124 учасники АТО отримали документи на землю. Попереду – оформлення права власності

У  зеленій залі облдержадміністрації відбулося урочисте вручення дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Документи отримали 124 учасники антитерористичної операції та родини полеглих бійців із Полтавщини.
Здавалося б, земельна епопея для цих людей завершилася. Проте перш ніж повноправно господарювати на клаптику основного національного багатства, їм потрібно зробити ще два кроки – розробити проект землеустрою й одержати відповідне затвердження.
– Нині бійці отримують дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки для індивідуального садівництва в розмірі 0,1 гектара. Чекали на них із березня. Всього власниками відповідних документів стануть 239 осіб. Через технічні питання сьогодні вручаємо 124 дозволи, – розповів керівник Центру допомоги учасникам АТО Валерій Довженко. – Наділи розташовані в межах Кротенківської сільської ради Полтавського району.
– Більшість земель – оформлена, тому знайти вільні площі для бійців дуже складно. Геннадій Сікалов (голова ГО “Останній бастіон”. – Авт.) добровільно відмовився від земельної ділянки, яка перебувала у його постійному користуванні, на користь бійців. Він повернув цю землю державі, а ми передали її воїнам АТО, – зазначив начальник головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.
Він подякував солдатам за бойовий подвиг, витримку й терпіння щодо процедури отримання документів.
– Відтепер ділянка за бійцем уже зафіксована. Залишаються передбачені законодавством формальності оформлення права на неї. На підставі дозволу на розробку проекту землеустрою боєць замовляє в сертифікованих інженерів-землевпорядників цей документ. Термін його виконання не має перевищувати 6 місяців. Тому до кінця поточного року плануємо передати земельні ділянки у власність бійців. У середньому проект землеустрою на Полтавщині коштує близько 3 тисяч гривень. Проте деякі розробники оформляють їх для воїнів АТО безкоштовно, дехто робить значні знижки. Для бійців вартість проекту землеустрою не перевищує 2 тисяч гривень. Після виготовлення документа затвердження земельної ділянки у власності бійця відбувається протягом тижня, – поінформував Вадим Чувпило.
Хвилиною мовчання присутні на заході вшанували пам’ять загиблих Героїв. Привітав бійців і родини військовослужбовців із одержанням дозволів заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий.

Боєць 8-ї окремої автосанітарної роти Олександр Мацак – із Решетилівки. Мобілізований під час третьої хвилі. За його плечима – 14 місяців служби, найгарячіші точки фронту – Іловайськ, Авдіївка, шахта “Бутовка”, Опитне, Піски. Демобілізований 31 серпня 2015-го. Одружений. Має двох синів. Під час урочистостей отримав дозвіл на розробку проекту землеустрою для ведення особистого селянського господарства.
– Два місяці тому звернувся в Центр допомоги учасникам АТО щодо земельного питання. Перед тим звертався в Решетилівську райраду, щоб одержати 2 гектари орної землі. Упродовж року заявка пішла в обіг. Видали наділ у Демидівці – в такому місці, що для обробітку не придатне. Написав відмову. Заявку переглянули. Одержав сінокіс у Демидівці. Підніматимемо цілину, – посміхається Олександр Мацак.
Вадим Чувпило закликав бійців використовувати земельні наділи за цільовим призначенням. Розповів, що є випадки передачі ділянок учасникам АТО, а наступного для новоспечені власники їх нотаріально відчужують, себто продають. Він додав, що наступного тижня планується вручити ще 60 земельних дозволів на Миргородщині. Запевнив, що зі свого боку чиновники робитимуть усе, щоб довготривалий процес отримання землі пришвидшити. І це необхідно, бо в черзі на землю, за словами Валерія Довженка, бійців ще більш ніж достатньо.

Анна ВАСЕЦЬКА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.