Реформування міліції – близька перспектива

За сім місяців поточного року кількість злочинів у області зросла на чверть. Із початку року в регіоні зареєстровано понад 14 тисяч кримінальних правопорушень. Водночас порівняно із 2014-м кількість розкритих порушень зросла на 30 відсотків. Про це під час прес-конференції повідомив начальник УМВС України в Полтавській області Олег Бех. Він поінформував журналістів про результати роботи правоохоронців за сім місяців поточного року, анонсував інновації в міліції й повідомив, коли запрацює нова поліція.

Олег Бех розповів про шахрая, котрий у Миргородському районі поцупив церковне майно, спроби викрадення електрокабелів компанії “Укртелеком”. За його словами, резонансним фактом є крадіжки мідних пластин із трансформаторних підстанцій неповнолітніми. Двоє хлопців 15 і 16 років спробували відідрати одну із пластин, але отримали удар струмом. У тяжкому стані потрапили в лікарні, один із них помер.
Окремо головний міліціонер Полтавщини зупинився на проблемі наркоманії:
– Область погрузла в цьому злі. Діє велика кількість злочинних груп, які займаються розповсюдженням наркотиків. На присадибних ділянках вирощують кущі коноплі. За останній місяць в одному з районів правоохоронці вилучили близько 600 кущів наркотичного зілля. У Кременчуці молода родина займалася виготовленням метамфетаміну в домашній лабораторії. У неї вилучили 300 доз.
Як розповів начальник ВЗГ УМВС Полтавщини Юрій Сулаєв, почасти суди обирають для розповсюджувачів наркотиків покарання у вигляді домашнього арешту, але правоохоронці переконані, що до таких порушників потрібно застосовувати більш суворе покарання – позбавлення волі на певний термін.
Олег Бех поінформував: чи не щотижня правоохоронці затримують розкрадачів газоконденсату. Водночас не припиняється боротьба з браконьєрством. Почастішали й викрадення транспортних засобів, зокрема мопедів і скутерів. У Машівському районі, Хоролі та Полтаві затримані злочинні групи, які спеціалізувалися на такому “бізнесі”.
На початку серпня правоохоронці затримали палія. Новітній Нерон здійснив чимало підпалів у обласному центрі. Він розповів, що після скоєного щоразу відходив на певну відстань і дивився, як приїздили рятувальники й гасили вогонь, надавали допомогу потерпілим. Говорить, йому було дуже цікаво поглянути, як відбувається ліквідація пожежі. Затриманому призначено психіатричну експертизу для перевірки психічного стану.
За словами Олега Беха, аби робота міліції стала прозорішою, впроваджуються певні інновації. Громадяни телефонують по лінії “102”, повідомляють про злочин, до приїзду слідчо-оперативної групи черговий надсилає на мобільний телефон людини, яка дзвонила, повідомлення, що заява громадянина зареєстрована під відповідним номером. Після роботи правоохоронців на місці події заявнику можуть перетелефонувати й запитати про ефективність діяльності міліції. Першочергово такі дії застосовуватимуться у разі повідомлення про факти скоєння тяжких злочинів. Також співробітникам МВС для роботи нададуть мобільні камери, які прикріплюватимуться до одягу й фіксуватимуть необхідне на місцях злочинів, масових заходах, при затриманні осіб. Поки що пілотний проект працює в Кременчуці, але згодом його впроваджуватимуть на території всієї області.
Начальник УМВС України в Полтавській області Олег Бех також повідомив, що до кінця року буде прийняте відповідне рішення про створення патрульної поліції в регіоні. На початку 2016-го почнеться відбір у цю службу. Після патрульної планується створення дорожньої поліції, а потім поступово впроваджуватимуться нові структури – адміністративна, кримінальна поліції та інші підрозділи.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.