Ярмаркують Великі Сорочинці, ярмаркує Україна

На Жабокрицькому майдані у Великих Сорочинцях вирує знаменитий ярмарок. Він зібрав десятки тисяч гостей з усієї України, країн близького й далекого зарубіжжя. Ярмарок торгує, співає, вправляється в силі й майстерності, дарує незабутні враження.
Щедрість української душі
IMGP0910– Сорочинський ярмарок – це не просто, як інколи говорять, ринок. Подібного немає ніде в світі, а я побувала в багатьох країнах. Сорочинський формувався задовго до нас, ще два століття тому. І нині на цьому торжищі поєднуються економіка, народна дипломатія, культура, традиції, добро, – зазначила керівник проекту ТОВ “Сорочинський ярмарок”, кавалер орденів княгині Ольги ІІІ та ІІ ступенів Світлана Свищева.
За її словами, в ярмарку беруть участь близько 400 промислових підприємств, понад 400 приватних підприємців, 530 учасників народних промислів, 35 кафе й ресторанів з України й інших держав.
– Тут – всі регіони нашої величної незалежної держави. Це місце, де ми показуємо наші досягнення, єдність, щедрість і щирість української душі, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Голова обласної ради Олександр Біленький назвав Національний Сорочинський ярмарок культурним, мистецьким і фінансовим майданчиком для реалізації можливостей Полтавщини на внутрішньому й зовнішньому ринках. Він висловив пропозицію відкрити в Міжнародному конгрес-центрі “Український дім”, що в Києві, представництво Полтавщини і перенести туди експозицію ярмарку. Валерій Головко ініціативу підтримав.
Після оголошення урочистого відкриття ярмарку, яке доручили здійснити голові облдержадміністрації, й виконання Державного Гімну присутні на дійстві вшанували пам’ять полеглих за свободу України хвилиною мовчання.
Привітав зі сцени ярмаркувальників і Микола Васильович Гоголь. Його образ цьогоріч втілював актор обласного академічного українського музично-драматичного театру Тимофій Зінченко. Традиційно зустрічали відвідувачів ярмарку персонажі Гоголевих творів. Так, біля головної сцени “дефілювали” гарбою, запряженою улюбленцями публіки – волами Гаєм і Солов’єм, – Хівря з дяком. Хотів показати всім, де раки зимують, чорт, а ярмарковою площею ходив Тарас Бульба. Виступили на головній сцені Національна заслужена капела бандуристів України і заслужена артистка України Наталя Май із доньками Олесею й Станіславою.
“Усякого було там дива…”
IMGP1151Приїхали показати себе й на інших подивитися кілька закордонних делегацій. Національний крам привезли мешканці В’єтнаму, Індії, Грузії, Азербайджану й Білорусі.
– Я на ярмарку вперше. Він – наймасштабніший і найбільш відомий з-поміж інших в Україні. Привіз продемонструвати одяг і ювелірні прикраси. Сукні з бавовни, виготовлені власноруч й оздоблені орнаментом. Вартість однієї – 400 гривень. Прикраси також ручної роботи, зроблені з різного індійського каміння і сплаву металів. Коштують 300 – 400 гривень. Люди купують товари поки що мляво. Бідкаються, що задорого, – розповів індієць Шахзад Ахмад.
Представники Азербайджану привезли на ярмарок чай, вина, коньяки і соки. Продукція натуральна, удостоєна багатьох міжнародних нагород. Вино коштує від 130 гривень, а коньяк – від 300 гривень. Літрова пляшка гранатового соку – 80 гривень.
IMGP1158Чимало покупців зазирають до палатки делегації з В’єтнаму. Крам тут екзотичний, і ціни помірні. В’єтнамці приїздять на торжище вдруге поспіль. Цього разу розширили участь, репрезентувавши свою культуру національними піснями й танцями на головній сцені.
Неподалік – представники Грузії. Продають спеції, солодощі, соуси, сир, арахіс, сухофрукти.
– Чурчхела коштує 30 гривень, ткемалі – 50 гривень. Літра виноградного вина – 100 гривень, – говорить мешканка Кутаїсі Хатуна Барченадзе. На запитання, чи встигла щось купити на ярмарку, притримує жовту кепку з синім написом “Ukraine” й відказує з акцентом: – Щира українка. Вишиванки мають усі члени нашої родини. Ми любимо Україну й підтримуємо її завжди. Те, що було в Грузії, нині продовжується у вас. Зичу вам вистояти, дати відсіч агресору і захистити державу.
Богатирські ігри
IMG_4617У перший день роботи Сорочинського ярмарку відбувся ІІІ етап Міжнародного чемпіонату “Strongman Open Challenge-2016”. У турнірі демонстрували свою силу атлети з України, Росії, Білорусі, Грузії, Литви і Латвії. Змагалися у п’яти вправах.
