На порозі великих державних свят

Робочі плани з відзначення в Полтаві та області Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України обговорили в облдержадміністрації на нараді під головуванням керівника апарату ОДА Миколи Білоконя. З’ясувалося, що на полтавців та гостей обласного центру чекатимуть як традиційні, вже улюблені, культурно-мистецькі дійства, так і нові цікаві проекти.
Щорічною особливістю святкувань Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України на Полтавщині є дотичність у часі з проведенням Національного Сорочинського ярмарку, отож частина запланованих дійств традиційно переноситься на майданчики всесвітньо відомого торжища. Цього разу серед таких – концерт творчих колективів національних меншин області “Україна – єдина країна!”, фестиваль гумору “Сміємося разом із Гоголем” та інші. В обласному центрі святкові заходи розпочнуться 21 серпня, у п’ятницю, урочистостями до 24-ї річниці Незалежності України в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. У рамках зібрання планується вручення ряду наших земляків державних нагород, музичні вітання усім даруватиме Полтавський симфонічний оркестр. По закінченні урочистостей біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку розпочне роботу новий проект – вуличний музей, присвячений постаті видатного гетьмана України Івана Мазепи. Мета акції, за словами заступника начальника управління культури облдержадміністрації Валентини Вождаєнко, – просвітницька, покликана більше ознайомити полтавців із діяльністю великого українця й нарешті зняти дискусійність у питаннях щодо встановлення йому пам’ятника в Полтаві.
Новацією у відзначенні Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України в обласному центрі буде також активне долучення кількасот учасників Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”), головні заходи якої цьогоріч відбуваються на Полтавщині. Саме юні патріоти та наші земляки – герої АТО матимуть 23 серпня особливу місію під час урочистої церемонії підняття Державного Прапора України на щоглі біля пам’ятника Кобзареві. Полотнище, яке замайорить над містом, – також незвичайне: як святий оберіг воно побувало з нашими захисниками на Донбасі. Увечері полтавці зможуть насолодитися уже традиційним концертом камерного оркестру імені Дмитра Ахшарумова на незмінному місці зустрічі – біля Білої альтанки. До музичного дійства приєднається мазепинський вуличний музей, планується також демонстрація просто неба фільму про героїв АТО.
Найнасиченішим на заходи буде день головного державного свята. 24 серпня відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та до пам’ятного знака загиблим українським козакам, а також традиційне вручення міської премії імені Самійла Величка. Потім усі зможуть приєднатися до молебню за Україну та український народ, на який у Свято-Успенський кафедральний собор УПЦ КП запрошують представників усіх конфесій. Від собору учасники “Джури” та гості святкувань мають пройти урочистою ходою до облдержадміністрації. Полтавців, які бажають приєднатися до дійства, організатори закликають прийти у вишиваному вбранні, щоб перетворити дійство на парад вишиванок. Біля адмінбудівлі за адресою: вул. Жовтнева, 45, відбудеться основна частина закриття Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Очікується, що вітати переможців прибудуть високопосадовці зі столиці. На площі перед адмінбудинком буде діяти організована працівниками Державного архіву Полтавської області до Дня Незалежності України документальна виставка.
Головні урочистості до державного свята, передбачені планом міських заходів, відбудуться у Палаці дозвілля “Листопад”. Серед традиційних заходів, які пройдуть до свята у бібліотеках, – “круглі столи”, повідомив виконувач обов’язки директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Юрій Варченко. У полтавському міському парку культури та відпочинку “Перемога” культурну та патріотичну програму відвідувачам запропонують громадські організації. Під особливим контролем під час святкувань буде охорона правопорядку.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.