Територія толерантності

На Полтавщині проживає більше трьох тисяч вірменів, в Україні – півмільйона. У нашому краї вони знайшли нову Батьківщину. Поважають місцеві традиції і зберігають власні. Свого часу багато вірменів приїхали на Полтавщину через військові та міжетнічні конфлікти і землетрус у Спітаку в 1988 році. Довелося обживатися на новому місці.
Нещодавно обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара та Полтавське музичне училище імені Миколи Лисенка провели літературно-мистецький вечір єдності “Полтавщина – територія толерантності”, куди запросили полтавців, гостей міста, представників почесного консульства Республіки Вірменії, вірменської громади з Полтави та Харкова. Обласні заклади культури спільно з Полтавським вірменським освітньо-культурним центром імені Генріха Алтутяна підготували пізнавально-музичну програму.
Нині здебільшого всі місцеві вірмени – громадяни України, їхні діти навчаються у звичайних загальноосвітніх школах, але обов’язково відвідують і вірменські недільні школи або духовні центри, щоб не забувати мову, традиції і культуру свого народу, розповіла директор освітньо-культурного центру в Полтаві Ануш Назарян. Такий центр відвідують і дорослі.
– Люди вивчають свою культуру, щоб не втратити її, а ми надаємо можливість це робити. На базі нашої бібліотеки школа працює не перший рік, її учні досягають успіхів, – зазначила завідуюча відділом бібліотеки імені Олеся Гончара Наталія Рисенко.
На вечорі з вокальними і танцювальними номерами виступили учасники зразкового ансамблю пісні й танцю “Аракс” імені Гамлета Багратяна при почесному консульстві Вірменії в Харківській і Сумській областях, учні Полтавського вірменського освітньо-культурного центру та студенти музичного училища.
– Саме справжня, висока, народна музика, літературні твори і люди, які цим опікуються, здатні об’єднати представників інших націй, щоб було затишно в Україні, як в одній сім’ї, – наголосив директор Полтавського музичного училища імені Миколи Лисенка, заслужений працівник культури України Микола Демченко.
Питання толерантності, доброзичливого ставлення до інших нині стосуються різних сфер життя: соціальної, релігійно-конфесійної, політичної, міжетнічної, культурної. Усі люди, які живуть в Україні, – різні, але – рівні, тому важливо створювати умови для того, щоб кожна з національностей могла вільно розвиватися, підтримувати свої культуру, мову, традиції, відзначалося на заході.

Анна ДОРОШЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.