І сніг, і вітер…

Не встигли мешканці Полтавщини розгребти снігову кашу після відлиги, як нас знову засипало і замело. Щедрий сніг, хурделиця, помірні мінусові позначки… Чудова зимова погода у найкрасивіших її проявах. У ці дні спостерігаєш красиві пейзажі за вікном, і мимоволі пригадується дитинство, коли старшим доводилося вибиратися із хати через вікно, щоб відкидати сніг і відчинити двері. А до школи ходити доводилося вузенькою стежечкою у сніговому лабіринті. Такою була справжня зима. Тепер трішки не так. Якщо у селах до великого снігу ставляться з розумінням і надією, адже це перш за все весняна волога для землі, то у містах зимові опади створюють ледь не колапс.
18 січня у восьми областях, у тому числі й на Полтавщині, було оголошено штормове попередження. Низькі температури, рясний сніг та потужний вітер 17–22 метри за секунду, а місцями 25 метрів за секунду, випробовують центральні та південні регіони країни, негоду приніс насичений вологою циклон, що прийшов в Україну з Півдня.
Тому автомобілістам синоптики рекомендують відмовитися від користування власним автотранспортом, а решті – взагалі без необхідності не виходити на вулицю. Напередодні на Кіровоградщині офіційно заборонили рух автомобілів. У Дніпропетровській області хурделиця паралізувала рух автотранспорту, школярі опинилися на вимушених канікулах. В Одесі початок тижня порадили зробити вихідним для працівників приватних підприємств.
На Полтавщині, щоб підтримати автошляхи у проїжджому стані, щодоби працює близько сотні одиниць техніки ДП “Полтавський облавтодор”. Та це дається складно. Сніг іде без перестанку. Рятувальникам доводиться вивільняти автомобілі із заметів. Лише на вихідних бійці підрозділів ДСНС області витягли зі снігового полону автомобіль служби екстреної медичної допомоги, 14 вантажівок, 17 легкових автомобілів та один автобус, в яких загалом перебували майже 50 людей.
В обласному центрі комунальники не справляються із січневими “сюрпризами”. Техніки вистачає, щоб хоч як-небуть прочистити лише головні вулиці. На околицях люди беруть лопати і розгрібають сніг самотужки. Зранку понеділка вкрай важко було добиратися до роботи, міський транспорт повсякчас застрягав у снігових заметах, пасажири дружно виходили із автобусів та маршруток і виштовхували їх. У місті роботу як снігоприбиральної техніки, так і руху громадського транспорту неабияк ускладнювали припарковані на узбіччях легковики. Тому в міськвиконкомі звернулися з проханням до водіїв не залишати автомобілі на узбіччях. А разом з цим – до поліції Полтави з проханням обмежити рух транзитного транспорту обласним центром. Чи почули автомобілісти комунальників? Швидше за все, ні.
Додають клопоту рятувальникам та й собі рибалки. 18 січня о третій годині ночі до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про те, що у Кобеляцькому районі на Дніпродзержинському водосховищі заблукали троє рибалок. Як стало відомо, напередодні, попри оголошену негоду, вони вирушили на водосховище та на відстані близько 5 кілометрів від берега облаштувалися у палатці. А через сильний снігопад та хурделицю чоловіки не змогли самостійно дістатися берега. Бійці ДСНС знайшли автомобіль рибалок у лісі, а для пошуку самих чоловіків залучили аероглісер. Так спільними зусиллями рятувальників та навколишніх мешканців, за допомогою мобільного зв’язку палких прихильників пригод вдалося знайти і доправити до берега.
***
Синоптики тим часом обнадіюють – негода триватиме недовго. У середу, 20 січня, снігопад припиниться. А ми, за традицією, будемо активно боротися із наслідками зимової стихії.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.