Василь ВАКУЛЕНКО: “Глобинський район – особливий”

Про проблеми, ризики, нинішні справи і перспективи найбільшого в області району – Глобинського – говоримо з головою райдержадміністрації Василем Вакуленком, якого нещодавно розкритикували на одній із нарад в обласній державній адміністрації за нібито погану роботу. Він має іншу точку зору – район не відстаючий, а один із передових.

– Василю Олександровичу, які завдання перед собою ставили, йдучи на цю посаду? Що вдалося зробити, над чим треба працювати надалі?
– Відверто кажучи, особливого бажання і амбіцій ставати керівником виконавчої гілки влади одного з найбільших районів у країні в мене не було. Не один я проходив співбесіди в Адміністрації Президента в кінці лютого 2015 року. З’явилося відповідне розпорядження Президента України від 24 березня про моє призначення. Повністю усвідомлюю, що в нинішній час, далеко не простий і неоднозначний, працювати керівником Глобинської РДА – це майже сидіти на “електричному стільці”.
– Чому так?
– Глобинський район – особливий, із розвиненим сільським господарством, переробною, харчовою промисловістю. Великий: населення – майже 45 тисяч. Завдання номер один, яке одразу постало, – це налагодження партнерських стосунків між виконавчою владою й аграрним бізнесом, щоб примножити вагомі економічні, інвестиційні здобутки району. За рейтинговими результатами першого півріччя і 9 місяців року наш район займав, відповідно, перше і друге місця по економічних показниках і здобутках. Це заслуга насамперед  таких флагманів аграрного та переробного бізнесу, як група компаній “Глобино” (засновник – Олександр Кузьмінський), агропромхолдинг “Астарта-Київ” (генеральний директор – Віктор Іванчик). За півріччя, протягом якого працюю головою РДА, маємо вагомі здобутки в поповненні місцевих і районного бюджетів. В освітню і медичну галузі району спрямовано видатків більше 17 мільйонів гривень. Ми виплачуємо за рахунок районного бюджету індексації зарплат учителям і медикам, а це, повірте, немалі кошти. Майже на мільйон гривень закупили сучасного медичного обладнання. Протягом останнього місяця за кошти районного бюджету придбаний шкільний автобус за 870 тисяч гривень. За півріччя район залучив 2 мільйони гривень інвестицій за допомогою японського посольства. За рахунок цих коштів та сприяння народного депутата України Костянтина Жеваго проведені капітальні ремонти й утеплення трьох шкіл – Святилівської, Броварківської і Погребівської. Випускник Броварківської загальноосвітньої школи Володимир Ганжа працює консулом у Посольстві України в Японії і зробив добру справу.
– Цифри називаєте вагомі…
– І справи суттєві. Проблем, над якими треба працювати, чимало. Якщо у дорожнє будівництво в райцентрі міською радою та ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” за півроку інвестовано майже 8 мільйонів гривень, і дороги в місті хороші, то поблизу Великих Кринок залишають бажати кращого, а на окремих ділянках їх просто немає. Завдання на наступний рік – разом із новообраними депутатами обласної ради, у нас їх буде троє, зробити все, щоб покращити стан доріг. Успіх Глобинського району в економіці, в інвестиціях напряму пов’язаний із кадровим потенціалом. До кадрової еліти району належать сільські голови Ольга Бойчич (Погреби), Олексій Пиркало (Броварки), Степан Скриль (Пронозівка), Іван Степаненко (Обознівка), Анатолій Гончаренко (Петрівка), Микола Приходько (Іванове Селище). Керівники районної ланки – начальник фінансового управління Світлана Замогильна, начальник управління праці і соціального захисту населення Наталія Шебедя, керівник служби надзвичайних ситуацій Віктор Захарчук, голова районної ради ветеранів Іван Мошляк. У нашому районі немає заборгованості із зарплат в освітянській, медичній, соціальній сферах. Район не заборгував жодної копійки за газопостачання. То які ж ми відстаючі?
Працюємо також над спорудженням спортивно-оздоровчого комплексу із басейном на 6 доріжок довжиною 25 метрів. Вартість будівництва сягає 15 мільйонів гривень. Зараз предметно займаємось питанням реабілітаційно-оздоровчого центру для учасників АТО. З нашого району 497 чоловіків були призвані впродовж шести хвиль мобілізації, понад 300 – пройшли через передову. На базі приміщень колишніх початкової школи, медпункту і клубу в селі Ламане Манжеліївської сільської ради на березі Псла хочемо зробити центр із медичними, оздоровчими процедурами, кінноспортивним комплексом, тенісними кортами тощо. Інвестиції залучили з Києва та Луганської області. Відпочиватимуть люди з усієї країни. У день нового державного свята – Дня захисника України – в Глобиному в присутності майже тисячної громади відкрито пам’ятник захисникам Вітчизни різних поколінь – від козаччини до наших днів. Ініціаторами встановлення були міська рада, міський голова Станіслав Джусь.