– Хотіли приїхати болгари й поляки, але за графіком не змогли, бо готуються до IV етапу змагань у Коломиї. Якщо минулого року на ярмарковому турнірі виступали й спортсмени-аматори, то нині тільки професіонали. У 2017-му буде мегашоу, – розповідає співорганізатор змагань, голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко.
За його словами, цьогорічну програму змагань дещо оновили, зокрема ввели нові снаряди. Серед них – гантелі по 100 кілограмів, бочки з-під пива, наповнені піском, вагою теж по центнеру, підсилена труба. Минулого року вона важила 130 кілограмів, а тепер сягає 170 кілограмів.
Приїхав на змагання й минулорічний переможець турніру у Великих Сорочинцях латвієць Івар Грахольський. Цьогоріч через травму руки він у богатирських іграх не брав участі, але привіз двох колег-спортсменів.
– По ярмарку прогулялися, придивилися деякі сувеніри. Золоті руки в людей. Вони виготовляють чудові речі, шиють одяг, кують металеві вироби. Жінки гарні. У мене була ідея придбати вишиванку, але сказали, що мого розміру немає – я надто великий. Але ще подивлюся, – посміхається стронгмен. – Наші ЗМІ про Україну нині вміщують тривожні повідомлення. Йде інформація про війну на Донбасі, про те, що Росія відібрала Крим. Деякі наші стронгмени, яким я пропонував їхати, бояться. Проте за час подорожі Україною небезпеки ми не відчули. А мої знайомі, які були в Карпатах, Києві, відгукуються про вашу державу добре.
Переможцем ІІІ етапу Міжнародного чемпіонату стронгменів став литовець Відас Блекайтіс. Другу сходинку посів білорус Олександр Курак. Третє місце виборов українець Михайло Ходяков із Донеччини.
Цьогорічні цікавинки

Відвідувачі, окрім купівлі традиційного ярмаркового краму – вишиванок, глиняного посуду, ляльок, гобеленів, килимів, оберегів, прикрас, дерев’яних, шкіряних, хутряних виробів, – могли взяти участь у майстер-класах. Останні відбувалися в етно-садибах. Щоправда, вхід на цю територію платний. За допомогою майстрів охочі могли згончарувати мисочку, глечик, сплести обруч із соломи чи подивитися на обрядові дійства, як, наприклад, українське весілля чи свято Медового Спаса.
З-поміж технічного розмаїття увагу відвідувачів ярмарку привертали промислові машини для вишивки. Їх привезли зі Львова.
– Мають назву “RiCOMA”. Виготовляються у США. Ми ці машини офіційно й ексклюзивно в Україні представляємо, продаємо, навчаємо ними користуватися, розробляти дизайни. На Полтавщині попит є. Маємо кількох клієнтів у Полтаві й Миргороді. Останні, до речі, придбали в нас машину після минулого Сорочинського ярмарку. Рік користуються і в сусідньому ряду продають свою продукцію. Машина коштує від 2 тисяч доларів залежно від умов роботи – це швейне виробництво чи домашня праця. Залежно від розміру й кількості вишивальних голівок вартість варіюється, – поінформував співробітник представництва “RiCOMA Україна” Василь Алєксєєв.
Хто не полінувався добратися майже до протилежного боку торжища, мав змогу побачити унікальні вироби з металу в стилях техноарт й АТОарт. Їх привезли мешканці Сєверодонецька й Лисичанська Луганської області, які працюють у майстерні “МотоМАГ”. Перша техніка полягає у виготовленні композицій із деталей старих відпрацьованих машин і металевих виробів, друга – з деталей відпрацьованого й пошкодженого металу та бойової техніки, як часів Другої світової, так і нинішньої воєн. Майстерня допомагає бійцям АТО ремонтувати техніку, а вони натомість “підкидають” матеріал для творчої роботи. Ярмаркувальникам гості з Луганщини демонстрували дракона, мангал, потяг, авто, краба й кілька виробів військової тематики.
– Нашого дракона звуть Стьопа. Він зварений із цепів мотоциклів, велосипедів, бензопил і скутерів, газового балона й автомобільних елементів. Працювали над ним понад два тижні. Вартість виробу – 2 тисячі доларів. Автомобіль сконструювали з елементів кухонного обігу – м’ясорубки, лопаток, чайних ложок, побутової тертушки і ручок від черпака. Ціна – 200 доларів, – розповідає представник майстерні “МотоМАГ” Влад Богомолов. – Конструкцій “Усмішка доброго сусіда” лише дві. Одна подарована колишньому керівнику Луганської віськово-цивільної адміністрації Георгію Туці. Виріб має кольорову гаму російського прапора. Як кістка в горлі, в цій конструкції “сидить” шматочок землі під назвою “ЛНР і ДНР”, тобто наш Донбас, окупований Російською Федерацією, але якщо спробувати його взяти, паща, як капкан, закриється. Конструкція “Башта ДАП” зроблена на пам’ять про загиблих і тих, хто мужньо обороняв Донецький аеропорт. Виконана з гільзи 150-го калібру, елементів гранатомета СПГ, автоматних гільз. А український прапор зроблений з елемента корпусу “Града”, якими зокрема й обстрілювали аеропорт. Цей експонат заберуть у музей у Києві.
