Африканська чума “косить” поголів’я свиней

Вірус африканської чуми свиней уже вдруге потрапив на Полтавщину. Влітку спалах захворювання був зафіксований у Пирятинському районі. Нині в зону посиленої небезпеки потрапив Гребінківський район. Причина – недбалість власника домогосподарства у селі Короваї. Як розповів начальник головного управління ветеринарної медицини у Полтавській області Сергій Аранчій під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з питань АЧС, “чоловік вирощував 11 свиней. Придбав ще п’ятьох. Купував їх уночі. Виявляється, що під Шрамківкою Черкаської області функціонує незаконний ринок із реалізації сільськогосподарських тварин. Привіз свиней додому. В обід уже одна загинула”.
Потім – ще одна і ще. Трупи свиней він закопував у власному дворі. При цьому повідомляти ветеринарну службу чоловік не поспішав. Тому спеціалістам, щоб зупинити поширення небезпечної хвороби, довелося знищити і поголів’я горе-господаря, і свиней його сусідів. Таким чином знищено 16 свиней власника домогосподарства та 28, які вилучені під час подворового обходу, що потрапили в трикілометрову карантинну зону навколо села Короваї. Поблизу джерела зараження встановлені два карантинних блокпости. Транспорт, що їх перетинає, дезінфікують.
Працівники ветеринарної служби провели розслідування і з’ясували, що на черкаський нелегальний ринок заражених свиней привезли із Рівненської області, де хвороба набирає масового характеру. Тепер на всіх свинокомплексах Полтавщини встановлений жорсткий закритий режим. Найважче контролювати маленькі господарства. Оскільки ситуація досить серйозна, то блокпости навколо Короваїв незабаром посилять, в’їзд у село перекриють взагалі. Мисливський сезон на парнокопитих у Полтавській області може не розпочатися.
Водночас у підсумку засідання державна протиепізоотична комісія вирішила у 20-кілометровій зоні нагляду імунізувати все поголів’я свиней проти класичної чуми, заборонити торгівлю свинями, свининою та іншими продуктами свинарства на ринках, а переміщення сільськогосподарських тварин за межі зони здійснювати з дозволу державного департаменту ветмедицини України.

Ілона БОГАЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.