Протестуємо проти проекту “вбивчого” наказу

Секретаріат Полтавської обласної організації Національної спілки журналістів України протестує проти задекларованого 8 липня 2015 року Міністерством інфраструктури України економічно необгрунтованого підвищення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою.
Ми вважаємо оприлюднений Міністерством проект наказу “вбивчим” для всієї галузі друкованих ЗМІ України. І ось чому.
Запропоновані тарифи здорожчують послуги з приймання передплати та доставки видань на 100–120%. Розрахунок збільшення вартості послуг є непрозорим, адже у проекті наказу немає навіть формули розрахунку вартості доставки видань з різною кількістю сторінок та різним форматом.
Тому для всіх газет України затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою в трактуванні Міністерства означатиме різке підвищення вартості видання насамперед для читачів і, найімовірніше, зменшення тиражів.
Таким чином буде запущено механізм протидії конституційному праву кожного громадянина на доступ до друкованого слова!
Ми змушені звернутися до Уряду, Адміністрації Президента України з вимогою не допустити прийняття такого рішення, адже подорожчання газети неминуче призведе до ще більшого зубожіння людей літнього віку, які у газет місцевої сфери розповсюдження є головними передплатниками і найбільш незахищеною частиною нашої аудиторії.
Впровадження нової системи субсидій, децентралізація, створення об’єднаних громад, інші реформи вимагають збільшення, а не звуження комунікативних можливостей преси, особливо в місцевій, районній пресі. Право громадян на отримання і обмін інформацією не можна обмежувати телевізором.
Крім того, відповідно до Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” “державна підтримка засобів масової інформації здійснюється шляхом протекціоністської політики зниження споживчої вартості інформаційної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, надання фінансової допомоги”.
Ми вимагаємо знайти інші шляхи вирішення питань ефективності і беззбитковості роботи “Укрпошти”, аніж за рахунок громадян та газет країни.
Підвищення тарифів на приймання передплати і на доставку газет повинно бути економічно обґрунтоване, наприклад, на офіційний індекс інфляції, але ж не на 120%! На превеликий жаль, неодноразове підвищення тарифів “Укрпоштою” впродовж останніх років жодним чином не покращило якість доставки газет до читачів, жодного разу “Укрпошта” не виконала своєї обіцянки про “покращення” доставки преси до читача та “покращення” життя листонош після підвищення тарифів. Натомість кожне чергове подорожчання болюче сприймається передплатниками, й особливо пенсіонерами.
Ми впевнені, що скасування необґрунтованого підвищення тарифів, запропонованих вітчизняним монополістом – УДППЗ “Укрпошта”, захищатиме права наших передплатників на доступ до друкованого слова і забезпечуватиме захист українського інформаційного простору!

Секретаріат обласної організації НСЖУ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.