Як сільська “еліта” місцевого студента культури вчила

На адресу “Зорі Полтавщини” надійшов лист від мешканців села Вороньки Чорнухинського району – подружжя Анатолія Володимировича та Ольги Григорівни Гайдуків. Вони розповідають, як двоє односельців ще на початку травня вчинили самосуд над їхнім сином Володимиром, студентом останнього курсу Полтавського технікуму харчових технологій Національного університету харчових технологій, і які невтішні висновки для родини та потерпілого при цьому зробили лікарі та правоохоронці.
Діти Гайдуків з’їхалися додому на травневі свята. Як і всі господарники, 2 травня родина заходилася прибирати у дворі. 19-річний Володимир вантажив непотріб, що назбирався на подвір’ї після осені та зими, на причіп міні-трактора і разом із сусідським 15-річним Станіславом Пономаренком відвозив сміття за село. Один раз. Другий. Але коли поїхали вдруге – близько 17-ї години, то додому повернулися лише після 21-ї…
Дорогою додому міні-трактор наздогнав автомобіль і перегородив дорогу. Із легковика вийшли двоє – водій Вороньківської сільської ради Іван Павліченко та його зять Володимир Гавриленко. Як стверджують автори листа, обоє чоловіків були напідпитку. Вони лаяли хлопців за те, що висипають сміття у невідведеному для цього місці. А потім Іван Павліченко вдарив неповнолітнього Станіслава в обличчя. Підліток втік, сховався у кущах і спостерігав за подіями уже звідти. Згодом чоловіки взялися “виховувати” Володимира Гайдука. Били удвох. Як йдеться у листі, “любителі порядку” завдали близько 15 ударів кулаками по голові, обличчю юнака. Володимир намагався закриватися руками. Потім Іван Павліченко, пишуть автори листа, запримітив прикріплений на міні-тракторі синьо-жовтий прапорець із гербом, зірвав його, поламав та примушував Володимира його з’їсти, а потім викинув у причіп із сміттям. Володимир Гавриленко у цей час поїхав у село за сільським головою. Володимир Гайдук саме збирав висипане сміття назад у причіп, коли на місце події приїхав Вороньківський сільський голова Анатолій Басенко. Хлопець йому пояснив, що у селі буває рідко, бо навчається у Полтаві, тому не знає, де можна висипати сміття. Він запевняв, що  зрозумів свою помилку, усе збере та перевезе на смітник.
Трійця поїхала, а Володимир заходився перевозити побутовий непотріб. Коли справа була майже зроблена, Іван Павліченко та Володимир Гавриленко повернулися. Претензії були вже інші. У водія сільської ради не стало мобільного телефона, тож Володимира Гайдука звинуватили ще й у крадіжці. Чоловіки погрожували хлопцеві, розмахуючи при цьому дерев’яною палицею. Далі було ще драматичніше. Чоловіки почали відчіпляти причіп, а сам міні-трактор намагалися зіпхнути в річку. Лише після того, як Володимир аргументував захмелілим, що трактор є його приватною власністю і вони не мають права його чіпати, останні трохи “охолонули” і, може б, поїхали. Але, на біду Володимира, у них не завівся автомобіль. Допомогти “вихователям” приїхав їхній односелець Віктор Кубрацький. Він теж виявився “небайдужим” до ситуації. Чоловіки уже втрьох пояснювали Володимиру, “хто в домі господар”, обізвавши хлопця “сепаратюгою”. А тоді забралися геть, попередивши, “щоб батькові нічого не говорив”.
Чому Володимира місцеві мешканці звинуватили в антиукраїнстві, він пояснив, коли прийшов у редакцію “Зорі Полтавщини”. Родина Гайдуків справді перебралася на Полтавщину із Луганської області. Але це було більше 20 років тому. І він, Володимир, народився уже у Вороньках. “Звинувачувати нас у сепаратизмі не було ніяких підстав, – вважає хлопець. – Ми жодним вчинком і жодним словом ніколи не ображали нашу державу”.
Хлопець також розповів, які наслідки для нього мало “повчання” місцевих чоловіків: “Я спершу і справді нічого не говорив батькам. А головний біль і запаморочення звертав на втому”. Але зізнатися про те, що сталося, все-таки довелося. Батьки наполягли, щоб хлопець звернувся до міліції. Адже сім’я переконана, що за вивезення сміття у невстановлене місце передбачена адміністративна відповідальність, а не самосуд двох захмелілих чоловіків із образами, приниженням та бійками. 6 травня звернення зареєстрували у Чорнухинському райвідділі міліції.
У Полтаві, куди Володимир повернувся на заняття, йому стало зовсім зле, “швидка допомога” у ніч з 8 на 9 травня забрала хлопця до лікарні. Як розповів Володимир Гайдук, за рентгенівським знімком медики поставили діагноз – “забій черепа, черепно-мозкова травма, струс головного мозку”, окуліст виявив спазми в очах як наслідок черепно-мозкової травми. Відповідні висновки медиків він має. У Полтавській ЦРЛ хлопець лікувався 10 днів, далі загальний курс лікування медики розписали на 22 дні, а також призначили магнітно-резонансну томографію голови.
Враховуючи обставини ситуації, “Зоря Полтавщини” подала запит до УМВС України в Полтавській області, у якому просила повідомити про хід розслідування справи про побиття 19-річного хлопця. Відповідь прийшла на адресу редакції за підписом першого заступника начальника – начальника слідчого управління УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня. У листі зокрема йдеться, що відомості за письмовим зверненням Володимира Гайдука слідчим підрозділом Чорнухинського РВ УМВС України в Полтавській області внесено до ЄРДС з правовою класифікацією за ч.1 ст.125 КК України та розпочато досудове розслідування. У ході розслідування проведено судово-медичну експертизу щодо встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, спричинених Володимиру Гайдуку. Згідно з висновком експерта, на тілі останнього тілесних ушкоджень не виявлено. Факт алкогольного сп’яніння учасників інциденту не досліджувався, адже потерпілий звернувся в міліцію на четвертий день, слідчо-оперативна група Чорнухинського РВ УМВС на місце пригоди не виїжджала. Крім того, із заявою про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронців не зверталися ні батьки неповнолітнього Станіслава Пономаренка, ні особисто він, у зв’язку з чим досудове розслідування за фактом побиття неповнолітнього не розпочиналося.
За результатами проведених слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні винесено постанову про його закриття, на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.125 КК України.
Вказане рішення перевірено прокуратурою Чорнухинського району та залишено в силі, йдеться у відповіді, датованій 7 липня 2015 року.
Але з цим категорично не погоджуються батьки Володимира Гайдука і сам потерпілий. А тому звернулися із скаргою до Чорнухинського районного суду, в якій вказали, що, на їхнє переконання, правоохоронці під час слідства не врахували чимало суттєвих обставин, тому справу закрили передчасно. “Уже із суду, – говорить Володимир Гайдук, – мені повідомили, що районний прокурор таки скасував постанову про закриття кримінальної справи. На цьому листі вказана дата 13 липня цього року”. Тож чи вдасться сільській родині відстояти справедливість та довести неналежну діяльність правоохоронців, покаже час. Якби ж то в нашій країні щось змінилося і правда була на боці простої людини, а не місцевої “еліти”…

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.