Міхаель ХОРШ: «Я ВРАЖЕНИЙ ПОБАЧЕНИМ: ЧИСТИМИ ПОЛЯМИ, ЗДОРОВИМ ГРУНТОМ…»

Майже два місяці тому «Зоря Полтавщини» надрукувала дуже цікавий матеріал Лідії Віцені «Мандрівка довкола світу із Семеном Антонцем». І ось днями відбулася подія, яка є прямим підтвердженням висновкам згаданої публікації. До ПП «Агроекологія» завітав видатний винахідник, творець нової сільськогосподарської техніки,  директор компанії «HORSCHQmbH» Міхаель Хорш…

Із засновником ПП «Агроекологія», Героєм України, Героєм Соціалістичної Праці Семеном Антонцем він познайомився ще влітку далекого 2002 року. Саме тоді німецький винахідник, фермер і бізнесмен пообіцяв приїхати на Полтавщину, щоб на власні очі побачити діяльність першопроходця органічного землеробства, ініціатора послідовного багаторічного впровадження безполицевих знарядь. Подібну техніку пан Хорш почав конструювати та виготовляти з 1982 року. Сьогодні вона відома в усьому світі. З тих пір його компанія уславилась випуском ножових борон, самохідних сівалок, які висівають насіння під шар соломи, комбінованих агрегатів для глибокого обробітку грунту тощо. Ця техніка знана і в Україні та на Полтавщині, є вона і в ПП «Агроекологія». З огляду на це Семен Антонець поінформував гостя про те, які агрегати потрібні для господарств органічної спрямованості, поділився своїми наробками у цій царині, продемонструвавши експериментальні зразки культиваторів, розроблені ним у співпраці з науковцями Національної академії наук України та Національної академії аграрних наук.
Семен Антонець показав гостю поля «Агроекології». Їх стан та впроваджені на них технології приємно вразили пана Хорша. Спершу він планував зустріч по-німецьки чітко та пунктуально – «не більше трьох годин». Насправді ж був у ПП « Агроекологія» удвічі довше. При цьому Міхаель Хорш ставив силу-силенну запитань, сумлінно фотографував кожне побачене поле. Його як розробника техніки для «тигерування» грунту (перемішування усіх рослинних решток без обертання скиби) не на жарт вразила цілісність кореневих систем низки культур, які були попередниками для вегетируючих рослин. Ще більше здивувало пана Міхаеля те, що грунти ПП «Агроекологія» мали приємний грибний запах.
Оглядаючи поля еспарцету (його Хорш зовсім не знав), приробленої на сидерат ярої вики, дорідної озимини (сорт Вільшана селекції ПДАА), Міхаель Хорш вигукнув: «Метод Антонця – супер!» І це були не просто емоційні прояви зазвичай стриманого директора компанії.
За цим усім були й професійні коментарі. Перш за все відносно побаченої видової різноманітності сільськогосподарських культур. Міхаеля Хорша тішило те, що їх не чотири-п’ять, а значно більше. Це у свою чергу забезпечило значний позитивний вплив на грунт, його фізико-хімічний стан та режим вологості.
Абсолютним відкриттям для пана Міхаеля було налагоджене виробництво органіки у ПП «Агроекологія». Її ефективне використання тут, перш за все на фоні багаторічного безполицевого обробітку грунту, теж викликало захоплення у гостя. Він зазначив, що цього виду органічних добрив у світі не вистачає і що такі добрива досить дорого коштують. Так, німецькі фермери закупляють курячий послід в Нідерландах, транспортуючи його на відстань 300–400 кілометрів!
Приємно було чути й те, що М. Хорш вважає українців кращими хліборобами світу. І якщо в Україні є такі господарства, як ПП «Агроекологія», то нашій країні вдасться збільшити виробництво органічного сегмента сільськогосподарської продукції у світі. Щоправда, наш гість вважає, що такі харчі повинні мати високу ціну і бути їжею для заможних людей. Зовсім іншої думки з цього приводу Семен Антонець. Для нього у цій проблемі все навпаки. «Органічна їжа – це основа раціону кожної людини, а для цього, виходячи з досвіду ПП «Агроекологія», є усі підстави”, – наголосив український аграрій.
Семен Свиридонович Антонець, як гостинний господар і президент Полтавського товариства сільського господарства, звернувся до членів правління товариства з пропозицією обрати Міхаеля Хорша почесним членом цієї громадської організації. З огляду на значний внесок німецького винахідника в справу розвитку аграрного виробництва у світі, її постійну інтенсифікацію ця пропозиція була одноголосно підтримана.
А чи почують та належно оцінять досвід ПП «Агроекологія» на Батьківщині? Адже вже майже п’ять років ведеться робота щодо надання землям господарства заповідного статусу. І все залишається тільки на папері… Чому ж усі гості України захоплюються підприємством, а владні структури зволікають із прийняттям відповідних рішень?!

Віктор Самородов
Доцент Полтавської державної
аграрної академії

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.