Завершення каденції: тиск громади, рішення депутатів, підбиття підсумків

Відбулося пленарне засідання завершальної в шостому скликанні тридцять першої сесії обласної ради.
Провів пленарне засідання голова обласної ради Петро Ворона (фракція “УДАР”), у роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, головний консультант апарату Верховної Ради України Владислав Товстоног.
Великій групі депутатів, учасників бойових дій в антитерористичній операції були вручені почесні відзнаки.
Головуючий оголосив про вихід депутатів: Анатолія Шкарбана – з депутатської групи “Європейський вибір”, Ігоря Супруненка – з фракції “Совість України”, Олександра Гриценка – з депутатської групи “Єдність” і перехід названих осіб до депутатської групи “Партія “Відродження”. Головою групи обрано Анатолія Шкарбана.
Формування порядку денного було бурхливим. Представники громадськості у футболках з символікою партії “Батьківщина” вишикувались перед столом президії з плакатами “Родовища Полтавщини – народу”, “Газ Полтавщини – для населення”, “Надра належать народу, а не олігархам”, “Банду геть”. Таким чином громадські активісти протестували проти внесених на розгляд сесії питань про надання дозволів без проведення спеціальних аукціонів на розробку надр. Таких у порядку денному було заявлено більше двадцяти. Звучали вигуки: “Полтавський газ – Полтаві”. Перебиваючи одне одного, люди, які зайшли до сесійної зали, вимагали, щоб депутати не надавали дозволів на розробку родовищ, оскільки відшкодування на соціальний розвиток територій мізерні, а прибутки там надвисокі, й у цій сфері “годуються олігархи”. “Досить дерибанити надра” – таке гасло було підняте над натовпом, що заблокував трибуну. Керівникам області, яких щільно оточили, не давали говорити.
Депутати під тиском прийняли рішення зняти з розгляду ці пункти. У тривалій дискусії висловлювалися Петро Ворона, Валерій Головко, депутати Олександр Залужний (“Совість України”), Володимир Беседа (“Рідне місто, рідний край”), Віктор Скочко (Аграрна партія України), Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”), Степан Бульба (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), Юрій Шляховий (“Батьківщина”).
Знявши з розгляду всі питання, що стосуються нафтогазової сфери, нинішні депутати передали естафету розбиратися з цими проблемами своїм наступникам – новому складу обласної ради. Порядок денний був сформований без названих питань.
Використовуючи час, наданий за регламентом на початку роботи для виголошення заяв, Анатолій Шкарбан висловив зауваження, що сесію треба було провести раніше і дати можливість всім висловитися, тоді б не отримали такої напруги в залі. Він зазначив, що нинішня влада дуже гарно розповідала, як все буде добре після територіальної реформи, а “вийшла не красива картинка, а полотно художника, хворого на шизофренію”, – так емоційно висловився депутат. – Коли заходились готувати округи для місцевих виборів, ближчі села “переселили” до дальніх, інші “порізали” на шматки”. Тамара Дорохіна (СПУ) запропонувала зняти з розгляду сесії питання про призначення керівника КП “Полтаватеплоенерго”, оскільки протокол проведення конкурсу на заміщення цієї посади, за її словами, неправдивий і потребує оцінки правоохоронних органів. Степан Бульба подякував колегам за спільну роботу в каденції, зазначив, що вперше за 24 роки Соціалістична партія України не зможе брати участі у місцевих виборах, адже такого права її позбавили. Депутат Віктор Бережний (“Батьківщина”) зауважив: якби всі думали про те, як вирішити питання, а не протягнути “потрібне” рішення, такого, що сталося в сесійній залі, не трапилося б. Звернув увагу на факти незаконного встановлення бігбордів з передвиборною агітацією та підкупу виборців і побажав новим депутатам вникати у суть кожної проблеми. Олександр Масенко продовжив тему, висловивши критичні зауваження щодо останньої сесії обласної ради шостого скликання.
Представники громадськості у виступах порушували, зокрема, проблеми: прозорості призначення робочого органу на конкурс із розподілу маршрутів пасажирських перевезень; ігнорування конкурсів на заміщення посад керівників обласних підприємств і установ; лобіювання окремими депутатами “потрібних” рішень; екологічні проблеми, пов’язані з будівництвом Єристівського ГЗК; функціонування ліцею з посиленою фізичною і військовою підготовкою; шахрайства кредитних спілок; обмежень у пільговому проїзді в громадському транспорті учасників бойових дій та інші.
Депутати погодили запити Тамари Дорохіної, Олександра Масенка, Олександра Гриценка, Степана Бульби.
Депутати внесли зміни та доповнення до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції на 2013– 2020 роки, до Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери на 2013–2015 роки, Програми підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2015–2016 роки та заходи зі сплати й погашення заборгованості з виплати заробітної плати, до регіональної програми рятування людей на водних об’єктах області на 2011– 2015 роки тощо, Переліку природоохоронних заходів для фінансування за рахунок залишку коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2015 році.
На сесії прийняли обласну цільову соціальну Програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015–2018 роки, розроблену для зниження рівня захворюваності та смертності від цих хвороб, надання якісних і доступних послуг з профілактики, діагностики, лікування. Фінансування планується за рахунок Державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, інших джерел.
