Сто десять років рідній школі

110 років… Багато це чи мало? Що було позаду і що чекає попереду, з чого починала свою діяльність нинішня Полтавська загальноосвітня школа № 5, що було цікавого в її житті?
А починалося все так. Саме тоді, коли над Полтавою золотим цвітом буяла осінь 1905 року, на Павленках відкрилося Земське початкове народне училище імені князя Михайла Андрійовича Ерістова. Першим керівником був Іван Іванович Фісун.
Із того часу заклад зазнав багато змін: 1917 рік – приєднання церковноприходської і чотирикласної школи на Павленках; 1927 рік – на базі трудової школи організовано середню школу; 1932 рік – при школі створено лікнеп для робітників турбомеханічного заводу; 1938 рік – навчальний заклад працює у дві зміни, діє понад 40 класів; 1947 рік – перший післявоєнний випуск дванадцяти десятикласників. Двоє з них – Катерина Іванівна Пронь та Валентина Петрівна Плотнікова – назавжди пов’язали своє життя з рідною 5-ю школою, ставши її вчителями. У 1960 році відбувається урочисте відкриття нового шкільного приміщення.
У різні часи керманичами нашої школи були: Катерина Кіндратівна Дігтяр, Ольга Яківна Задорожня, Іван Іванович Заяц, Олеся Омелянівна Квачова.
Із 1980 року розпочався новий період у житті 5-ї школи. Заклад очолює Володимир Вікторович Кловацький. Це – творчий, вимогливий учитель, озброєний системою переконань. За тридцять років ним зроблено багато: здійснено добудову; працювала єдина в місті школа національних меншин; запроваджені свята творчих досягнень; розроблено і практично реалізовано метод кількісного вимірювання вихованості учнів та методика його корекції. За ініціативою Володимира Вікторовича Кловацького вперше в Полтаві було відкрито Пам’ятну дошку Вчителю.
Змінювався час, і змінювалися вимоги до освіти, до школи. У 1990-х роках створювалися нові типи шкіл, розроблялися нові методики навчання. Так, з 2001 року школа стала спеціалізованою.
Минали роки, змінювалися директори, йшли на заслужений відпочинок учителі, приходили молоді педагоги, але незмінним залишалися дух співробітництва, взаємоповаги, любові до учня та відданість обраній професії. І всі разом – учителі, школярі, батьки – плекали свою альма-матер.
З 2011 року Полтавську загальноосвітню школу № 5 очолює мудра, творча, енергійна, завжди позитивно налаштована на нові починання Тамара Михайлівна Жага. За час роботи на посаді директора вона втілила в життя ряд нових ідей: відкрито музейну кімнату історії школи та народознавства; реалізовано проект «Школа любові й добра»; ініційовано доброчинну акцію під гаслом «Подаруй частину своєї душі ближньому», конкурс-виставку «Пам’ять вічно жива»; організовано шкільний вокальний колектив педагогічних працівників.
На початку нинішнього жовтня, коли поволі падає золоте листя і вкриває задумливу землю розкішним пухнастим килимом, Полтавська загальноосвітня школа № 5 святкує  110-річчя з дня заснування закладу.
День народження… Для когось це – просто свято, чергова нагода поспілкуватися з гостями, а для нас це – підсумок прожитої частини життя.
З нагоди 110-ї річниці з дня заснування школи у стінах закладу планується проведення ряду заходів, аби об’єднати в єдину родину вчителів, учнів та батьків. Під час святкової зустрічі «Від серця до серця» учасники навчально-виховного процесу матимуть можливість зустрітися з відомими випускниками школи, її ветеранами. Запрошені пройдуться шкільними коридорами, згадають юність, Учителя, котрий запалив іскру знань, був старшим другом і порадником.
Важливою подією в ці святкові дні буде відкриття Дошки пошани «Вони запалюють зірки». Адже кожен учитель упродовж усіх років віддає частину свого життя улюбленій справі, він – творець добрих справ та починань.
Музейна кімната історії школи та народознавства, ініційована директором Тамарою Михайлівною Жагою, сьогодні це діючий кабінет, де проходять свята, зустрічі, години спілкування. Під час проведення уроків «Екскурс у минуле» школярі матимуть можливість перегорнути чергову сторінку історії школи, ознайомляться з новими експозиціями, предметами побуту українського народу.
Шкільне життя складається не тільки з буднів. Воно наповнене конкурсами, змаганнями, цікавими вечорами, виставками. А це завжди радість, теплота, гордість, щасливі усмішки. Традиційним для 5-ї школи стало проведення спортивних змагань «Здорова дитина – щаслива родина». Приємним і хвилюючим моментом у день народження школи буде відкриття малої спортивної зали, а також проведення веселих стартів для учнів, учителів та батьків. Напередодні відзначення ювілею кожен клас представить стіннівку «З днем народження, школо!», візьме активну участь у фотовиставці «Миттєвості шкільного життя», а окремі представники стануть учасниками флешмобу «Школа – велика дитяча країна».
І скільки б років не минуло, все одно наша альма-матер залишиться молодою завдяки дзвінким дитячим голосам, творчим успіхам та перемогам учнів. А в нас вони талановиті. У цьому ми переконалися під час проведення літературної кав’ярні, де юні поети читали свої вірші про рідну школу, учителів. Не залишили нікого байдужим авторські поезії, які продекламували директор школи Тамара Михайлівна Жага та ветеран школи Марія Василівна Литвишко.
Добра і щастя, творчих здобутків, світлого майбутнього тобі, наша шкільна домівко!

Інна БРЕДУН
Оксана НЕСТЕРЧУК
Учителі Полтавської
загальноосвітньої школи № 5

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.