Україна – єдина родина

Сьогодні стартувало найколоритніше українське торгово-розважальне дійство – Національний Сорочинський ярмарок. Ще вчора завмирав в очікуванні мільярдів кроків легендарний Жабокрицький майдан. Прислухався до малих і великих доріг, якими хлинуть гості в його чарівні обійми. А вже нині щирі українці з усіх усюд прибувають у Великі Сорочинці Миргородського району, не тамуючи ні наростаючої цікавості, ні піднесеного настрою. Хтось несподівано зустріне тут земляків, друзів дитинства, а хтось – побратимів, з якими пройшов не один страшний бій на Донбасі…
Так було на нашій благословенній і багатостраждальній землі споконвіку – вміли лицарі-козаки й відважно воювати та шанувати вічну пам’ять героїв, уміли й сумлінно працювати та добре відпочивати. Тож не позбавить нас жоден кремлівський ординець і нині цілющого гумору та єднаючих плече до плеча народних традицій. “Україна – єдина родина” – під таким гаслом триватимуть протягом шести ярмаркових днів (18 – 23 серпня) усі заплановані культурно-мистецькі дійства, ділові знайомства майбутніх бізнес-партнерів, зустрічі дипломатичних місій іноземних держав, виставки сільськогосподарської і промислової продукції та врешті й сама торгівля. Неодмінною окрасою торжища буде містечко майстрів зі своїм дивовижним крамом.
На нічні дискотеки та феєрверки на Сорочинському ярмарку – табу. На урочистостях під час відкриття ярмарку прозвучить безсмертна “Молитва за Україну”, й символічно, що першими її почнуть виконувати донецькі та луганські творчі колективи. Загалом же на патріотичному святі очікується рекордна кількість – 147! – самодіяльних ансамблів із різних куточків нашої Батьківщини.
Серед “смачних” культурно-мистецьких заходів у програмі дійства – свято полтавської галушки, свято сала, ігрова програма “Краще морозиво ярмарку”, майстер-класи з приготування національних страв. Додадуть гостям настрою і обрядові дійства “Українське весілля” та “Ярмаркові вечорниці”, конкурс “Дівоча коса – чарівність і краса”, фестиваль гумору “Сміємося разом із Гоголем”, “Богатирські ігри” за участю найсильніших козаків України та ще десятки й десятки цікавих та колоритних дійств. Як і щороку, на Жабокрицькому майдані можна буде вволю поспілкуватися з веселими гоголівськими персонажами, помилуватися парою гір-волів. Чимало приємних сюрпризів чекатимуть на ярмаркувальників-іменинників. Серед зіркових гостей у Великих Сорочинцях виступатимуть гурти “DZIDZIO”, “Лісапетний батальйон”, “Друга ріка”.
Особливим за змістовним наповненням буде другий ярмарковий день, який випадає на свято Преображення Господнього (19 серпня). Ярмаркувальників запросять на свято “Святий Спас – збережи всіх нас”, частуватимуть освяченими яблуками та медом. Увечері відбудеться концерт-реквієм “Герої не вмирають” , присвячений світлій пам’яті всіх полеглих за свободу та незалежність України. 23 серпня відбудеться концерт до Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України.
Про безпрецедентні заходи безпеки під час проведення головного ярмаркового дійства країни вже подбали правоохоронні та інші відповідальні служби: додаткові камери відеоспостереження, перевірка автотранспорту на спеціальних постах… Свій кордон безпеки матиме у Великих Сорочинцях і ветсанслужба. Час вимагає пильності, але водночас кличе нас вдарити лихом об землю, вірити в краще, у незмінну супутницю наших славних, оспіваних Гоголем предків-козаків – Перемогу.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

DSC_0413 20140819-DSC_0552

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.