Чверть століття – на скрижалях історії

Насичені подіями 1995–1998 роки для багатьох українців були періодом складного виборсування з економічних негараздів і політичних розчарувань. Але разом із тим з’являлося й чимало підстав для справжньої національної гордості: за здобутки наших спортсменів, за першого космонавта Незалежної України, за першу антарктичну експедицію.

27 квітня 1995 року. Верховна Рада України прийняла постанову про заснування ордена Богдана Хмельницького – першої державної нагороди Незалежної України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.
18 липня 1995 року. Біля стін Софійського собору в Києві поховано одного із фундаторів УПЦ КП, Патріарха Київського та всієї Руси-України Володимира (Романюка). Спроба поховати тіло подвижника в Софійському соборі наштовхнулася на опір з боку духовенства УПЦ та силові дії з боку загонів спеціального призначення МВС України. Активісти УНА-УНСО, які були на передньому краю маніфестантів, викопали могилу в асфальті, й Патріарха Володимира поховали біля брами св. Софії.
26 вересня 1995 року. На сесії Європарламенту Україну одностайно прийнято до Ради Європи
1 лютого – 15 березня 1996 року. У шахтарських страйках взяли участь представники як східних, так і західних вугільних регіонів України. Причинами протестів стало невиконання державою обов’язків з виплати заробітної плати та інших платежів робітникам.
1 червня 1996 року. З України до Росії перевезено останні ядерні ракети, в результаті чого країна остаточно отримала статус без’ядерної держави в обмін на ядерне паливо для атомних електростанцій, яке повернулося після переробки ракет, і гарантії від Росії, Великої Британії та США своєї безпеки та територіальної цілісності.
28 червня 1996 року. У Верховній Раді України прийнято Конституцію України. За її текст проголосувало 315 депутатів, проти – 16. Це відбулося на найдовшому пленарному засіданні, яке безперервно тривало 23 години.
2 липня 1996 року. У Дніпродзержинську злетів з рейок і розбився трамвай – загинуло 33 пасажири, поранено близько 80.
19 липня – 5 серпня 1996 року. На літніх Олімпійських іграх в Атланті (США) українці посіли дев’яте місце, здобувши 9 золотих, 2 срібні й 12 бронзових медалей.
28 червня 1996 року. За підсумками турніру Першої ліги п’ятого чемпіонату України з футболу “Ворскла” (Полтава) стала чемпіоном і виборола право грати у найвищому дивізіоні.
2 вересня 1996 року. Указом Президента України Л. Кучми “Про грошову реформу в Україні” від 25.08.1996 було введено в обіг національну валюту України – гривню.
6 травня 1997 року. Україна і Росія у Страсбурзі погоджуються скасувати смертну кару.
17 травня 1997 року. Завершилася перша офіційна українська антарктична експедиція. Загалом 12 українських вчених перебували на льодовому континенті понад рік.
30 – 31 травня 1997 року. Президенти Росії і України Б. Єльцин і
Л. Кучма у Києві підписують Великий українсько-російський договір про дружбу, співробітництво і партнерство: приймається “нульовий” варіант з боргів і власності СРСР за кордоном, поділено бухти Севастополя для базування флотів.
22 червня 1997 року. Закінчився чемпіонат України з футболу, в якому футбольний клуб “Ворскла” (Полтава) став бронзовим призером. Команда – дебютант Вищої ліги з першої спроби посіла третє місце і отримала путівку до Кубка УЄФА.
10 серпня 1997 року. Український легкоатлет Сергій Бубка вшосте поспіль став чемпіоном світу зі стрибків із жердиною.
15 серпня 1997 року. В Україні засновано орден княгині Ольги.
19 листопада 1997 року. З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида, США) стартував космічний човник “Колумбія”, на борту якого знаходився перший космонавт Незалежної України Леонід Каденюк. Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.
26 лютого – 1 березня 1998 року. Перший державний візит Президента Л. Кучми до Москви: підписання масштабного договору про економічне співробітництво, майбутнє СНД, демаркацію до 1999 р. кордонів.
29 березня 1998 року. Вибори депутатів рад усіх рівнів. До Верховної Ради найбільше пройшло комуністів. Загалом із 30 партій 4-відсотковий бар’єр подолали 8. На Полтавщині головою новообраної обласної ради став Олександр Полієвець.
4 квітня 1998 року. Велика аварія на Донбасі на шахті ім. Скочинського, в результаті вибуху метану загинули 63 шахтарі.
15 квітня 1998 року. Виповнилося 160 років Всеукраїнській громадсько-політичній газеті “Зоря Полтавщини”, родоначальником якої вважаються “Полтавські губернські відомості”.
22 квітня 1998 року. В Києві вбито В. Гетьмана – колишнього голову НБУ.
Серпень 1998 року. Фінансово-економічна криза, гривня знецінюється у 2,5 разу – з 1,8 гривні до 4 гривень за 1 долар США.
23 серпня 1998 року. Встановлено відзнаку Президента України “Герой України” (з врученням ордена “Золота Зірка” або ордена Держави).
24 жовтня 1998 року. Віталій Кличко нокаутував Маріо Шиссера в бою за вакантний титул чемпіона Європи. Цього року спортсмен став інтерконтинентальним чемпіоном за версією WBO і потрапив до Книги рекордів Гіннеса як перший чемпіон, який виграв 26 двобоїв із найменшими витратами часу.
3–5 листопада 1998 року. Повінь на Закарпатті забрала життя 17 осіб, без даху залишилось близько 8000 людей.
2 грудня 1998 року. Колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка заарештовано у Швейцарії за звинуваченням у відмиванні вкрадених державних коштів.

(За матеріалами інтернет-ресурсів підготувала
Вікторія КОРНЄВА).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.