Зрілість полтавської психологічної школи

Кафедра психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка відзначила 35-річчя.
Із цієї нагоди в університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Світоглядні орієнтації особистості у сучасних соціокультурних умовах: міждисциплінарні аспекти”.
У роботі конференції взяли участь психологи-практики та  студенти: з Австрії – Сальваторе Джакомуцці, Болгарії – Марія Мутафова, Білорусі – Леонід Левіт, Німеччини – Вікторія Вьорманн, Польщі – Богуслав Стельцер, Росії – Геннадій Дьяконов, Дмитро Полєжаєв, США – Сара Фейрчалд. Долучилися до роботи фахівці з багатьох міст України – Києва, Львова, Одеси, Сум, Харкова.
На заході було надано чимало практичних рекомендацій щодо застосування психологічної науки у різних галузях суспільного життя, внесено пропозиції щодо залучення фахівців із психодіагностики й корекції під час вибору професії, вступу до шлюбу, висування на високі керівні посади тощо. Наразі спеціальної уваги потребує формування світогляду громадянина-патріота, а також психологічна профілактика та реабілітація людей із посттравматичним синдромом. Докладно з матеріалами конференції можна ознайомитися у фаховому часописі кафедри “Психологія і особистість”.
Нині кафедра має денне та заочне відділення (зокрема за два роки дає другу вищу освіту), магістратуру, аспірантуру, дві наукові школи – “Синергетичний підхід до психологічних процесів у системах різного рівня організації” академіка Академії наук вищої освіти України Кіри Валеріївни Седих та “Психологія багатовимірної особистості” професора Володимира Федоровича Моргуна.
…У жовтні 1980 року за наказом ректора Полтавського педагогічного інституту І.А. Зязюна від кафедри педагогіки була відділена кафедра психології, яку очолив кандидат психологічних наук В.Ф. Моргун. Перші дев’ятнадцять років вона функціонувала як загальноінститутський підрозділ, але реорганізація факультету початкового навчання в психолого-педагогічний і ліцензування спеціальності “Психологія” вимагали створення випускової кафедри на факультеті. Тому в 1999 році з ініціативи декана факультету Н.Д. Карапузової ректор університету В.О. Пащенко підписав наказ про перехід кафедри психології до складу психолого-педагогічного факультету. В 2013 році естафету завідування передано доктору психологічних наук К.В. Седих, а колишньому очільнику в 2014 році за плідну роботу і з нагоди 100-літнього університету присвоєно почесне звання “Заслужений працівник освіти України”.
Наразі в колективі на чолі з доктором психологічних наук, професором К.В. Седих працюють 28 фахівців, примножуючи славні традиції полтавської психологічної школи.

Петро РАДЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.