Учительська династія

Учитель учителів, наставник, порадник, мудра, невтомна і життєрадісна жінка, турботлива мама та бабуся, а ще – прекрасний фахівець. Саме такою є Марія Василівна Кириченко, учитель математики Сарської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів Гадяцького району. Вона виховала трьох чудових дітей, які, очевидно, ще з раннього дитинства вирішили, що підуть маминою стежкою: стануть педагогами. Нині це – династія математиків із Сар.
А починалося все з того, що дочка звичайних сільських трударів після закінчення школи вступила до Полтавського державного педагогічного інституту на математичний факультет. Педагогічну діяльність Марія Василівна розпочала у 1979-му вчителем математики Гадяцького СПТУ №47. З 1984 року і до сьогодні вона навчає діток своїх односельців цієї важливої науки: чисел, задач, теорем. За 36 років на педагогічній ниві Марія Василівна зростила не одне покоління учнів, любов до математики і свої знання передала багатьом випускникам школи. Завдяки її сумлінній праці, наполегливості та вимогливості учні одержують ґрунтовні знання, що дає можливість вступити до найпрестижніших вузів України, а згодом – стати професіоналами. Беручи приклад з учителя, багато випускників теж обирають фах педагога-математика. Тільки щирі слова подяки, що є найбільшою нагородою за учительський труд, лунають із їхніх уст на адресу Марії Василівни Кириченко.
Прагнучи бути схожими на свою маму, спочатку доньки Людмила й Тетяна, а згодом – і син Іван обрали професію вчителя математики.
Старша донька Людмила Олексіївна Костенко, закінчивши зі срібною медаллю Сарську середню школу, вступила до Кременчуцького політехнічного університету і здобула професію інженера, та доля все одно привела її до Полтавського національного педагогічного університету, де вона продовжила навчання на фізико-математичному факультеті. Спочатку Людмила Олексіївна працювала учителем математики у Сватківській ЗОШ І–ІІІ ступенів, а зараз вона – вчитель інформатики Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки.
Друга донька Марії Василівни Кириченко, Тетяна Олексіївна, закінчила Сарську спеціалізовану школу із золотою медаллю і, не роздумуючи, стала на мамину стежку. Одразу вступила до Полтавського національного педагогічного університету на фізико-математичний факультет. Отримавши освіту, повернулася працювати у рідну школу пліч-о-пліч з мамою, найкращим наставником і порадником.
Беручи приклад із мами та сестер, цю професію обрав і наймолодший у родині Іван Олексійович Кириченко: у Полтавському національному педагогічному університеті отримав фах учителя фізики та інформатики. Він також працює у Гадяцькій гімназії імені Олени Пчілки. Молодий, енергійний, впевнений у собі, бо знає, що за порадою йому є до кого звернутися. Мама, учитель із багаторічним досвідом, допоможе вирішити будь-яку педагогічну проблему, розв’язати найскладнішу задачу.
Уже підростають троє внучат Марії Василівни, тож будемо сподіватися, що математична династія Кириченків із Сар обов’язково матиме продовження. Здоров’я, злагоди, миру і спокою, дружна учительська родино!

Валентина КОВАЛЬ
Учитель Сарської спеціалізованої школи
І–ІІІ ступенів Гадяцького району

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.