“Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була…”

У  нелегкий час воєнних випробувань зустріла наша держава 24-ту річницю Незалежності. Трагічні події на Донбасі, загибель Героїв Небесної Сотні, тисяч захисників Вітчизни докорінно змінили хід нашої національної історії, хід приватних думок про нерозривну, незаперечну й кровну причетність кожного з нас до долі свого народу. Ніколи ще в історії сучасної України День народження держави не був наповнений гордістю й болем так порівну, як відчули ми нині. Коли душі ятрить тріпотіння привезених нашими військовими з-під нищівних обстрілів на фронті синьо-жовтих знамен, коли серце крає вигляд жалобного жіночого вбрання посеред моря квітучих українських вишиванок, коли головна увага на будь-яких зібраннях прикута до чоловіків у польових одностроях, які не стримують сліз під час хвилини мовчання…
Великою шаною до військових були позначені майже всі урочисті заходи, які відбулися на Полтавщині з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України – виставки, патріотичні концерти, церемонії покладання квітів до пам’ятників. Лейтмотив святкувань непорушний – сучасні українці продовжать легендарну славу багатьох попередніх поколінь патріотів і відстоять вільне, мирне життя нашої нації на рідній, Богом даній землі.

Виставку “З літопису Української державності: мовою документів”, підготовлену на основі матеріалів Центрального державного архіву вищих органів влади, Центрального державного кінофотофоноархіву імені Г. С. Пшеничного й Державного архіву в Полтавській області, було відкрито 20 серпня.
– Цього року концепцію експозиції дещо змінили: не лише акцентуємо увагу  на державотворчих процесах, а й розповідаємо про поборників Незалежності Батьківщини – наших земляків, – зазначила директор Державного архіву в Полтавській області Катерина Гудим.
– Сто років тому Полтавщина була центром українства, – додав заступник директора архіву Тарас Пустовіт. – Чимало уродженців краю займали високі державні посади, саме наші земляки були ініціаторами створення першої політичної сили – Революційної української партії.
Виставка побудована за хронологічним принципом і складається із трьох розділів. У першому – документи, що відображають процеси державотворення у першій чверті ХХ століття, інформація про візит голови Центральної Ради Михайла Грушевського на Полтавщину, світлини національно свідомих родин Русових, Петлюр-Скрипників, Андрієвських. У другому розділі експозиції йдеться про боротьбу проти більшовицького режиму, участь краян – Кирила Осьмака, Миколи Сарми-Соколовського, Оксани й Катерини Мешко – в українському націоналістичному і повстанському рухах. Третій презентує документи, які засвідчують державотворчі процеси на сучасному етапі, зокрема Закон України “Про правовий статус і вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”. Окремий блок світлин відтворює історію полтавського Євромайдану, участь земляків у антитерористичній операції на буремному Сході й увіковічення пам’яті Героїв. На відкритті виставки побував голова обласної ради Петро Ворона.
***
Вуличний музей “Постать Івана Мазепи в історії України” запросив усіх бажаючих ознайомитися з матеріалами з фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського минулої п’ятниці, 21 серпня. Чотири стенди розташували біля пам’ятника Кобзареві. Виставка була присвячена не тільки державній діяльності великого Гетьмана, який прагнув визволити Україну з московського ярма та перетворити на справжню європейську державу, а й меценатським справам, завдяки яким у тогочасній українській культурі навіть з’явився окремий напрямок, що його нині називають “мазепинським бароко”: за фінансової підтримки Гетьмана на українських територіях було споруджено, реставровано та оздоблено сотні храмів Божих.
У вуличному музеї можна було побачити цікаві фото- та ілюстративні матеріали: сторінку з Пересопницького Євангелія із написом, що засвідчує факт дарування святині Іваном Мазепою Вознесенському собору в Переяславі, портрети Гетьмана, зображення меморіальних речей.
***
Урочистості з нагоди 24-ї річниці Незалежності України пройшли в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського за участю голови обласної ради Петра Ворони та заступника голови облдержадміністрації Олега Пругла. Звертаючись до земляків, Петро Ворона наголосив, що понад два десятиліття Україна тупцювалася “на місці”: “Руйнувалася економіка, порушувалися права простих людей, збагачувалися олігархи. Революція Гідності стала фактично повстанням, натомість революція вимагає кардинальних змін. Тільки тоді, коли ми самі станемо іншими, іншою буде й наша країна”.
Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло відзначив, що нині живемо в час, коли поряд із почесними відзнаками за трудові звершення вручаються і бойові нагороди. Під час урочистостей ряд наших земляків привітали із почесними галузевими званнями, вручили грамоти та подяки. Групу міліціонерів нагородили нагрудними знаками Полтавської обласної ради “За вірність народу України”.
Найхвилюючішими хвилинами стали ті, коли нагороди двічі вручали Ганні Володимирівні Ходак із села Шадієве Новосанжарського району. Всі присутні слухали історію її материнського подвигу стоячи. “Про таких кажуть: проста українська жінка, матір трьох красивих, добрих, чесних дітей. Двоє із них пішли у безсмертя солдатами, старший син – 2001 року, молодший – 29 серпня 2014 року, – ці слова лунали ніби не зі сцени, а з тих високостей, у яких загиблі захисники України стали навічно нашими янголами-охоронцями. – Віктор Ходак поліг під Іловайськом. Був похований у Дніпропетровську як невідомий солдат, а мама три місяці його ще шукала. І знайшла… Тепер він похований удома. Немає меж її болю і горю, та немає меж і любові, яку Ганна Володимирівна віддає односельцям, підтримуючи сім’ї, в яких батьки, сини, чоловіки несуть зараз службу в зоні АТО. Проста українська жінка, свята і праведная матір…”
Указом Президента України Ганну Ходак нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, солдата Віктора Ходака – орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно). Нагрудних знаків Полтавської обласної ради “За вірність народу України” І ступеня (посмертно) удостоєно двох бійців полку “Азов”: миргородця Дмитра Коряка та полтавця Антона Грицая. Нагороди вручили мамам Героїв – Тамарі Олексіївні Коряк та Тетяні Іванівні Грицай.
Музичну частину урочистостей підготували симфонічний оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя під орудою народного артиста України Віталія Скакуна та солісти театру. На завершення зібрання ведуча заходу – кандидат філологічних наук Віта Сарапин – нагадала всім рядки святої Шевченкової молитви за наш народ: “Злоначинающих спини, У пута кутії не куй, В склепи глибокі не муруй. А доброзиждущим рукам І покажи, і поможи, Святую силу ниспошли. А чистих серцем? Коло їх Постави ангели свої І чистоту їх соблюди. А всім нам вкупі на землі єдиномисліє подай І братолюбіє пошли”.
***
Зранку 23 серпня з нагоди Дня Державного Прапора України до пам’ятника Тарасові Шевченку прийшли військові, освітяни, представники влади, громадських організацій, молодь, учасники Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”).
У церемонії підняття синьо-жовтого стягу взяли участь боєць АТО Віталій Діхтяр, заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук.
Прапор – це символ держави, єдності, честі, мужньої боротьби наших предків за життя в соборній Україні. Знаково, що першими на свято внесли стяги із зони АТО. Коли наші захисники складають списки необхідних речей, то часто вказують поряд із бронежилетами, прицілами, тепловізорами і Державний Прапор. Він нагадує їм про честь, мужність і звитягу, зазначили Олег Пругло та Володимир Микійчук.
– Закон або наказ може зобов’язати людину з повагою ставитися до державних символів, але справжніми національними святинями вони є тому, що повага й любов до них живуть у кожного в серці. Коли лунає наш Гімн або майорить наш Прапор, народжуються почуття, що роблять нас єдиними і непереможними, – наголосив Віталій Діхтяр.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих захисників Вітчизни, що торували шлях до незалежності й боронили її від ворожих посягань на Сході. До пам’ятника Тарасові Шевченку поклали квіти. Пролунав заклик “Бережімо як святиню Державний Прапор України!”
***
Меморіальний захід на спомин загиблих полтавців – учасників антитерористичної операції відбувся на Алеї Героїв Полтавського міського кладовища. “Вони віддали життя за наші волю і незалежність… Вони – наші янголи-охоронці, заступники перед армією зла. Вічна пам’ять та слава”, – говорили про полеглих захисників.
