Процес оцінки діяльності чиновників розпочато

Голова облдержадміністрації Валерій Головко дав прес-конференцію для представників центральних і місцевих ЗМІ із актуальних питань сьогодення.
Перше запитання від журналістів стосувалося рішення останнього засідання чергової сесії обласної ради щодо надання для освоєння компанії “Агро Інвест” близько 10 цінних нафтогазових родовищ. До того ж надання дозволів на видобуток нафти і газу відбулося без проведення аукціонів.
– Сьогодні я, як голова облдержадміністрації, зацікавлений у будь-якому інвесторові, який приходить на Полтавщину і який хоче вкладати гроші у видобування вітчизняного природного газу. Якщо брати нафтогазовидобувну галузь, то це саме той випадок, коли інвестор хоче вкладати гроші у видобуток газу на теренах області. Нам потрібно відкрити всі ресурсні можливості, зробити все максимально відкрито й прозоро і дати можливість працювати компаніям, які мають юридичну адресу на Полтавщині й оподатковуються в нашій області, мають бажання видобувати український газ, який буде стабілізуючим фактором при формуванні тарифів на тепло. Нам перш за все треба мати енергетичну незалежність від російського агресора, – зазначив Валерій Головко. – Що стосується аукціонів, обласною радою прийнятий формат співпраці з компаніями, які видобувають природний газ, – за спрощеною процедурою. Сьогодні, на жаль, ми не маємо можливості за рахунок частки ренти отримувати гроші на покриття соціально-економічної та екологічної шкоди, яку завдають довкіллю компанії під час видобутку вуглеводнів. Свого часу облрада знайшла варіант надання таких дозволів без аукціону при умові підписання соціально-економічної угоди на розвиток територій, де відбувається видобуток газу. Це не є порушенням. Хоча, дійсно, система аукціонів найпрозоріша, найефективніша, але від їх проведення території, де видобувають газ, гроші не отримують. Бо всі гроші від ренти йдуть до Держбюджету…
Наступне запитання стосувалося фотознімка, на якому Валерій Головко, нібито представляючи одного з кандидатів, знаходиться поряд із кандидатом на посаду Полтавського міського голови Андрієм Матковським. Тож журналісти цікавилися, чи знає він про роздавання цим кандидатом медичних аптечок полтавцям і чи є це порушенням чинного законодавства.
– Я особисто не беру участі в агітаційній роботі цього кандидата. Я знаю про його ініціативи й програму, з якою він іде на вибори. Щодо цієї ситуації – фото було зроблене під час презентації рішення партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка” про кандидата на посаду міського голови. Це спільний похід на вибори трьох демократичних сил: “Народного Фронту”, “Солідарності” й “УДАРу”. До того ж, ця подія відбувалася в мій особистий час – в обідню перерву, – констатував Валерій Головко. – Якщо ви вважаєте, що Андрій Матковський при певних діях порушує чинне законодавство, є легітимний спосіб звернення до правоохоронних органів чи до відповідної виборчої комісії про порушення тих чи інших прав іншого кандидата.
Журналісти поцікавилися, чому голова ОДА користується послугами охоронців, йому погрожують, чи це якась вимушена потреба?
– Це моя особиста справа. Жодної копійки державних коштів я не витрачаю на своє утримання.
Одне із запитань стосувалося того, чому нині не порушується проблема несанкціонованого вивезення глини в Хорольському районі, про що на попередній сесії говорив голова обласної ради Петро Ворона.
– Там порушено кримінальну справу.
На запитання про те, з чим пов’язана сьогоднішня прес-конференція, Валерій Головко відповів:
– Традиційно кожного четверга керівник департаменту інформаційної політики та комунікацій з громадськістю ОДА з керівниками інших департаментів спілкувався з журналістами стосовно питань, які стоять на порядку денному суспільства. Я, як голова облдержадміністрації, вважаю, що маю право відповісти на виклики сьогодення. Я хотів розповісти, чим сьогодні займається облдержадміністрація у форматі надходжень коштів з Державного бюджету по фонду регіонального розвитку, як ми в цьому році закінчимо будівництво протитуберкульозного диспансеру, про хід реконструкції мосту в Миргороді, як будемо відкривати пологове відділення в Хоролі та школу в Лубнах… Таких проектів дуже багато… Сьогодні мене турбує забезпеченість учасників АТО, як вони з сім’ями за рахунок бюджетних коштів області у цьому році оздоровлювалися та отримували реабілітацію в курортних закладах Полтавщини, як ми забезпечуємо сім’ї учасників АТО квартирами – це ті питання, які стоять на порядку денному. А те, що сьогодні хтось виходить на мітинг, – люди мають на це право.
У день проведення прес-конференції, 8 жовтня, до обласного управління Держгеокадастру приїхала велика делегація (приблизно 40 осіб) обдурених діями працівників цієї структури землевласників із Великобагачанського району: їхні наділи віддали в оренду фермеру, якого селяни в очі не бачили. Журналісти попросили прокоментувати ситуацію.
– Ситуація в земельних питаннях кричуща по всій Україні. Такою вона є і в Полтавській області. Але основне питання зараз – це оборудки й корупція у системі Держгеокадастру. Земля продається, земля вилучається у людей, які мають на неї право, віддається невідомим фермерам, які взагалі до Полтавської області не мають жодного стосунку. Тому на цьому треба ставити крапку. Я вважаю, що перший крок, який буде протидією в земельних оборудках, – це приєднання реєстру Держгеокадастру до єдиного реєстру, наприклад, фізичних осіб. Це те, що стосується ініціатив уряду про відкритість у роботі тих чи інших управлінь, департаментів чи міністерств. Саме відкритість інформації і буде тим чинником, який має припинити корупцію в земельних питаннях, у тому числі й на Полтавщині.
На прес-конференції йшлося й про таке: зараз дуже складно “достукатися” до керівників владних виконавчих структур у районах. На телефонні дзвінки вони не відповідають. Свого часу голова ОДА обіцяв влаштувати “публічну порку” чиновників, тобто жорстко проаналізувати за сучасними критеріями оцінювання діяльність усіх посадовців районів області та керівників департаментів облдержадміністрації.
Як зазначив Валерій Головко, наразі цей механізм уже запущено. Працює спеціальна комісія, яка аналізує роботу кожного чиновника. Процес щодо “публічної порки” розпочато. Це не буде просто биття когось, щоб дати “живу кров” суспільству чи громаді, це буде фахова оцінка діяльності кожного в адміністрації за визначеними критеріями.
За словами голови ОДА, незабаром комісія закінчить аналіз діяльності кожного посадовця. Тоді керівник виконавчої влади області оприлюднить повний звіт. Діяльність голів РДА оцінюватимуть за такими критеріями: робота лікарень, шкіл, ремонт доріг, створення робочих місць, залучення інвестицій. Валерій Головко наголосив, що жодних особистісних стосунків щодо роботи того чи іншого голови він не переслідує.
Журналісти поцікавилися у голови ОДА, наскільки відкритою для людей є сьогодні влада.
– Я вважаю, що ми максимально відкриті для суспільства. Призначення посадовців на вакантні посади відбувається через відкриті конкурси, хоча я можу робити це одноосібно. Ми прийняли політичне рішення, що всі призначення в управління і департаменти проходитимуть через конкурс, що нині й відбувається.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.