Обмолотили останній сніп

На під’їзді до Крутої Балки, що у Новосанжарському районі, відразу впадають в око дорідні поля кукурудзи та соняшнику ТОВ “Востокстройгаз” – господарства, відомого своїми врожаями та культурою землеробства. Заступник директора товариства Іван Гак із великою надією говорить про очікуваний урожай: “Що стосується ранніх зернових, ми їх практично вже зібрали, ви приїхали якраз на фінальну частину”.
При нас останнього снопа й обмолотили. Нині на цих полях у повному розпалі – підготовка під озимі культури та зяб. У полі працюють екіпажі потужних “Джон Дірів” Євгена Дудки, Євгенія Вовка, Юрія Павелка, Миколи Цвітченка. На фрезеруванні стерні задіяні Станіслав Лукашов (“Т-150”) та Вадим Вербенко (“Джон Дір”), Станіслав Соколов вносить мінеральні добрива на “МТЗ-80”.
– Із технікою проблем немає, тракторів та комбайнів вдосталь. Останніх у ТОВ “Востокстройгаз” чотири, – продовжував розповідь керівник.
Урожаєм ранніх зернових Іван Гак задоволений. Врожайність ячменю склала 60 центнерів на круг. Пшениця, яку зібрали на площі 600 гектарів, дала по 58,8 центнера з гектара. І роботою хліборобів Іван Степанович задоволений. Він відзначає комбайнові екіпажі (комбайн “Кейс 2166”) Сергія Співака та Анатолія Поставного (785 тонн ранніх зернових), Ігоря Павелка та Руслана Шамоти, Олександра Нездойминоги та Миколи Шамоти. На “Джон Дірі 9500” ударно відпрацювали Сергій Руденський та Григорій Павелко. Не відставали й водії. Найкращі результати у Сергія Сімона (“КамАЗ”), який перевіз 532 тонни зерна, Володимира Пікуля (“КамАЗ”) – 447 тонн, Сергія Сахацького (“ЗІЛ-130”) – 266 тонн.
Із зими зернові вийшли в дуже поганому стані, бо осінь вологою не порадувала. Врятували весняні дощі та вдало підібрані сорти. Техніка до жнив була своєчасно підготовлена. Люди працювали не покладаючи рук, бо зацікавлені в результаті. В цьому велика заслуга засновника господарства, депутата обласної ради Юрія Лебедина. Заробітна плата за шість місяців у середньому по господарству склала 8,6–8,9 тисячі гривень. У господарстві – понад 300 працівників. Керівництво розуміє, що кожному треба забезпечувати сім’ї. Саме для цього постійно організовуються так звані “різні” роботи, де заробітна плата складає до 5 тисяч гривень на місяць.
Вкотре підвищили орендну плату за паї, цьогоріч – наполовину. Нині це 15,4 відсотка від нормативно-грошової оцінки, що складає від 25 до 31 тисячі гривень за пай. У цьому році з пайовиками, а їх у господарстві 1200, вже розрахувалися. Не шкодує засновник грошей і на соціальні заходи: підвезення і харчування учнів, підтримку закладів охорони здоров’я, освіти. Значні кошти виділяються на потреби АТО.
Ранні зернові зібрано. Аграрії готуються до наступного етапу – збору врожаю соняшнику та кукурудзи на зерно. Ці культури посіяно відповідно на площах 1800 і 2600 гектарів. На них також покладаються великі сподівання.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст
Микола БЕЗНОС (фото)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.