– Ми прийшли пом’янути наших хлопців – цвіт Полтавщини й України. Знали їх із Євромайдану. Це справжні Герої… Я за фахом учитель. Мені б хотілося, щоб у кожній школі були стенди, присвячені захисникам, щоб на виховних годинах дітям розповідали про їхні життя і подвиг. Дай Боже, щоб настав мир, щоб люди не втрачали на війні рідних і близьких, – зазначила полтавка пенсіонерка Людмила Криворучко. Про Дмитра Коряка, бійця полку спецпризначення “Азов” Національної гвардії України, який загинув 11 лютого 2015 року під час штурму ворожого блокпоста поблизу села Саханка Новоазовського району Донецької області, згадує: “Він був активним, патріотом. Востаннє коли їхав на війну, сказав: “Я повернуся, і все в Полтаві зміниться”. Нині найбільше обурює, що чимало людей не переймаються долею держави, у якій живуть. У День Державного Прапора й День Незалежності України хотілося б звернутися до українців і полтавців зокрема: “Не будьте байдужими. Байдужість убиває”.
– Вони загинули недарма. Перемога буде за нами. Шкода лишень, що нині деякі люди піаряться на крові полеглих захисників, – додає полтавка Тамара Симоненко. – Полеглі за Україну Герої – назавжди в наших серцях. Світла їм пам’ять і Царство Небесне.
Присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв під час загальнонаціональної хвилини мовчання за загиблими в боротьбі за незалежність України. Помолилися за упокій душ загиблих захисників Вітчизни.
– На землі триває боротьба між добром і злом. Наші Герої, яких вшановуємо, стали саме на бік добра. Вони поклали життя за Божі цінності – любов до ближнього, батьків, Вітчизни, служіння народу, готовність віддати все заради блага інших. Хтось добровільно пішов на фронт, хтось був призваний до армії і не ховався, бо знав, що це його обов’язок… Помолимося за них. Хай Всевишній прийме ці молитви, а подвиг Героїв навчає нас, що ми, залишаючись на землі, маємо служити ближньому, своєму народові, Батьківщині й обирати добро, – звернувся до присутніх архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір.
Квіти до могил загиблих звитяжців поклали їхні рідні та близькі, голова облдержадміністрації Валерій Головко, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, небайдужі полтавці.
“Вічная пам’ять…” – розлилося міським кладовищем, відгукнулося скорботою в серцях, вилилося сльозами…
***
У межах святкування Дня Державного Прапора України на Білій альтанці, прикрашеній великим синьо-жовтим стягом, який майорів від подихів вітру, відбувся вечір музики та поезії у виконанні Камерного оркестру імені Дмитра Ахшарумова обласної філармонії та заслуженого діяча мистецтв України Марії Бойко.
У супроводі оркестру полтавці й гості міста виконали Державний Гімн України, вшанували загиблих Героїв хвилиною мовчання.
Неподалік імпровізованої сцени розгорнулася фотовиставка “Артисти філармонії – воїнам АТО”, а поруч була розміщена благодійна скринька для підтримки захисників України.
На вечір творчості, приурочений до Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України, завітав голова обласної ради Петро Ворона. Захід відбувся під егідою управління культури ОДА.
***
Увечері 23 серпня на Театральній площі було велелюдно. Тут відбувся благодійний концерт “Всім миром”, організований Громадською спілкою “Ліга громадських організацій “Громада Полтавщини”. Біля сцени майоріли знамена, які символізували етапи боротьби за незалежність України.
Своє мистецтво демонстрували, зокрема, молодша група зразкового ансамблю танцю “Соколики”, народний аматорський ансамбль танцю “Світанок”, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Катерина Крохмальна й Людмила Супрунова, фіналіст телепроекту “Голос. Діти” Олексій Ткаченко. Родзинкою концерту стала прем’єра волонтерського гімну: “Ми волонтери, в нас мета одна: Вітчизну захистити від наброду. І збудувать на берегах Дніпра Державу українського народу”.
Також було представлено виставку фотопортретів загиблих захисників Вітчизни, розміщено благодійні скриньки для підтримки бійців ЗСУ, проходив збір кришок із пластикових пляшок на протези пораненим військовим. Неподалік сцени майстрині з групи “Кікімори АТО” плели маскувальні сітки, до роботи долучалися й небайдужі полтавці.
