи), то влада не хотіла, щоб її грав Миколайчук. Затвердили Ступку, за яким після театральної ролі Річарда III закріпилося певне акторське амплуа. Однак його трактування образу Дзвонаря виявилося дуже вдалим, і ця роль досі вважається однією з кращих у вітчизняному кінематографі. У списку кіноролей Ступки багато історичних особистостей: гетьмани Іван Брюховецький (“Чорна рада”), Іван Мазепа (“Молитва за гетьмана Мазепу”), Богдан Хмельницький (“Вогнем і мечем”), а також Чингісхан (“Таємниця Чингісхана”), Олександр Керенський (“Червоні дзвони”), Тарас Бульба (“Тарас Бульба”) і навіть Леонід Брежнєв (“Заєць над безоднею”).
Богдан Ступка отримав безліч нагород і призів. У 2008 році він став володарем призу за кращу чоловічу роль на III Римському кінофестивалі за головну роль в українсько-польському фільмі “Серце на долоні” (режисер Кшиштоф Зануссі).
Актор був удостоєний звання Героя України, народного артиста України, народного артиста СРСР, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, лауреата Державної премії та Міжнародної театральної премії імені Станіславського, був академіком Академії мистецтв України.
До останніх днів Богдан Ступка був художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка в Києві. Також був художнім керівником акторського курсу в КНУТКіТ ім. І.Карпенка-Карого, з 2009 року – президент Київського міжнародного кінофестивалю.
Відійшов у вічність Богдан Сильвестрович Ступка 22 липня 2012 року на 71-му році життя. Він був актором від Бога і залишається в нашій пам’яті живою легендою українського театру і кіно.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.