Ряськівський рекорд – 63,2 центнера ячменю з гектара

Машівський район славиться чудовими чорноземами і, як наслідок, – традиційно гарними врожаями. Але на півдні району грунти піщані, потребують більше турботи і затрат. Та добрим господарям це не завадило – чи не вперше поблизу села Ряське зібрано справді рекордний урожай ячменю.
Саме тут ТОВ “Компанія “ФАРМКО” розпочала збирання ранніх зернових. Дванадцять вантажних автомобілів “КамАЗ”, п’ять “МАЗів”, візки для перевантаження зерна – увесь цей потужний арсенал рушив у поля, де вже працювали десять комбайнів “Кейс”.
Хороші, всюди розрівняні грейдером польові дороги – важлива складова успішних жнив. Про це подбали заздалегідь. Сьогодні їхати тут – задоволення набагато більше, ніж трястися роздовбаною асфальтівкою. Тому частенько тутешніми грунтівками прошмигують транзитні легковики. Директор ТОВ “Компанія “ФАРМКО”, депутат районної ради Григорій Лебедин щодня особисто об’їжджає усе жнивне господарство. Він достеменно знає все про своїх механізаторів, оперативно реагує на проблеми, що виникають, задоволений і початком жнив, і урожайністю.
У господарстві посіяно 459 гектарів пшениці й 439 – ячменю. Ячмінь достиг дещо раніше. Вже перше обмолочене 125-гектарне поле дало рекордну для ряськівських земель урожайність – 63,2 центнера. Це свідчення високої культури землеробства, наявності потужної, високопродуктивної техніки та грамотної роботи агрономічної служби.
Жнивне поле в цю пору дуже красиве. Один за одним у загінках плавно спускаються в долину комбайни, щоразу “відрізуючи” жаткою шмат колосистого моря. А над ними кружляють лелеки, сідаючи позаду на золоту солом’яну подушку. Час від часу до комбайнів під’їжджають візки й забирають зерно з бункерів, щоб важкі вантажівки не трамбували землю. Зібране поле вслід за подрібнювачем соломи дискується. Іде чіткий облік кожної намолоченої тонни від кожного комбайна. Вони усі пронумеровані для зручності. Адже оплата праці залежить від кількості намолоченого та класу комбайна. Так, тонна зерна, намолочена на новій, потужнішій машині із ширшою жаткою коштує 13,2 гривні. На інших комбайнах з меншою пропускною спроможністю кожен із комбайнерів екіпажу заробляє за тонну більше – від 14,57 до 16 гривень в залежності від класу комбайна. За повний робочий день комбайнери можуть змолотити 20–25 гектарів. І при врожайності 63 центнери за сприятливих погодних умов кожен із них може заробити по півтори тисячі гривень за день.
Усього на жнивах задіяно близько сімдесяти працівників: агрономи, комбайнери, водії, дискувальники, пожежники, вагарі, обліковці, приймальники, різноробочі на токах.

Іван ЛУКИЧ
Журналіст

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.