У світі музики Олексія Чухрая

Зустрічі з відомими земляками стали традиційними для книгозбірень Полтавської центральної бібліотечної системи. Завжди цікавим є спілкування із заслуженим діячем мистецтв України, заслуженим працівником культури, композитором Олексієм Чухраєм. Завідувачка бібліотеки-філії № 7 Людмила Заливча розповіла про головні віхи в творчій діяльності Олексія Івановича, про збірки його музичних творів.
Пісні Чухрая виконував творчий колектив “Оберіг” Октябрського територіального центру соціального обслуговування, яким зараз керує Олексій Іванович. Композитор розповідав про історію народження кожної пісні, яка звучала, акомпонував виконавцям на баяні.
Мелодії Олексія Чухрая настільки популярні, що їх часом приймають за народні. Бог дав Олексієві Івановичу абсолютний музичний слух.
2015-го минає 50 років звідтоді, як він закінчив музичне училище в Полтаві. Член Національної спілки композиторів України Олексій Чухрай кілька десятиліть працює викладачем Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка. Він виховав плеяду талановитих баяністів. Його учні – музиканти, визнані не тільки в Україні, а й за кордоном, які впевнено здобувають перемоги в міжнародних конкурсах.
На батьківщині митця (народився і виріс він у селі Нижня Ланна Карлівського району) щороку проводиться обласний фестиваль “Дзвоникова криниця”, присвячений його творчості. Олексій Чухрай плідно співпрацював з відомим поетом-земляком Дмитром Луценком. Після того, як Дмитро Омелянович відійшов за межу Вічності, дружина поета видала спільну збірку Луценка і Чухрая. Багато творів Олексія Чухрая, в яких звучить любов до рідної землі, України, виконувала Берегиня української пісні Раїса Кириченко.
Ще один поет-земляк, чиїм віршам віддав належне Олексій Чухрай, – Михайло Шевченко.
Багатогранною є співпраця Олексія Чухрая з патріархом українського поетичного слова Борисом Олійником. Одна з найпрекрасніших граней творчості – пісня “Благословіння”. Вона була створена на зорі незалежності України, але сьогодні ще актуальніша, бо свідчить про конкретні, складні історичні процеси, які відбуваються в Україні й навколо неї: “Європо, возрадуйся – сходить новітня зоря!”, “Ніжно, як батько з купелі, юну державу прийми”, “Тихо сама Богородиця благословляє її”.
Олексій Чухрай написав мелодії для Гімну Полтави і Гімну Полтавщини. Енергійна, ритмічна, прекрасна словами й мелодією “Моя Полтава”. Це – життєстверджуюча пісня, в ній стільки любові до рідного міста і людей, що тепле й ніжне почуття переливається через вінця. “Полтавщина рідна” – також пісня-гімн, яка звучить у нашому краї разом із Державним Гімном України. А нещодавно вийшла його нова пісенна збірка “Утоптала стежечку”, до якої увійшли головним чином пісні на слова Тараса Шевченка.
– Україна була, є і буде – це однозначно, – каже Олексій Чухрай. – Хоча українці стільки натерпілися… Ви знаєте, що було в нашій історії. Сьогодні, попри все, Україна має унікальний шанс відстояти й утвердити свободу, про яку мріяли попередні покоління. Молодь іде в авангарді. Трагедія, звичайно, що молоді люди гинуть. Трагічно, що, як завжди, дехто на війні наживається…
Повертаємося в розмові з митцем до музики, яка лікує й окриляє душу. Олексій Чухрай переконаний, що музика, пісня, у першу чергу народна, формує й згуртовує націю.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.