“Ave Maria” від Тетяни Асадчевої

Під назвою “Ave Maria” в музичному світі відомо більше сорока творів, написаних композиторами різних епох у різних країнах. І більшість із них, звісно ж, асоціюються із християнською молитвою, зверненою до Пресвятої Богородиці. Так назвала і свій сольний концерт у Полтаві киянка, лауреат міжнародного конкурсу Тетяна Асадчева, який відбувся у великій виставковій залі Художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Їй акомпанувала на фортепіано відомий полтавський педагог і музикант Наталія Єфремова. Разом із донькою в наше місто приїхали й батьки талановитої співачки – Валентина Михайлівна та Валерій Михайлович Асадчев, котрого полтавці добре пам’ятають, адже не так давно – із травня 2006-го по березень 2010 року – він очолював Полтавську облдержадміністрацію.
Назва концерту не випадкова, бо ж він був приурочений до великого православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці, а в його програмі звучали твори Г.Генделя, Й.-С.Баха, Й.Гайдна, Ш.Гуно, Дж.Каччини, Л.Люцци, Ж.Бізе, Ф.Шуберта, І.Соневицького, написані у жанрі духовної музики.
Вітаючи гостей, які прийшли послухати молоду співачку, директор музею Ольга Курчакова розповіла, що концерт присвячується воїнам АТО, волонтерам та їхнім сім’ям, а його організатори – Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 імені Івана Петровича Котляревського, управління Полтавської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, громадська організація “Команда небайдужих” (більше відома як “Полтавський батальйон небайдужих”, що діє при Свято-Успенському соборі УПЦ КП), а відбувається він із благословення архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора.
Владика Федір у своєму слові перед концертом наголосив, що свято Покрови для нас особливе – український народ вважає його своїм, бо благоговіє перед Богородицею, адже вона є втіленням чистоти, безмежної любові до Бога, до Сина свого. І сьогодні, коли триває боротьба між добром і злом, Пресвята Богородиця є покровителькою, заступницею всіх, хто прагне до чистоти і праведності, а прагнення до правди – то ознака українського народу, Україна без правди неможлива як держава.
– Бог обдарував людину унікальним інструментом – це людський голос, яким ми висловлюємо свої думки, розкриваємо свою душу, світогляд, спілкуємося один із одним і – звертаємося до Бога, – сказав він. – Сьогодні ми прилучимося до високих духовних творів світових композиторів, які розмірковували над вічними істинами – хто є людина в цьому світі, чому вона прийшла у цей світ, з якою метою ми тут живемо і куди підемо, як проживемо своє життя…
Музичну мандрівку в минулі століття доповнили учні ліцею, котрі в ролі ведучих концерту розповідали про історію написання кожного із творів, які звучали упродовж вечора. А слухачі досить складної духовної музики швидко налаштувалися на лад душі самої молодої виконавиці – а то був лад молитви, яка звучала чисто й натхненно.
На сайті “Music-review Ukraine” читаємо про нашу гостю: “Тетяна Асадчева (мецо-сопрано) володіє яскравим голосом насиченого тембру та соковитого звучання, рівним у всіх регістрах. Ще студенткою Київського інституту музики ім. Глієра стала лауреатом Міжнародного конкурсу вокалістів у Фінляндії “Мистецтво ХХІ сторіччя” (Ювяскюля, 2009). У 2013-му закінчила Національну музичну академію ім. П. І. Чайковського (клас доцента З. Бузини). Після закінчення навчання молода співачка удосконалювала вокальну майстерність в Італії під керівництвом професора Міланської консерваторії Е.Анвельт. У її репертуарі – оперні партії у виставах: “Орфей і Еврідіка” Х.-В.Глюка (Орфей); “Євгеній Онєгін” П.Чайковського (Ольга); “Царева наречена” М.Римського-Корсакова (Любаша, Дуняша); “Фауст” Ш.Гуно (Зібель, Марта); “Наталка Полтавка” М.Лисенка (Терпилиха). Тетяна також виконує камерно-вокальні твори західноєвропейських, українських та російських композиторів, українські народні пісні й романси. У 2013 році підготувала програму камерних творів Г. Генделя, Й.-С. Баха, Г. Персела у супроводі органа”.
“Ave Maria” на вечорі звучала в багатьох варіаціях, останньою із них стала, певне ж, найулюбленіша для багатьох, яку й називають “Ave Maria Шуберта”.
Миру, злагоди, щастя й любові побажала своїм полтавським слухачам талановита співачка Тетяна Асадчева. Більшість із них вперше відкрили для себе це ім’я, але відтепер цікавитимуться її творчістю й новими здобутками. А саме творчого зростання й нових зустрічей бажали їй полтавські слухачі.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.