Не ігноруйте симптоми грипу, особливо – взимку!

Про значне поширення грипу останнім часом заговорили масово, Інтернет пістрявіє статистикою летальності. Згадуються Київ, Краматорськ, Кіровоград, Одеса, Вінниця… А що у нас?
Загалом по області епідпоріг не перевищено
Ситуацію коментує завідуючий відділом організації епідеміологічних досліджень ДУ “Полтавський обласний лабораторний центр санітарно-епідеміологічної служби України” Андрій Байбарза:
– Станом на 16 січня поточного року епідеміологічний поріг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції перевищено у містах Комсомольськ та Кременчук, Лохвицькому, Глобинському і Карлівському районах.
Як пояснив посадовець, за даними досліджень вірусологічної лабораторії закладу, в області циркулює вірус грипу А(H1N1) пандемічний 2009 року. Попри те, що цей штам для полтавців не новий, імунітет до нього залишився далеко не в усіх. Саме цей вірус викликає тяжкі форми захворювань. Наразі летальних випадків, спричинених грипом, на Полтавщині не зареєстровано.
– В цілому на Полтавщині, – розповів Андрій Байбарза, – епідеміологічний поріг не перевищено. За минулий тиждень на різні види ГРВІ захворіло 8516 мешканців області. Найбільш ефективним профілактичним засобом є імунізація, яку потрібно пройти негайно. Наявна вакцина є надійним захистом саме проти цього штаму вірусу.
Як повідомили у прес-центрі департаменту охорони здоров’я ОДА, на імунопрофілактику з бюджету області виділено 99185 гривень, придбано 973 дози вакцини проти грипу та проведено щеплення медпрацівникам обласних лікувально-профілактичних закладів.
На жаль, медики констатують значне зниження обсягів імунізації. З початку епідсезону в області вакцинацію отримали 5574 особи – на рівні аналогічного періоду минулого року, але це – найгірший показник більш ніж за 10 останніх років.
За інформацією обласного Центру здоров’я, найбільше фахівців непокоїть те, що звернення за медичною допомогою відбувається лише на 3–4 добу від початку захворювання, що вкрай небезпечно.
Затверджено склад мобільних бригад для надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам зі складними формами інфекційних недуг, проведення протиепідемічних заходів. Створено три міжрайонних реанімаційних відділення для таких пацієнтів. Укомплектовані бригади, визначений маршрут надання медичної допомоги вагітним, хворим на грип та ГРВІ.
Передбачено додаткове залучення 304 одиниць автотранспорту, 884 лікарів, 2209 середніх медичних працівників, 115 студентів медичних навчальних закладів.
Небезпечний, але не всесильний
Для грипу характерні дуже неприємні прояви: висока температура, головний біль, сильний нежить та кашель. Навіть із легкою формою недуги людина створює ризик для навколишніх зазвичай не менше 7 днів. Адже інфекція дуже легко поширюється повітряно-крапельним шляхом: при кашлю, чханні й навіть звичайному спілкуванні. Серед найпоширеніших ускладнень грипу – пневмонія, що може призвести до смерті хворого за 4–5 днів. Також нерідко виникає серцева недостатність.
Проте, наголошують медики, запобігти інфікуванню можна, дотримуючись кількох простих правил.
Уникайте скупчень людей. Іноді інфікований грипом є заразним навіть до появи очевидних симптомів. Щоб захистити себе від вірусу, користуйтеся одноразовими масками. Маска повинна прикривати і рот, і ніс. Замінювати її слід через кожні 4 години або як тільки вона стане вологою чи брудною. Найефективніші – стандартні хірургічні маски, що мають вологостійку поверхню. Для того, хто доглядає за хворим на грип, вони просто необхідні. Хвора людина повинна використовувати маску, лише якщо їй доводиться перебувати серед не захищених масками здорових людей.
Оскільки віруси й бактерії можуть залишатися активними тривалий час, регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання в помешканні, у робочих приміщеннях.
Для підвищення опірної здатності організму повноцінно харчуйтеся, уникайте перевтоми, дотримуйтеся режиму сну.
Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тому мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем потрібно якомога частіше. Особливо після перерахунку грошей, перебування у громадському транспорті тощо.
Користуйтеся тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками. Багаторазові, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик широкого розповсюдження інфекції.
За перших симптомів
Якщо з’явилися перші ознаки хвороби, не можна йти на роботу чи вести дитину до школи, дитячого садочка. Домашній режим необхідний, щоб не провокувати погіршення стану хворого і водночас не наражати на небезпеку оточуючих. Але й удома хворого потрібно ізолювати – виділити йому окрему кімнату та посуд, по можливості триматися від нього на відстані 2 метрів. Доглядати за недужим членом сім’ї повинен хтось один.
До груп ризику входять: діти дошкільного віку (особливо – віком до 2 років), вагітні жінки, люди старше 65 років та з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні захворювання легенів, серцево-судинної та інших систем, ті, хто перебуває на імуно-супресивній терапії. Для них грип особливо небезпечний.
До професійних груп ризику належать медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту. Якщо немає можливості уникнути перебування поряд із хворими на грип, дуже важливі профілактичні заходи.
Проти грипу – імунітет!
Попри дуже високу агресивність вірусу грипу, сильний імунітет здатен захистити нас від хвороби або дати можливість перенести її в легкій формі. Щоб імунна система була в тонусі, пам’ятайте про правильне харчування, загартування, підтримку режиму фізичної активності та відпочинку.
Слідкуйте за дотриманням правильної пропорції білків, жирів та вуглеводів у вашому раціоні. Їжа обов’язково повинна містити достатньо вітамінів і мікроелементів.
Активізувати імунну систему допоможе короткочасне охолодження організму – загартування. Важливо займатися спортом, але варто враховувати, що протягом години після активних навантажень імунітет дещо знижується. Пам’ятайте про це, коли повертаєтесь з тренування, щоб не підхопити вірус саме в цей час.
Ще одна умова, необхідна для нормальної роботи захисних систем організму, – повноцінні сон та відпочинок. Людина, яка не виспалася, якій дошкуляє втома, стає легкою “здобиччю” для вірусів грипу під час епідемії.
Є чимало лікарських засобів, здатних запобігти грипу, – вітаміни, імунокоригуючі препарати. Водночас ефективність деяких, що позиціонуються як імуномодулюючі та противірусні, досі не доведена. Тому підбір профілактичних засобів без консультації фахівця, як і самолікування, – недопустимі.
Чи знаєте ви, що?..
*Антибактеріальні гелі, які часом використовують замість мила, здатні вбивати не всі віруси. Найкраще використовувати гелі, що містять не менше 60 відсотків спирту, етанолу чи ізопропанолу.
*Щоб позбутися бактерій після чхання чи кашлю, руки слід помити протягом найближчих 20 секунд.
*Заняття в тренажерному залі потрібно розпочинати із зарядки, невеликих навантажень. Якщо у тренажерному залі відразу тягати гантелі чи штангу, є ризик швидше захворіти на грип, бо це стрес для організму.
*Дим від цигарок погано впливає на волосинки в носі, які “вимітають” мікроби. Вони втрачають активність і слабшають.
Лікуватися стало дорожче
Цього року лікування гострої респіраторної вірусної інфекції легкого перебігу коштує близько 230 гривень, середнього ступеня тяжкості – 350 гривень, тяжкого – від 900 гривень. При цьому вартість однієї дози вакцини становить 112 гривень. За інформацією Центру грипу та ГРВІ при Державному закладі “Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”, ситуація розвитку епідемічного процесу в Європейському регіоні характерна для України.

Підготувала Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.