Пожежі на торфовищах

Відколи трималася суха погода, рятувальні підрозділи області не припиняли боротися із стихійними пожежами на торфовищах. Із червня розпочався “сезон” таких пожеж, і на території області зафіксоване вже 25 загорань. Зокрема у Лохвицькому, Глобинському, Миргородському, Хорольському, Лубенському, Котелевському, Полтавському районах. На даний час вогнеборці гасять одразу кілька осередків загорання у кількох районах. Так, уже другий місяць триває ліквідація пожежі поверхневих покладів торфу поблизу села Тарасівка Хорольського району, що охопила 20-гектарну площу. Також майже місяць триває ліквідація осередків загорання на 5 гектарах біля села Березняки також Хорольського району. Але 19 жовтня тут виникло ще одне загорання – тепер уже на 60-гектарній площі. Того ж дня зафіксована нова пожежа на торф’яниках у селі Романівка Глобинського району на площі 52 гектари. Хоча вже другий тиждень поспіль поблизу цього села вогнеборці гасять 3-гектарну площу поверхневих покладів торфу.
Тривалість і складність гасіння пожеж полягає в тому, що торф може залягати на глибині до двох метрів. Достатньо зволожити надзвичайно суху землю – досить тривалий  і затратний процес. До того ж проблемою є далека відстань до водойм. Як пояснює начальник центру пропаганди ГУ ДСНС України в Полтавській області Віталій Шкаревський, пожежникам доводиться прокладати кілометрові магістральні лінії до найближчих водойм, аби подавати воду. В Глобинському районі вогнеборці навіть зіштовхнулися з проблемою, коли через засуху й обміління в річці Хорол уже не можна було брати воду.
Віталій Шкаревський також говорить, що причиною загорань є людський фактор. Люди випалюють суху траву, а через неймовірну засуху та під дією сильного вітру вогонь шириться гектарними площами. Винних у цих пожежах зазвичай не знаходять.
Така ж причина масштабної пожежі покладів торфу, що зафіксована 16 жовтня в Оржицькому районі. Там на території Нижньосульського національного природного парку через випалювання сухої трави виникло загорання окремих осередків поверхневих покладів торфу на загальній площі 100 гектарів.
Щоб вогонь із торфовища не перекинувся на лісовий масив, з боку села Великоселецьке працівники тамтешнього лісового господарства виорали захисну земельну смугу біля лісу. З іншого боку, поблизу сіл Новоселівка та Онішки, виставлені пожежні пости. Таким чином загрози розповсюдження вогню на прилеглі до торфовища населені пункти немає. Але ситуацію ускладнює те, що дістатися до осередку загорання вогнеборці не можуть через болотисту місцевість.
На даний час в області оголошений 5-й, найвищий, клас пожежонебезпеки. За словами Віталія Шкаревського, разом із пожежами на торфовищах горять суха трава, листя, стерня на скошених полях, сухий очерет на болотах. Рятувальники для ліквідації пожеж уже залучили резервні автомобілі та караули, адже наявна техніка та людські ресурси не справляються із масштабами цих сезонних загорань. “Очікуємо нову хвилю пожеж, – говорить Віталій Шкаревський. – Бо активізувалися роботи на дачних присадибних ділянках – люди взялися прибирати території і спалюють суху траву, листя. Тому наші співробітники у ці дні обходять обійстя, у селах проводять сходки і роз’яснюють небезпеку спалювання сухостою у цей пожежонебезпечний період. А ще ми сподіваємося, що дощі будуть рясними і стабілізують ситуацію”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.