Спортсмени і співаки з особливими потребами прославляють рідний край

Збірна нашої області завоювала переможний кубок на Х відкритій Всеукраїнській спартакіаді з рекреаційних видів спорту. Змагання відбулися з 15 по 19 вересня у селищі Затока Одеської області. Свою майстерність у дартсі, боче (гра у м’яч), бомбаскеті (кидання м’яча в баскетбольне кільце), городках, їзді на візках, метанні кілець демонстрували команди спортсменів з особливими потребами з 22 областей України, а також з Молдови. За сумою очок у 12 видах змагань полтавці стали найкращими.
Почесні грамоти обласної державної адміністрації й грошові винагороди вручив переможцям голова ОДА Валерій Головко. Він висловив подяку мужнім людям, які спортивними звершеннями й творчими здобутками прославляють Полтавщину, і запевнив, що обласна влада й надалі їх підтримуватиме.
Відзнаки отримали голова Кременчуцького міського товариства інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” Наталія Герасименко, спортсмени Чутівської, Котелевської, Семенівської районних об’єднань Алла Щербина, Сергій Гнилосир, Володимир Коваленко, спортсмени Полтавської міської організації Олексій Пушкарь і Лариса Добридень, яка очолює спілку. За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток громадянського суспільства, активну громадську роботу щодо обстоювання прав, ресоціалізацію інвалідів і з нагоди 55-річчя з дня народження почесною грамотою ОДА з врученням грошової нагороди Валерій Головко привітав голову полтавського осередку Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” Сергія Чумака.
Чимало медалей лежить на столі біля Олексія Пушкаря.
– Це марафонські нагороди, за призові місця в гонках на візках, боче, армрестлінг. Я бронзовий чемпіон України з армрестлінгу. Улюблені види змагань – боче, гонки (фігурна їзда) на візках. У 2009 році одержав травму, з того часу почав займатися спортом. Участь у змаганнях – це водночас і спілкування, реабілітація. Наразі для занятть спортом людей із особливими потребами в Полтаві майже нічого не робиться. Залів для тренувань немає. Ми самостійно готуємося і виграємо. Полтава відсотків на 50 комфортна для проживання людей із особливими потребами. Я діставався на нагородження з мікрорайону Левада, то три автобуси поспіль не під’їхали до бордюра, лише один. Пандусів не вистачає, а якщо вони є, то перед ними покладений бордюр, на який не можна заїхати, – зазначив Олексій Пушкарь.
– Восьмий раз як представник області я брала участь у спартакіаді. Посіла перше місце в індивідуальному заліку у гонках на візках і друге – в баскетбольному турнірі. Займаюся спортом дев’ять років, із них чотири – професійно, майстер спорту з легкої атлетики, перемагала в українській і російській першостях. Рекреаційні види спорту нині для мене – спосіб життя. У Кременчуці працюють над тим, щоб зробити місто максимально доступним для людей на візках, але, як і всюди, багато із цим проблем, – зазначила Наталія Герасименко.
Також Валерій Головко вручив почесну грамоту й грошові винагороди представникам колективу художнього ансамблю “Надія” Семенівського районного товариства інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” – Павлу Кобильченку, Миколі Буланому, Любові Грек, Катерині Осіян, Катерині Клименко й Ользі Дреєвій. Виконавців другий рік поспіль запрошують на Міжнародний пісенний фестиваль “Співають всі”, що відбувається в німецькому місті Варен. Цьогоріч змагалися вісім хорів із Німеччини. Виступ українського колективу у межах фестивалю тривав 45 хвилин, а розпочався виконанням класичного хорового твору на слова Тараса Шевченка “Реве та стогне Дніпр широкий…” Українським хоровим композиціям у виконанні “Надії” аплодували й глядачі міста Рьобель, і працівники порту Варена. У санаторії міста Клінк семенівські таланти виступили двічі.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.