Що почім на ярмарку?
– Шашлик із курятини, як і минулоріч, – 35 гривень за 100 грамів, – перемовляються два чоловіки, ознайомлюючись із нинішньою ціновою політикою торжища.
За порцію шашлику зі свинини просять 35–40 гривень, з телятини – 45. Вареники з картоплею й капустою (по три в тарілку) – 30 гривень, із печінкою – на 5 гривень дорожчі. В одному місці за штуку просили 8 гривень, за вергун – 10 гривень. За 100 грамів плову або миску борщу доведеться віддати по чверть сотні, за картоплю по-селянськи – 15 гривень. Якщо забажаєте покуштувати салату, то маєте заплатити 10–20 гривень за порцію.
Щодо напоїв, то за півлітра квасу треба віддати близько 10 гривень, а за пиво – вдвічі більше. Лимонад вартує 7 гривень, а любителям натуральної кави потрібно готувати купюру із зображенням Івана Мазепи. Охочі підсолодити життя морозивом “Ріжок” витратять 15 гривень, а за коктейль викладуть 25 гривень. Припаркувати авто за кількасот метрів до входу на ярмарок можна за чверть сотні гривень.
Якщо приїхали з дітлахами, готуйтеся, що найнижча вартість атракціону, яких, до слова, на будь-який смак на ярмарку, – 30 гривень. Це за манеж, “паровоз” або 20 пострілів у тирі. Середня ціна – півсотні – за гірки, каруселі чи п’ять обертів на оглядовому колесі. Випробувати себе на центрифузі коштує 60 гривень.
– Але за добрі очі можна безкоштовно, – каже працівник атракціону й пояснює: – Волонтери каталися. Вони таку важливу справу роблять. Чого й не пустити безкоштовно?
Найдорожчий із атракціонів – автодром. Його вартість – 70 гривень.
За квиток на вечірній концерт доведеться віддати 50 гривень. Як пояснив головний режисер культурно-мистецьких програм ярмарку, заслужений артист України Олександр Любченко, таке рішення організатори прийняли з огляду на потреби обслуговування території ярмарку, яку доглядають упродовж року.
Ложка дьогтю
Хоч цьогоріч Червона свитка на ярмарку й побувала, але її капості – не головна проблема дійства. Як ніколи актуальним питанням лишається стан доріг. На шляху з Полтави до Великих Сорочинців – яма на ямі.
– Ми другий рік не можемо возити екскурсії до Полтави, в Опішню, Диканьку через поганий стан автошляхів. Хто ж з водіїв захоче бити машину? – каже екскурсовод Микола Кисличенко. Він також виконує роль Миколи Гоголя на ярмарку й проводить екскурсії для гостей. – Ще одна біда – стан Великосорочинського літературно-меморіального музею М.В. Гоголя. Сім років тому до 200-річчя письменника вирішили відремонтувати будівлю. Краще б не починали. Усю експозицію прибрали в архіви – видання, першодруки, особисті речі, посмертну маску, портрет роботи Рєпіна. Нині залишились тільки стенди з фотографіями. От і доводиться годину стовбичити в одному залі на одному місці й розповідати людям про те, що вони не бачать.
Ярмаркові враження
IMGP1103Микола Бастраков приїхав із селища Варва Чернігівської області на торжище великою родиною – із дружиною, сином, донькою й мамою.
– Ярмаркую у Великих Сорочинцях четвертий раз. Востаннє був тут одинадцять років тому. Трішки мов чогось не вистачає, але враження хороші. Купили із сином по івано-франківській вишиванці. Моя коштує 300 гривень, а його – 200. Ціни не кусаються, – каже ярмаркувальник.
– Бувало й краще, – ділиться враженнями Руслана з Горішніх Плавнів. Вони з чоловіком і донечкою уже виходять з території ярмарку. – Є плюси, є мінуси. Місць для харчування дуже багато, а ось сільськогосподарської техніки мало. Раніше можна було в тракторці посидіти і сфотографуватися. Цінова політика цілком прийнятна.
– У перший день ярмарку бачу стільки гостей, скільки раніше бачили в суботній – найвідвідуваніший – день. А скільки ж буде в суботу?! – говорить Микола Кисличенко. – Нинішні ярмаркові ціни дивні. Ось один чоловік обурюється: “Та як це за один вареник 15 гривень?!”, а вчора хлопчина з Херсона підходить і каже: “Купив тут пальто дружині за 300 гривень, а в нас у Херсоні воно 3 тисячі коштує”.
***
Ярмарок у Великих Сорочинцях триватиме до 21 серпня. Нині він присвячений 25-річчю Незалежності України.

Анна ВАСЕЦЬКА,
Микола БЕЗНОС (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.