Уряд прагне захистити права громад, які вирішили об’єднатися

Селекторну нараду з керівниками обласних органів влади провів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Роман Абрамовський. На зібранні зокрема йшлося про забезпечення земельними ділянками учасників бойових дій – антитерористичної операції на Сході України, результативність добровільного об’єднання територіальних громад і створення відповідних перспективних планів.
Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк поінформував, що учасниками бойових дій на виділення земельних ділянок подано майже 49 тисяч заяв. Із них понад 35,5 тисячі – до територіальних органів Держгеокадастру,  більше 13 тисяч – до органів місцевого самоврядування. Перше відомство відмовило 1100 заявникам, а друге – 2,5 тисячі. Основні причини відмов: заявники вже використали право на отримання наділу або просять про виділення тих ділянок, які перебувають у користуванні чи власності інших осіб. Крім того, у містах негативну відповідь надають через брак вільних земель чи відсутність плану зонування або детального плану території, посилаючись на відповідну статтю 24 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.
Роман Абрамовський закликав профільні структури активізувати роботу щодо розробки містобудівної документації та проведення інвентаризації земель у межах населених пунктів. За словами Максима Мартинюка, зарезервованих земельних ділянок в Україні небагато – близько однієї тисячі гектарів. Поповнити їх кількість хочуть за рахунок вилучення земельних ділянок у різних структур, які не користуються цими наділами. Також під час селекторної наради пролунала вимога до обласних державних адміністрацій краще організувати інформаційне наповнення щодо отримання земельних ділянок учасниками АТО.
***
Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода стосовно реалізації основних положень Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад” зазначив, що незабаром відбудуться чергові місцеві вибори й відповідно до законодавства вже має бути ухвалено чимало відповідних рішень. Посадовець наголосив на функціях і завданнях обласних рад і облдержадміністрацій. Він поінформував, що перспективні плани схвалені всіма обласними радами за винятком Закарпатської, Київської та Тернопільської областей, а на Одещині й Полтавщині вони затверджені щодо частини територій.
Необхідно, щоб у кожній області діяли пілотні проекти, пов’язані з об’єднаними територіальними громадами; щоб протягом двох років до наступних виборів можна було показати успіх цих громад, зазначив В’ячеслав Негода. Тож облдержадміністраціям слід посилити взаємодію з тими громадами, які вирішили об’єднатися. Немає сенсу нині проводити агітацію серед тих, які проти чи не мають бажання долучитися до цієї ініціативи. Варто допомогти тим, хто за об’єднання. Уряд прагне захистити права громад, які вирішили об’єднатися, стати самодостатніми й перейти на нові міжбюджетні відносини, отримати ресурс, повноваження й із 2016 року вийти на новий рівень надання послуг для громадян.
На нараді наголошувалося, що відповідно до звернення віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка до голів ОДА й обласних рад очільники регіонів мають оперативно здійснити відповідну роботу, щоб на виборах 25 жовтня люди змогли обрати місцеві ради в об’єднаних територіальних громадах.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.