Сучасне медичне обладнання стане доступнішим

Обласна влада планує закупити сучасне медичне обладнання для лікарень Полтавщини на 10 мільйонів гривень: дві артроскопічні стійки, два сучасних УЗД-комплекси, обладнання для лікування хворих, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, сучасний рентген-прозорий операційний стіл.
Медичній галузі області сьогодні не вистачає понад 154 мільйони гривень. Про це під час щотижневої апаратної наради у голови Полтавської ОДА повідомив директор департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.
Полтавські медики подали до профільного міністерства власні пропозиції щодо розподілу коштів резерву медичної субвенції. Із цієї суми 70 мільйонів гривень – видатки на зарплату, закупівлю медикаментів, харчування хворих, сплата за енергоносії тощо. Крім того, на розгляд чергової сесії обласної ради департамент виніс пропозиції щодо змін до річного бюджету, зокрема про виділення додаткових коштів на суму 23,5 мільйона гривень. З них 13,5 мільйона гривень буде використано для фінансування обласних медичних закладів, насамперед для закупівлі медичних препаратів та поліпшення харчування хворих у лікарнях обласного підпорядкування.
Наприклад, додаткові гроші планується направити для закупівлі продуктів харчування у три спеціалізованих медичних заклади – обласні клінічні шпиталі для ветеранів війни у Полтаві, Кременчуці та Лубнах. Також за ці кошти мають намір закупити вкрай необхідні препарати хіміотерапії для онкохворих полтавців, для лікування серцево-судинних хвороб, вакцину проти гепатиту В та грипу напередодні сезонного піку захворювання, медичні вироби для проведення коронографії тощо.
Решту – 10 мільйонів гривень – профільний департамент запланував витратити на капітальні видатки, тобто на закупівлю сучасного обладнання для обласних медичних закладів. Щоб покращити якість лікування, за ці кошти мають намір придбати дві артроскопічні стійки вартістю 2,9 та 2,7 мільйона гривень в обласну клінічну лікарню імені Скліфосовського і в обласну клінічну лікарню відновного лікування.
Заплановано закупити також два сучасних УЗД-комплекси вартістю 1,5 мільйона гривень кожен для урологічного відділення і відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського. Як пояснює Віктор Лисак, УЗД-апарат одного відділення вже відслужив 15 років і двадцять разів ремонтувався, а в реанімацію апаратуру взагалі доводиться доправляти з іншого відділення.
Майже 260 тисяч гривень заплановано для закупівлі обладнання для лікування хворих, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; 1 мільйон гривень – щоб придбати для обласної клінічної лікарні відновного лікування сучасний рентген-прозорий операційний стіл.
– Ортопедичне відділення виконує велику кількість оперативних втручань. За день хірурги оперують від 4 до 6 пацієнтів. Черга постійно росте. А новий стіл знизить час проведення операції на 40 хвилин, – пояснив головний медик області.
Голова ОДА Валерій Головко зауважив:
– Хороші ініціативи потрібно підтримувати фінансово, бо без грошей ідеї так і залишаться ідеями. Тому пропозиція: зробіть екскурсії депутатам обласної ради до лікувальних закладів, бо ступінь популізму перевищує будь-яку межу, і неприємно, коли депутати намагаються спекулювати на цій темі. З нашого боку ми повинні якісно відпрацьовувати програми і презентувати їх депутатам обласної ради. Якщо переконувати не вдається у сесійній залі, то потрібно переходити у лікувальний заклад і наочно показувати, куди витрачаються кошти і що необхідно ще придбати.

Прес-служба Полтавської ОДА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.