Обласна рада продовжила на рік термін дії Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011– 2015 роки (зі змінами), заснувала обласну премію імені Володимира Степанюка для відзначення літературної та дослідницької діяльності учнівської та студентської молоді, підтримки талановитої молоді, творчої праці педагогів, затвердила Положення про Полтавську обласну премію імені С.А. Ковпака у новій редакції.
Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та ЖБК для виконання заходів з енергозбереження депутати підтримали з другої спроби, у результаті переголосування, оскільки були висловлювання, що за використанням коштів немає належного контролю.
Депутати заслухали інформацію начальника УМВС України в Полтавській області Олега Беха про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності органів правопорядку на території Полтавської області та прокурора області Сергія Попова стосовно стану законності, заходів щодо її зміцнення та результатів діяльності органів прокуратури. Зокрема йшлося і про розслідування фактів підкупу виборців.
Запитання керівникам правоохоронних органів ставили депутати Анатолій Шкарбан, Микола Хоменко (“Промисловці Полтавщини”), Валерій Пархоменко (“Рідне місто, Рідний край”), Володимир Беседа, Тамара Дорохіна, Віктор Фортуна (“Батьківщина”), Дмитро Хрістов, Валерій Капленко (“Совість України”), Юрій Кривошеєв (“Партія “Відродження”), Руслана Крайнова (КПУ), депутат Автозаводської районної ради Кременчука Олег Савченко, представники громадськості. Інформації керівників правоохоронних структур було взято до відома.
410 227Депутати внесли зміни до показників обласного бюджету на 2015 рік. Зокрема виділили 3,5 мільйона гривень на забезпечення хворих інсуліном, кошти мають піти насамперед у ті територіальні громади, де складна ситуація із цим препаратом.
Рішенням сесії укладені й продовжені трудові контракти з керівниками ряду обласних установ і організацій.
Наприкінці роботи сесії депутат Олександр Залужний запропонував повернутися до розгляду питання про надра і прийняти компромісне рішення: проголосувати за надання дозволу на геологічне вивчення надр двом підприємствам, полтавському та миргородському, які зареєстровані на Полтавщині і займатимуться лише розвідкою, без права буріння, при цьому створять сотні робочих місць для мешканців області й сплачуватимуть податки в місцеві бюджети. Валерій Головко зазначив, що це буде правильне і державницьке рішення. У залі знову з’явилася символіка “Батьківщини”, люди, вже значно меншим числом, обступили трибуну. Депутат Юрій Шляховий зауважив, що не треба повертатися до того питання, з якого вже прийняте рішення. З цього приводу висловились Михайло Кривошей (“Єдність”), Степан Бульба, Анатолій Олійник (“Батьківщина”), думки розділилися, питання підтримане не було.
Не знайшов підтримку у депутатів проект рішення про додаткове надання в користування ПАФ “Подоляка” мисливських угідь на території Диканського та Полтавського районів.
У “Різному” із заключним словом виступив голова обласної ради Петро Ворона, який підкреслив, що депутати й громадськість у надзвичайно складний час не розбалансували суспільно-політичну ситуацію на Полтавщині, а максимально сприяли соціально-економічному і духовному розвитку краю. Він подякував обласній та районним державним адміністраціям, міським, районним, селищним і сільським радам, громадським організаціям та об’єднанням, які протягом скликання виступали партнерами обласної ради, допомагали їй у здійсненні визначених законом повноважень. Слова вдячності посадовець адресував і засобам масової інформації за їхню об’єктивну, неупереджену позицію, сприяння налагодженню порозуміння між депутатами та громадянами, створення можливостей для публічного діалогу. Голова обласної ради щиро подякував колегам за спільну конструктивну працю, за взаєморозуміння і підтримку: незважаючи на різні політичні погляди, депутатів об’єднувала спільна відповідальність перед мешканцями Полтавщини. Обласна рада шостого скликання довела свою дієздатність, компетентність та професіоналізм і виконала історичну місію – у переломний період зберегла стабільність в краї.
Загалом прийняті рішення з близько 50 питань порядку денного. На цьому остання сесія обласної ради шостого скликання завершила свою роботу.
У традиційному короткому інтерв’ю після закінчення пленарного засідання Петро Ворона зазначив, що підсумками останньої сесії задоволений: “Громадськість у нас виконує роль певного стримуючого фактора. Зараз з боку громадськості немає повної довіри до цього скликання, це скликання сьогодні відійшло в історію як таке, що було сформоване за часів тоталітарного режиму, але скажу чесно, що люди працювали віддано, всі вони –  патріоти Полтавщини з різними політичними переконаннями. Кожному з них дякую за роботу. Громадськість контролює, і я вже не раз говорив, що мають бути трохи інші форми контролю, більш цивілізовані. Дякую долі, що був поруч із своїми колегами у цьому скликанні, багато чого навчився, ми прийняли дуже багато позитивних і корисних для області рішень. Називати склад ради непрофесійним можна було б тоді, коли б не бачили результатів роботи. А вони є. Навіть в умовах війни обласна рада працювала злагоджено”.

Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Микола БЕЗНОС (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.