Із династії хліборобів

Фермерський рух у Кобеляцькому районі – один із найпотужніших на Полтавщині. Чільне місце в ньому посідає династія Жуків на чолі з відомим аграрієм, депутатом обласної ради, козацьким отаманом району Миколою Григоровичем Жуком. Свого часу він керував відомим далеко за межами району господарством-мільйонером – колгоспом імені Мате Залки. 1700 гектарів землі, понад десять тисяч голів свиней – це багатий досвід господарювання та роботи з людьми, який він дбайливо, як естафету, передає синам, Сергію й Миколі, та онукам.

Нині фермери обробляють понад п’ять тисяч гектарів землі у трьох районах області. Керівник ФГ “Громада” та ТОВ “Громада-Агро”, депутат обласної ради Сергій Жук каже, що в розпорошеності земель є свої незручності, але є й певні переваги – можливість маневру під час жнив.
Коли верстався номер, у фермерів жнива вже завершилися. Зібрано по 35 центнерів з гектара ячменю та по 45 центнерів з гектара пшениці. Технікою були повністю забезпечені, адже вона власна – три потужних трактори “Кейс” та комбайни “Клас” і “Джон-Дір”. Автомобілі теж свої. Як і завжди, було організовано дворазове харчування людей. Відразу після збирання площі готували під новий урожай. Солома формувалася в тюки і передавалася селянам на їхні потреби. Наразі триває обмолот присадибних ділянок пайовиків.
Власний елеватор, сушарка, що працює на альтернативному паливі, склади та технологія зберігання зерна у рукавах дають можливість притримати врожай із тим, щоб продавати його у вигідний час за вигідною ціною. Обігові кошти – власні, кредитами господарства не користуються. Виробнича база постійно розвивається. Нині тривають реконструкція зерноочисної машини та будівництво нових складських приміщень під насіння соняшнику.
Головними принципами господарювання фермерів є не лише науковий підхід та висока організація праці, а й потужна соціальна політика. Вже розпочали видачу орендної плати пайовикам, яка складає 9,8 відсотка від грошової оцінки землі. Вже з нового врожаю багато селян встигли отримати в рахунок оплати по півтонни пшениці та  ячменю. В оплаті паїв вони мають вибір, у тому числі й оплату цукром. Фермерське господарство – одне з небагатьох, яке вирощує цукровий буряк. Це – додаткова можливість для забезпечення зайнятості людей.
Як депутат обласної ради, Сергій Жук прагне, щоб селяни, які проживають на території виборчих округів і довірили йому відстоювати свої інтереси, умовами життя були задоволені. В полі зору керівника – дев’ять сільських рад на території трьох районів області. Йдеться про соціальну інфраструктуру: лікувальні заклади, дитячі садочки, школи, харчування дітлахів. Сергій Жук очолює також районну громадську організацію “Захисти Вітчизну”. Її завдання – забезпечення в АТО воїнів-земляків усім необхідним. Це і продукти, й обладнання: від бензопил та електростанцій до біноклів, бронежилетів, тепловізорів… Нещодавно батько й син передали в АТО легковий автомобіль.
Роботою спеціалістів господарники задоволені. Старанно працює головний агроном Олександр Оберемко.
– Завдяки його наполегливості, самовідданості, професіоналізму отримуємо добрі врожаї, – говорить Сергій Жук.
Серед інших він називає династію комбайнера Ігоря Рубана. Сини Антон і Юрій працюють відповідно помічником комбайнера та водієм. Династію бригадира тракторної бригади Анатолія Проскурні, сини якого – Василь та Володимир – працюють трактористами.
Нині на полях дозріває врожай соняшнику та цукрового буряку. З усього видно, що фермерське господарство – як одна дружна сім’я. У таких родинах і робота завжди ладиться. Земля радує хлібом, а селянські династії – внуками. Миколі Григоровичу є чим пишатися – засіяне зерно дало чудові сходи!

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст
Микола БЕЗНОС (фото)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.