“Усі кошти, зібрані на благодійному концерті, підуть на потреби бійців-фронтовиків”, – зазначила координатор ГС “Ліга громадських організацій “Громада Полтавщини” Наталія Костіна.
***
У День Незалежності України сотні полтавців одягли український оберіг – вишиванку й прийшли до пам’ятника Пророку нації Тарасу Григоровичу Шевченку, щоб приєднатися до традиційної церемонії покладання квітів і вклонитися незгасній пам’яті всіх борців за соборність і суверенність нашої держави. Очолили урочистості заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь, міський голова Полтави Олександр Мамай. Від пам’ятника Великому Кобзареві святкова колона з величезним полотнищем Державного Прапора, яке несла молодь у національних строях, рушила до пам’ятного знака “Загиблим українським козакам”. Тут учасники зібрання згадали неоціненний внесок легендарного українського козацтва у становлення нашої незалежної держави. За доброю традицією біля пам’ятного знака відбулося нагородження лауреатів щорічної міської премії імені Самійла Величка, нашого незабутнього земляка, славного козацького літописця. Цього року лауреатами стали доктори історичних наук Ірина Передерій (ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка) та Ірина Петренко (ПУЕТ), старший редактор ОДТРК “Лтава” Сергій Блавацький, провідний науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І. П. Котляревського Євгенія Стороха, історик-краєзнавець Юрій Гужва, заслужений працівник культури України Микола Грибан.
До молебню за Україну й український народ, який розпочався у Полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП, приєдналися понад дві сотні юних патріотів – учасників ІІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) – “Джура-2015: Гетьманська Україна”. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір прикликав Боже благословення на українські міста і села, просячи для всього нашого народу миру й сил подолати супротивника. Із побажанням любити свою Батьківщину владика окропив джур-соколят свяченою водою. Від собору вони разом із полтавцями, які прийшли взяти участь у параді вишиванок, святковою ходою рушили через центр міста. Дорогою юні патріоти дружно вигукували козацькі речівки та карбували крок, як справжній військовий підрозділ. Головне гасло джур красувалося на їхніх червоних футболках: “Душу – Богові, життя – Україні, честь – собі”.
Видовищне дійство за участю юних козаків та козачок чекало на полтавців, які оплесками зустрічали джур на площі перед адмінбудівлею на Жовтневій, 45. Піснями нашої легендарної Марусі Чурай хлопців та дівчат вітав пісенно-танцювальний ансамбль обласної філармонії “Полтава”. Юні патріоти потішили присутніх зворушливою церемонією посвяти в козаки, під час якої, преклонивши коліна, присягалися на вірність Україні та цілували синьо-жовте знамено. Яскраво продемонстрували джури й свою вправність у прийомах козацького бою.
Цікаво, що 26 команд-роїв, які взяли участь у грі, представляли всі області України, столицю нашої держави та Автономну Республіку Крим. Керівник кримського рою Оксана Мартиненко повідомила, що опікувалася сімома дітьми з родин переселенців з окупованого півострова, які нині проживають у Києві та Київській області. За її словами, команда кримчан постійно відчувала до себе по-особливому добре ставлення. Дівчата з рою “Лисогір” (Тернопільська область) розповіли, що всі завдання, які джури виконували у межах гри в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях, вдавалися їм легко. Сучасні козаки з рою “Лицарі Сумщини” з гордістю зізналися, що серед їхніх спогадів залишиться захоплююча мандрівка до Полтавського музею  авіації.
Кращі рої визначали в кожному з дев’яти спортивних, інтелектуальних та мистецьких конкурсів. Переможцям вручали грамоти й кубки. Приємно, що чотири нагороди вибороли наші юні земляки з “Гадяцьких вепрів”. На згадку про святкові гостини на Полтавщині всі рої наділили пам’ятними подарунками.
