Перший успіх на міжнародному музичному форумі

Нещодавно симфонічний оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя вперше взяв участь у найпрестижнішому в Україні музичному форумі – ХVІ Міжнародному фестивалі “Київ Музик Фест-2015”. Завдяки фінансовій підтримці управління культури ОДА (велика подяка начальнику – Геннадію Фасію), оркестр під керівництвом головного диригента, народного артиста України Віталія Скакуна з великим успіхом виступив із програмою, що складалася із творів сучасних українських композиторів.
Концерт відбувся у Великому залі Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського і зібрав численних любителів музики, вимогливих слухачів. Тому особливо приємно, що виступ полтавців викликав гарячі оплески. Серед присутніх у залі були і земляки, що тепер працюють у столиці в престижних музичних колективах, оркестрах, а також студенти музичної академії.
На початку програми прозвучала прем’єра твору автора цих рядків “Сади Полтави” – симфонічні фрески в чотирьох частинах. Наступна столична прем’єра – Симфонія-lirica № 2 наймолодшого в Полтаві професійного композитора – Юлії Корженко. Твір знайомий полтавцям, виконувався у нашому місті в одному із концертів 2009 року, під час фестивалю “Дні Миколи Лисенка у Полтаві”.
Друге відділення розпочалось оркестровою сюїтою із музики до вистави “Енеїда” за І. Котляревським у 6-ти частинах Віталія Скакуна. Вперше наш маестро-диригент як композитор презентував свою творчість на міжнародному фестивалі.
Але найголовніше очікування для професійних слухачів-киян було пов’язане з виконанням Концерту № 2 для скрипки з оркестром видатного сучасного композитора-симфоніста – Євгена Станковича. Твір, написаний 2006 року, неодноразово виконувався столичними оркестрами і солістами в Україні й за кордоном, вважається одним із найкращих у творчості композитора. Інтрига була в тому, як прозвучить твір у виконанні Полтавського симфонічного оркестру.
Такий іспит музиканти склали на відмінно, а соліст, лауреат міжнародного конкурсу Антон Скакун, що спеціально приїхав в Україну із Брюсселя, де працює в симфонічному оркестрі, був відзначений особливо, бо виконав твір по-своєму. Нове трактування Концерту було прийняте столичним бомондом і автором музики.
Музиканти й композитори приймали гарячі оплески і численні поздоровлення. Успіх Полтавського симфонічного оркестру довів, що в нашому місті є колектив високої професійної виконавської майстерності, що може презентувати твори на міжнародному рівні.

Тамара ОСКОМЕНКО-ПАРУЛАВА
Голова обласної організації
Національної спілки композиторів України

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.