Глибокі сніги, високі кучугури, тріскучі морози…

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, минулої суботи, 23 січня, відбулася попереджувальна акція учасників АТО, афганців і чорнобильців щодо дотримання чинного законодавства в частині забезпечення безкоштовного перевезення громадським транспортом пільгових категорій громадян. Понад дві години серед глибоких снігів, високих кучугур, на тріскучому морозі маніфестанти пікетували в’їзд і виїзд автобусів із центрального автовокзалу Полтави, а потім протягом години перекривали рух автотранспорту на автомагістралі Київ – Харків.

Тільки після того, як до учасників акції прибув заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, інші представники влади області й відбулися перемовини, які, відверто кажучи, не були результативними, громадські активісти призупинили акцію. Для вирішення проблеми  було призначено дату зібрання за участю керівників області.
Серед організаторів попереджувальної акції були голови громадських організацій із захисту прав ветеранів війни, учасників АТО: Петро Ворона, Олександр Русін, Юрій Цомартов, Василь Ковальчук, Дмитро Пономаренко. Зазначалося, що про проведення пікетування за кілька днів до того були попереджені керівники відповідних структур і перевізники, однак належних дій, за словами громадських активістів, аби не допустити блокування руху автотранспорту, не було вжито. Не були попереджені про відшкодування в майбутньому вартості перевезень пільгових категорій пасажирів з місцевих бюджетів і перевізники. Учасники акції наголошували, що після засідання “круглого столу” (13 січня ц.р.), на якому влада пообіцяла виділити з обласного бюджету відповідні кошти на відшкодування перевізникам вартості обслуговування пільгових категорій громадян, минуло майже два тижні. А віз, як мовиться, і нині там. Адже учасників АТО продовжують висаджувати з автобусів міського громадського транспорту, не забезпечується безкоштовний проїзд і на міжміських маршрутах. Наводилися конкретні приклади порушень чинного законодавства. Зокрема, повертаючись із зони бойових дій до Полтави, Дмитро Довженко не зміг скористатися безкоштовним проїздом – на автостанції у Кременчуці йому відмовили в придбанні пільгового квитка. В аналогічну ситуацію потрапили й учасники бойових дій Володимир Лайло, якому відмовили в пільговому проїзді з Миргорода до Великої Багачки, Сергій Неділько та Ігор Кузурманов (рейс Карлівка – Полтава).
***
У зібранні, на якому вирішувалася проблемна ситуація з пільгових перевезень відповідних категорій населення, взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький, заступник голови ОДА Олег Пругло, заступник голови облради Анатолій Ханко, перевізники, учасники АТО, афганці, чорнобильці.
– Ми сьогодні хочемо на ваш розсуд винести обласну програму щодо підтримки пільговиків та компенсації перевізникам області вартості міжміських перевезень на відстань від 50 кілометрів, – зазначив, відкриваючи роботу зібрання, голова ОДА Валерій Головко. – Хоча обласний бюджет має певні обмеження, але цю програму, після обговорення, ми винесемо на розгляд найближчої сесії обласної ради. Це стосується адресних виплат усім категоріям пільговиків, які мають право на пільговий проїзд.
– Згідно з чинним законодавством в області загалом має право на пільговий проїзд у міському, приміському та міжміському (до 50 кілометрів) транспорті 457 тисяч громадян пільгових категорій, – констатувала директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко. – З метою вирішення існуючої проблеми та враховуючи відповідні статті закону щодо пільгових категорій громадян, організація перевезень на міжміських маршрутах на відстань понад 50 кілометрів покладається на обласні державні адміністрації, менше 50 кілометрів – на районні державні адміністрації. Для врегулювання забезпечення пільгових перевезень на міжміських, на відстань від 50 кілометрів і міжобласних маршрутах для пільговиків, які мешкають в області й перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, пропонується надання адресної допомоги шляхом виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом на поточний рік. Таких пільговиків, які користуватимуться правом безкоштовних перевезень, в області є 117 тисяч осіб. Перевезення згідно з цією програмою стосуються 8 пільгових категорій громадян.
У проекті програми передбачено порядок надання пільг. А саме: автотранспортні підприємства забезпечуватимуть видачу, а точніше – продаж, адресних квитків (з прізвищем пасажирів і номером пільгового посвідчення). Протягом року пільговик, який придбав такий квиток, звертається в органи соціального захисту населення за місцем проживання, де пред’являє посвідчення й паспорт та отримує (протягом 15 днів) на банківську картку чи через поштове відділення компенсацію за оплачений квиток. Цією програмою кількість поїздок однією особою (одним пільговиком) на міжміських, на відстань від 50 кілометрів і міжобласних маршрутах в сукупності має складати не більше 50 протягом року. На компенсацію пільгових перевезень (згідно з минулорічними розрахунками) загалом планується виділити з обласного бюджету близько 8 мільйонів гривень. До реалізації названої програми вже долучилися адміністрації кількох районів і міст області, серед яких – міста Лубни, Миргород і Гадяч, Гадяцький, Миргородський, Лубенський, Шишацький та Семенівський райони. Керівники області зазначили, що невдовзі до програми долучаться й решта регіонів.
***
Глибокі сніги, високі кучугури, ожеледиця і бездоріжжя – нинішній січень, як дзеркало сьогодення. Добрий господар знайде дорогу в цьому коловороті…

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.