Пеле – “атлет століття”

Днями 75-річчя відзначив відомий футболіст Пеле. Едісон Арантес ду Насіменту – таке справжнє ім’я відомого бразильського бомбардира, триразового чемпіона світу.
За свою кар’єру футболіст забив понад 1280 голів, провівши близько 1360 ігор, і став одним із найрезультативніших гравців в історії футболу. Пеле визнаний найкращим футболістом XX століття за версіями ФІФА та IFFHS.
Футболіст народився 23 жовтня 1940 року в Трес Корасоес – бразильському містечку в штаті Мінас-Жерайс. Його батько був футболістом-професіоналом на прізвисько Дондінью. Він виступав у місцевому клубі.
Під час хрещення майбутній зірці футболу дали ім’я Едісон. У сім’ї всі кликали хлопця Діко (скорочення від Едісон). Пеле його почали називати друзі у 9-річному віці. Діко спочатку зовсім не подобалось, що його так кличуть, але друзям ім’я припало до душі. Жодна з версій про походження цього імені досі повністю не підтверджена.
У 1999 році Міжнародний олімпійський комітет визнав Пеле “атлетом століття” попри те, що той ні разу не брав участі в Олімпійських іграх. Французький спортивний журнал “Екіп” назвав бразильця “спортсменом сторіччя”.
На його честь названий 30-тисячний стадіон, збудований у 1970 році.

Богдан ЛЕБІДЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.