Земельна війна на жнивному полі

Таких жнив, як минулого четверга, 14 липня, я ще не  бачила. Усі дороги на під’їздах до 180-гектарного пшеничного поля, яке понад 10 років поспіль у Карлівському районі обробляло ТОВ “МДМ”, були заблоковані та перекриті сільськогосподарською технікою і поліцейськими автомобілями з бригадами поліціянтів. Неподалік – численні групи молодиків, які навіть автівку з журналістами пропустили на поле не одразу. Так само не одразу потім і випустили…
Хліб на стерні
Десь у глибині хлібних загінок гуркотали чиїсь комбайни. А прямо на узбіччі ще не скошеного поля – гора щойно змолоченого зерна. Який “хлібороб” посмів розвантажити на стерню продовольчу безпеку країни, що воює? Гірко й боляче бачити хліб на землі. Таких речей не прощають ні стихія, ні пожежа, ні людська совість…
Підходжу до поліціянтів, представляюся як журналіст, запитую, що, власне, відбувається. Відповідь: “Без коментарів. Буде наше керівництво, воно й розкаже”.
Звертаюся до молодиків, звідки ті? Торгують у відповідь зубами: “Ми із Конотопа”, “А ми – з Яківців. Приїхали позагорати”… Їх совість поки що не бентежить.
Зрештою дещо з’ясувати вдається.
– На цьому полі зараз “господарюють” люди, техніка й служба охорони ТОВ “Агрофірма “Аршиця”, яка входить до групи компаній “Кернел”, – розповідає представник ТОВ “МДМ” Олександр Жолонко. – Вони заїхали на поле, пред’явивши нам ухвалу рішення Лисянського районного суду Черкаської області, який дозволив їм молотити це збіжжя, хоча “Аршиця” жодного відношення до нього не має. Вони його не сіяли, але заїхали на поле й, мотивуючи ухвалою суду, який не має юрисдикції до даної території, збирають наш хліб. Фактично це є крадіжка зерна з поля. Їхні комбайни зараз молотять нашу пшеницю, а правоохоронні органи нічого не можуть зробити. Водночас наші комбайни на поле не допускають.
Прецедент створився минулої осені
За словами Олександра Жолонка, поля в межах Голобородьківської сільради Карлівського району з 2004-го по серпень 2015 року орендувало ТОВ “МДМ”, яке разом із ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” має спільних засновників. Зазначені товариства одне одному допомагали технікою, спеціалістами, ділилися й досвідом роботи. У кінці серпня минулого року минав термін договору оренди ТОВ “МДМ” на два поля площею майже 134 та понад 181 гектар. На початку серпня “МДМ” подало лист-заяву до головного управління Держгеокадастру в Полтавській області про пролонгацію договору оренди. Як законослухняний орендар цих земель, добросовісний платник податків і добрий господарник, зрештою й згідно з чинним законодавством, “МДМ” не мало сумнівів щодо продовження оренди цих земель. Тому ще до закінчення терміну дії договору оренди це агроформування посіяло на полях озиму пшеницю. Однак своєчасної відповіді від Держгеокадастру в товаристві так і не дочекалися. Як з’ясувалося, Держгеокадастр, за словами Олександра Жолонка, надав цю землю (загалом понад 300 гектарів) в оренду на 25 років мешканцю Котелевського району Віталію Нелюбі для ведення фермерського господарства. А він, певно, і здав її в суборенду “Аршиці”. З огляду на те, що рішення Держгеокадастру фактично позбавило агроформування значної частини земель, ТОВ “МДМ” подало заяви до суду на пана Нелюбу, ТОВ “Агрофірма “Аршиця”, Держгеокадастр. Судова тяганина загалом тривала близько 10 місяців… Полтавський окружний суд рішенням від 2 листопада 2015 року прийшов до висновку, що відмова головного управління Держгеокадастру в поновленні договору оренди ТОВ “МДМ” прийнята з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”, тому підлягає визнанню протиправною та скасуванню.Повертаючись до сьогодення
– Оскільки з осені озимина не зійшла, конфлікт як такий торік не проявився. А весною, коли пшениця посходила, всі роботи по догляду за озиминою виконало товариство “МДМ”, – продовжує Олександр Жолонко. – Люди, які з’їхалися зараз, чергували на цих полях більше місяця й порозкидали на них багато металевих знарядь і пристроїв для пошкодження техніки. Саме тому їхні комбайни зараз залишають деякі площі необмолоченими. Бо знають, що там “заміновано”: є металеві прути, “їжаки”. Ми таких штук уже знайшли півтори сотні. Зверніть увагу: вони пофарбовані жовтим, замасковані під колір пшениці. Спочатку й не побачиш.
Коли наше авто, зрештою, таки прорвалося через  блокувальні кордони з поля, в офісі товариства “МДМ” Олександр Жолонко надав копії ухвал Карлівського районного суду від 2 липня та того ж таки Лисянського районного суду Черкаської області від 14 липня 2016 року, рішенням яких ТОВ “МДМ” визнано власником урожаю на зазначених двох земельних ділянках. На Державну виконавчу службу покладено відповідальність: “Забезпечити позов ТОВ “МДМ”, шляхом накладення заборони ТОВ “Агрофірма “Аршиця” та іншим особам чинити будь-які перешкоди у зборі, транспортуванні та складуванні зерна, а також проводити збір та відчуження у будь-який спосіб урожаю озимої пшениці на спірних ділянках. До вирішення питання по суті спору зібраний урожай зі спірних земельних ділянок передати на відповідальне зберігання ТОВ “МДМ”.
* * *
Земельні питання в Україні завжди були непростими. Ситуація ще більше ускладнилася з початку 2013 року, коли повноваження щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення від місцевих органів виконавчої влади були передані до управлінь Держгеокадастру в області. І хоча протягом кількох останніх місяців, після призначення нового очільника цієї структури, ситуація стала дещо прозорішою, кардинальні зміни відбудуться лише тоді, коли землями розпоряджатимуться місцеві громади.
* * *
Р.S. Коли матеріал уже був готовий до друку, нам повідомили, що “облогу” з пшеничного поля площею понад 180 гектарів було знято й комбайни ТОВ “МДМ” та ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” урожай зібрали. Водночас техніка ТОВ “Агрофірма “Аршиця” обмолотила пшеницю на 134-гектарному полі та на частині 180-гектарного. Цей урожай поїхав у невідомому напрямку. Таким чином ТОВ “МДМ” нанесені значні матеріальні збитки.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.