***
День Незалежності України полтавська родина святкувала й у міському парку культури та відпочинку “Перемога”. Чимало різноманітних заходів і конкурсів підготували організатори – члени ГО “Товариство ветеранів АТО”. Дзвінко розливалися пісні у виконанні народної артистки України Наталії Хоменко, соліста Олександра Дубового у супроводі концертного ансамблю “Чураївна” обласної філармонії. Пізніше лунали авторські пісні. Один із бардів – Володимир Щепак – розповів: “Буду виконувати пісню, яку склав після зустрічі з нашими волонтерами, а іншу написав під час чергування на блокпосту. До речі, гітара, із якою сьогодні виступаю, – особлива й дорога. Її мені передав Петро Ворона, коли черговий раз нас провідував, від вихованців ОЦЕВУМу. Я був мобілізований під час першої хвилі –
1 квітня минулого року. Ніс службу на позиціях поблизу селищ Черкаське й Піски, що на Донеччині, пізніше обороняв аеропорт”.
Неподалік сцени – синьо-жовтий стяг, на якому полтавці залишали побажання військовим. Найменші мешканці міста малювали на асфальті світле й веселкове майбутнє рідної країни. Увагу відвідувачів парку привернув дитячий ансамбль “Країна мрій”, всі учасники якого були зодягнені у синьо-жовті костюмчики. Представники ГО “Товариство ветеранів АТО” провели конкурси на кращий вірш і пісню про Україну.
На ярмарку майстрів можна було придбати вишиванки, ляльки-мотанки, м’які іграшки, жіночі прикраси, вироби із дерева, глини, бісеру. В ході дійства “Медовий урожай” пасічники Полтавщини презентували кращі сорти солодкого дарунка природи. Святкування Дня Незалежності України завершилося рок-концертом за участю полтавських та київського гуртів.
Як зазначили організатори дійства, зібрані кошти будуть спрямовані на потреби українських військових, що захищають незалежність Батьківщини на буремному Сході.
***
У Кременчуці в день головного державного свята на площі Незалежності та прилеглих вулицях і скверах одночасно зібралися тисячі містян. Переважна більшість із них були у вишиванках. Хто ще не встиг придбати такий оберіг, прикрасилися українськими віночками чи атрибутами державної символіки. Розпочалося святкування рекордним велопробігом. Майже дві тисячі учасників у національному вбранні та з державними прапорами проїхали містом від меморіалу “Вічно живим” до площі Незалежності.
Парад вишиванок, який у місті відбувався вдруге, традиційно стартував від Палацу культури “Кредмашу”. Понад 10 тисяч кременчужан у вишиванках перед початком руху колони акапельно заспівали Державний Гімн України. У перших рядах колони йшли захисники України – учасники антитерористичної операції, бійці спецроти “Кременчук”. Упродовж усього руху учасники урочистої ходи співали українських пісень і виголошували: “Слава Україні!” – “Героям слава!” Після завершення дійства на городян та гостей міста чекали концертна програма та святковий ярмарок “Місто майстрів”.
Напередодні ж, у День Державного Прапора України, право підняти синьо-жовте полотнище на найвищій щоглі в Кременчуці, біля міського Палацу культури, було надано учасникам АТО та волонтерам. Дев’ятьом 16-річним кременчужанам на цьому заході урочисто вручили паспорти громадян України.
***
У Миргороді головною вулицею міста з великим полотнищем Державного Прапора, який несли діти, в урочистій ході йшли депутати місцевих рад, громадські активісти, представники трудових колективів. До них долучилися і багато відпочиваючих, у тому числі й із Донецької та Луганської областей. Біля пам’ятника Т. Г. Шевченку відбувся мітинг. Святкові заходи за участю делегацій сільських громад та військовослужбовців Миргородського гарнізону також відбулися у районному Будинку культури. Самодіяльні митці подарували присутнім чудовий концерт.
На мальовничій леваді на березі Хоролу в честь полеглого на Донбасі миргородського коваля Петра Федоряки і всіх борців за незалежність України було влаштовано фестиваль ковальського мистецтва. (Розповідь про фестиваль буде вміщено в наступному номері “Зорі Полтавщини”. – Ред.)
***
У ДИКАНЬЦІ урочисте дійство, присвячене Дню Незалежності України, зібрало краян у районному Будинку культури. Головними героями патріотичного заходу стали герої сучасних реалій – патріоти-волонтери, які протягом року плели маскувальні сітки, шили одяг і білизну, готували продуктові передачі для українських захисників. Із нагоди свята усіх їх було нагороджено пам’ятною відзнакою “За безкорисливе служіння Батьківщині”. Стоячи, бурхливими оплесками вітали волонтерів усі присутні в залі. Особливо аплодували воїну-афганцю Олександру Онищенку, який, не шкодуючи власних сил і здоров’я, щотижня віз необхідне спорядження, одяг і харчі в зону АТО.