– Які ще проблеми Ви б визначили як першочергові?
– Надзвичайною або навіть архіактуальною є проблема ґрунтозахисної системи ведення землеробства як у районі, так і в Україні в цілому. Назріла необхідність укріплення берегової лінії Кременчуцького водосховища. Загальна її протяжність у межах району становить 106 кілометрів, із них 30 – розмиваються. Такі роботи потребують залучення значних фінансових ресурсів, які мають бути виділені державою. Іншим актуальним питанням є заміна природного газу альтернативними видами палива. Особливо це стосується об’єктів соціально-гуманітарної сфери. Певний досвід такої роботи маємо у закладах культури, загальноосвітніх школах району. Броварківською сільською радою у співпраці з державним фондом регіонального розвитку започатковано інвестиційний проект “Модернізація електропостачання клубу та сільської ради”. Його вартість – 626,4 тисячі гривень. Та цього недостатньо, тому активізуємо роботу в цьому напрямку.
– На одній із нарад у голови ОДА оприлюднили попередній аналіз показників діяльності керівництва райдержадміністрацій Полтавщини. Глобинський район у цьому переліку – на одному з останніх місць. Чому так трапилося, і що робите для поліпшення ситуації?
– Критику я сприймаю належним чином, але якщо вона аргументована. Наш район не заслуговує “лаврів” відстаючого. Критикували за те, що не надаємо земельних ділянок учасникам бойових дій в АТО. Цифри з трибуни називалися неправдиві – наш відділ Держгеокадастру надавав інші дані. Думаю, їх сфальсифікували з політичних мотивів, тому що я – людина з команди Президента і не належу до іншої політичної сили. Станом на 7 жовтня в районі подано 112 заяв на виділення землі, надано 87 дозволів на ділянки загальною площею 130 гектарів. Оприлюднені цифри ми оскаржимо на найближчій сесії районної ради. Виділялася земля Градизькою селищною радою (22 особи), Пустовійтівською (7), Пузиківською (5), Опришківською і Фрунзівською (по 3), Погребівською, Пирогівською, Горбівською (по 2), Пронозівською, Обознівською, Жуківською (по 1 особі) сільськими радами. Критикували й за погане виконання шостої хвилі мобілізації. 5 хвиль район виконав на 140 відсотків, і тільки шосту – на 48 відсотків. До речі, мій син Ярослав призваний до лав ЗСУ в п’яту хвилю мобілізації.
– Район має успішний досвід залучення інвестицій. Розкажіть про це докладніше.
– Справді, протягом останніх років Глобинський район займає лідируючі позиції в області по залученню інвестицій в економіку. В жовтні 2014 року агропромхолдингом “Астарта-Київ” на базі Глобинського цукрового заводу введено в промислову експлуатацію новітній, перший в Україні біогазовий комплекс. Його проектна потужність досягає 150 тисяч кубічних метрів біогазу на день, що еквівалентно 75 тисячам кубометрів природного газу. Залучено 151 мільйон гривень та створено 36 робочих місць. На початку минулого року став до ладу інтегрований комплекс із переробки сої ТОВ “Глобинський переробний завод” потужністю 700 тонн на добу (220 тисяч тонн сої на рік). Туди пішло інвестицій на 35 мільйонів доларів США, створено 150 робочих місць. Група компаній “Глобино” теж постійно закуповує нове обладнання, будує нові виробничі площі. Сьогодні “Глобино” – одне з провідних підприємств м’ясної промисловості України.
У Глобинському районі створений єдиний в СНД науково-дослідний інститут сої, засновником якого був Андрій Пилипченко, який успішно працює і постачає елітне насіння сої як в Україні, так і в зарубіжжя.
– Завершується сільськогосподарський сезон. Як спрацювали аграрії Глобинського району?
– У нинішньому році сільськогосподарськими товаровиробниками району ранні зернові та зернобобові культури зібрано на площі 16756 гектарів, намолочено 69660 тонн, що на 25,9 тисячі тонн більше, ніж у 2014 році, середня врожайність – 41,6 центнера з гектара. Урожайність цукрового буряку – 530, соняшнику – 32 центнери з гектара. Під урожай 2016 року посіяно 11,7 тисячі гектарів озимих зернових культур – 117 відсотків до прогнозу. В 16 господарствах району, які займаються тваринництвом, утримується 7709 голів великої рогатої худоби, понад 145,5 тисячі свиней. Окрім того, у районі працюють 2 племінних господарства. За 9 місяців року агроформуваннями вироблено 15,7 тисячі тонн молока, це на 7 відсотків більше цього ж періоду минулого року.
Отже, Глобинський район розвивається, і, сподіваюся, спільними зусиллями ми примножимо здобутки рідного краю.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.