Реальний результат народного волевиявлення

Застосування Закону України “Про місцеві вибори” – такою була тема розширеного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, яке провів очільник найвищого представницького органу краю Петро Ворона. У роботі зібрання взяли участь голова ОДА Валерій Головко, медіаексперт, тележурналіст Андрій Куликов, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.
На зібранні йшлося зокрема про методи й систему формування виборчих списків, дільниць, територіальних виборчих комісій, виборчих дільниць і округів, роль засобів масової інформації у виборчій кампанії. Зазначалося, що загалом ЗМІ мають сприяти не розпалюванню виборчих конфліктів, а їх залагодженню.
Унікальною системою назвав нинішній Закон України “Про місцеві вибори” політексперт Олександр Солонтай. Водночас він вказав і на негативи, а це, на його думку, – партійна монополія, та й сама зміна виборчого законодавства напередодні виборів. Щодо позитивів – це необхідність дотримання гендерної квоти, можливість того, що депутати обласної та районних рад представлятимуть громаду або її частину, тобто депутати будуть “прив’язані” до конкретних громад. Найбільшою ж перевагою, на думку експерта, є те, що кандидатові не обов’язково займати перше чи друге місце в окрузі, щоб стати депутатом. Такими можуть стати й ті, хто займе 5-те,
6-те, 7-ме, 8-ме місця, але за умови, що їхній внутріпартійний рейтинг був вищим від іншого кандидата тієї ж партії. А отже, жорсткої боротьби за перше місце в окрузі не передбачається. До того ж це дає шанс новим політичним силам і знімає питання бренда чи монополії однієї політичної сили, яка на даний момент має найвищий рейтинг у формуванні ради. А отже, жодна політична сила не матиме абсолютної більшості у місцевій раді. Водночас кожна партія може висунути стільки кандидатів, скільки є депутатських місць у певній раді, плюс один. Одна й та ж особа може одночасно балотуватися до міської, районної та обласної рад, а потім вибирати, де їй ліпше працювати. За словами Олександра Солонтая, “купівля” депутатського місця в партійному списку за чинного Закону неможлива. Також наголошувалося, що можлива ситуація, коли в деяких округах буде по 5 депутатів, а в деяких – жодного. Тоді відбудеться перезакріплення депутатів за такими округами.
Загалом же вибори стартуватимуть фактично на початку вересня, а висування кандидатів у депутати, за умови сплати грошової застави, триватиме до 30 вересня.
* * *
Для творчих працівників обласних та районних ЗМІ Полтавщини відомий український медіаексперт та журналіст Андрій Куликов провів семінар “ЗМІ як чинник свободи вибору на місцевих виборах” та дав прес-конференцію. Він наголошував, що, оскільки новий Закон “Про місцеві вибори” містить ряд серйозних суперечностей, журналісти мусять якнайактивніше перебрати на себе функцію роз’яснення його для пересічних громадян. Ідеться як про створення аналітики на тему “Чому прийняття такого закону стало можливим і кому це вигідно”, так і про звичайне орієнтування громадян у питаннях на зразок: як голосувати, як контролювати хід виборів, як намагатися впливати на обраних представників громад, що прине-се діяльність конкретного депутата громаді через кілька років.
“Ми маємо пояснити, у якій спосіб активні громадяни можуть посприяти тому, щоб вибори не просто відбулися, а дали реальний результат. Тобто щоб не виникло ситуації, коли люди знову повірять обіцянкам кандидатів, а потім знову розчаруються, – сказав Андрій Куликов. – Наша відповідальність полягає і в тому, щоб попередити людей, якими можуть бути наслідки, якщо вони проігнорують вибори й не прийдуть на них взагалі чи проголосують навмання”. У цьому зв’язку Андрій Куликов нагадав про Іловайську трагедію, яка, на його думку, стала психологічною травмою для українського суспільства, зокрема й тому, що експерти й журналісти зумисне замовчували факти про підготовку противника до контрнаступу на Сході, розповідаючи українцям винятково про фронтові перемоги наших військ.
У висвітленні виборчих тем Андрій Куликов радить колегам неухильно дотримуватися головних принципів і стандартів професії, якими є об’єктивність та неупередженість, і нагадування про які ніколи не буває зайвим. Намагатися подавати в журналістських матеріалах якомога більше значущих фактів, щоб аудиторія робила за ними власні висновки. Щодо вивчення законодавства, то тут журналісту – щонайширше поле практичної діяльності: що не зрозумів сам (як будь-який громадянин із правом голосу), те має з’ясувати й донести за допомогою експертів чи інших фахівців до читачів, слухачів, глядачів.
На переконання столичного журналіста, у ЗМІ обов’язково мають з’являтися матеріали, які навчать виборців розрізняти “показові” акції кандидатів у депутати, які виявляють надзвичайну активність лише перед виборами, й справді важливу для громади, можливо, й не таку помітну на перший погляд працю. Андрій Куликов закликав також колег більше прислухатися до критики всередині журналістської гільдії, а тим більше – до реакції на свою роботу з боку аудиторії, яка своїм “тиском” завжди підказує, як журналіст має працювати.

Людмила ДАЦЕНКО
Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.