П’ятьом юним диканцям на урочистостях було вручено паспорти громадянина України. Тепло сприймали присутні виступи заслуженого хореографічного колективу “Квітограй”, хору районного Будинку культури, солістів, гуртів “Краянка” і “Престиж”, ансамблю “Диканчанка”. А на завершення дійства з площі Слави в небо піднялися святкові “ліхтарики”.
***
У Нових Санжарах головні урочистості з нагоди Дня Незалежності України відбулися в парку “Перемога”. Учасники святкувань поклали квіти до пам’ятного знака на честь Героїв Небесної Сотні, до пам’ятника Тарасу Шевченку, пам’ятного знака воїнам-інтернаціоналістам. Найдостойніших земляків відзначили почесними грамотами від керівництва області та району. Указом Президента України новосанжарця Олександра Мокляка було нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно). Герой загинув у бою поблизу Дебальцевого. Орден вручили його дружині – Інні. Усіх демобілізованих учасників АТО (понад дев’яносто чоловік) відзначили подяками районної влади, багато з них отримали посвідчення учасника бойових дій та пам’ятні медалі, а Сергій Гулий – ще й нагороду Міноборони України – нагрудний знак “За зразкову службу”.
На урочистості завітав воїн-відпускник Олександр Чубаров, для якого 24 серпня було останнім днем короткотермінової відпустки. Земляки побажали йому успішної служби та щасливого повернення у рідні краї.
Напередодні, 23 серпня, в Нових Санжарах урочисто відкрили меморіальні дошки двом загиблим у зоні АТО захисникам Вітчизни – Максиму Збицькому та Олександру Мокляку. Меморіальні дошки встановили на будинках, де проживали Герої.
До великих державних свят у селищі провели традиційний мотопробіг. Скутеристи на чолі з народним депутатом України Андрієм Рекою проїхали центральними вулицями Нових Санжар. Відбулися у селищі також марш вишиванок, свято меду та конкурс баяністів і гармоністів.
***
У Решетилівці урочистості до Дня Незалежності України відбулися на стадіоні “Колос”, трибуни якого вщерть заповнили жителі та гості селища, чимало людей прийшли у вишиванках. Перед входом на стадіон всі небайдужі могли долучитися до акцій на підтримку воїнів АТО. Перша з них – “Добро жменями” – є всеукраїнською ініціативою зі збору пластикових кришечок-закруток, які планується переробити на спеціальний матеріал для виготовлення протезів пораненим на буремному Сході українським воїнам. Друга – “Вплети стрічку” – це благодійні внески для придбання матеріалів, з яких виготовлятимуть маскувальні сітки. Кожен решетилівський благодійник міг власноруч вплести стрічку в сітку, яка рятуватиме життя нашим захисникам.
Традиційно на урочистостях нагородили найдостойніших краян, зокрема  одного з найактивніших волонтерів району – Олександра Джерипу, який займається ремонтом і відправленням в зону АТО автомобілів. Учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять земляків Миколи Закарлюки,  Олександра Кирилюка та всіх воїнів, які загинули на буремному Сході.
Під час урочистостей нагородили переможців фотоконкурсу “Я люблю Україну”, потім відбулися концерт творчих колективів району та патріотичний молодіжний флешмоб “Ми одна родина – єдина Україна”.
***
Урочистості з нагоди Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України відбулися у всіх містах і районах області.

Репортаж підготували: Оксана БІЛЕНЬКА, Анна ВАСЕЦЬКА, Вікторія КОРНЄВА, Анна ЧАПАЛА (фото)/”Зоря Полтавщини”; Володимир БОНДАРЕНКО, Валентина ДІДЕНКО, Петро ЖАБОТИНСЬКИЙ, Леонард ГУСАРЕНКО, Антон ПИСАРЧУК/ Журналісти.

DSC_0228 DSC_01781 (17) SAM_3443

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.