Ювілейні дати льодового спорту

90-річчю хокею з м’ячем і 60-річчю хокею з шайбою у нашому краї присвячена книга спортивного журналіста Анатолія Ломова “Плетеный мяч и шайба на Полтавщине”, яку днями презентували в обласному центрі. Книга видрукована цьогоріч у видавництві “Дивоцвіт” тиражем 200 примірників. Для того, щоб збірка побачила світ, чимало зробили ентузіасти, спонсори і спортивна громадськість, зокрема – Микола Дорошенко, Володимир Капустян, Валерій Щербина, Григорій Нижниченко, Віталій Шиян.
Перша хокейна команда виникла в краї у середині 1920-х років, у лютому 1927-го полтавський “Залізничник” провів першу офіційну товариську гру з одноклубниками з Харкова по хокею з м’ячем. З 1949 року стали проводити першість області.
Хокей з м’ячем користувався великою популярністю на Полтавщині, пізніше його витіснив різновид із шайбою як більш доступний для фізкультурників. Перший в області майданчик для хокею з шайбою був облаштований в обласному центрі на стадіоні “Локомотив” у 1956 році. З 1964-го проходили регулярні чемпіонати області. Свого часу, згадували ветерани, у Полтаві діяло 7 хокейних “коробок”. Наприкінці 1980-х років через деякі причини любительський хокей став занепадати. Згодом за допомогою ентузіастів зимовий вид масового спорту частково відродився.
У книзі висвітлені етапи розвитку хокею на Полтавщині, досягнення клубів, зокрема на дитячому турнірі “Золота шайба”, вміщено відомості про гравців, суддів, хокейні династії, спонсорів, підсумкові таблиці першостей області, практичні рекомендації любителям хокею, у тому числі з підготовки ковзанок.
Авторам книги, ветеранам і подвижникам цього виду спорту вручили почесні відзнаки Федерації хокею України, профільного управління ОДА, виконкому Полтавської міської ради. Спортсмени і ветерани висловили сподівання, що на Полтавщині з’являться сучасні хокейні майданчики і гра, в яку “грають справжні чоловіки”, розвиватиметься й надалі.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.