Ефективне соціальне партнерство – запорука успіху

Саме таким принципом послуговуються у своїй діяльності засновники благодійної організації “Фонд “Добробут. Благодійність. Розвиток”, створеної 6 років тому при ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району. Фундація конкретними справами прагне продемонструвати соціальну відповідальність бізнесу щодо підтримки місцевих громад, надання допомоги спортивним, освітнім і медичним установам, закладам культури й мистецтва, вирішення проблем працівників агроформування і загалом мешканців Карлівського району. Нещодавно Фонд підбив підсумки кількарічної роботи.
Протягом шести років діяльності на рахунок Фонду від ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” надійшло та було використано за призначенням понад 5,2 мільйона гривень. Інших видів допомоги у вигляді продуктів харчування, будівельних матеріалів, робіт і послуг надано на суму більш як 3 мільйони гривень, зазначила у звіті голова правління Фонду Наталія Гуріна.
Благодійна допомога спрямовувалася на створення безпечних умов праці та оздоровлення працівників ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”. Скажімо, тільки на оздоровлення в санаторії “Сосновий бір” понад 100 працівників спрямовано 285 тисяч гривень. Суттєва матеріальна допомога надавалася ФАПам та амбулаторіям сімейної медицини в ремонті, придбанні медикаментів, витратних матеріалів та медичних приладів. Лише Карлівській центральній районній лікарні як коштами, так і матеріалами, роботами й послугами надано допомоги на суму понад 100 тисяч гривень. Окремим громадянам для проведення стаціонарного та оперативного лікування й оздоровлення надано 300 тисяч гривень.
Ще одним пріоритетом діяльності благодійної організації є підтримка освітянської сфери. Це стосується як звичайних дитячих садків і шкіл, так і окремих дітей із соціально незахищених сімей, дітей-інвалідів, дітей-сиріт. Для поліпшення якості й збалансованості харчування школам і дитсадкам надано продуктів на суму 660 тисяч гривень. На 436 тисяч для них придбано акустичні та мультимедійні системи, фотоапарати, оргтехніку, книги, канцелярське приладдя. За звітний період надана істотна допомога в облаштуванні та благоустрої груп дитсадка в Лип’янці та Голобородьківському, ДНЗ №4 міста Карлівки.
Розвиток суспільства визначається його культурним рівнем. Тож Фонд надавав допомогу Карлівській районній дитячій бібліотеці в обладнанні залу Інтернетом, придбанні книг районній бібліотеці для дорослих. Також фінанси надавалися для ремонту, придбання сучасної апаратури для закладів культури.
В умовах енергетичної кризи, різкого здорожчання енергоносіїв заклади культури, особливо на селі, не можуть повноцінно функціонувати. Тому було прийняте рішення про придбання і встановлення в сільських будинках культури твердопаливних котлів. Такі вже встановлено у Лип’янці та Халтуриному, а незабаром буде встановлено і в Попівці-1.
Популяризація масової фізичної культури, спорту і туризму, пропагування здорового способу життя – це те, без чого не може існувати сучасне суспільство. Тільки в реконструкцію стадіону “Машинобудівник” ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” вклало близько 4,5 мільйона гривень. Також разом із місцевою владою було відновлено стадіон поблизу ЗОШ № 3 у Карлівці та в селах району.
Фонд піклується про ветеранів Великої Вітчизняної війни й афганців, про тих, хто сьогодні перебуває на буремному Сході нашої країни, про ветеранів агровиробництва. Скажімо, за звітний період на потреби ветеранів було спрямовано близько 820 тисяч гривень.
Благодійна організація “Фонд “Добробут. Благодійність. Розвиток” і ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” постійно опікуються функціонуванням дитячого православного табору “Орлятко”. Це і ремонт побутових приміщень, і надання продуктів харчування протягом усіх табірних змін, і забезпечення дітей спортивним інвентарем для повноцінного оздоровлення та відпочинку. Завдяки сприянню благодійної організації відбувається й Різдвяна ялинка для дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей. І таких добрих справ не злічити.
– Рішення про створення благодійного фонду приймалося непросто, адже тоді були нелегкі часи. У 2008 році розпочалася фінансово-економічна криза, але ми як засновники розуміли, що без благодійності й доброти, без турботи про наших працівників і мешканців нашого району будь-який поступ неможливий, – згадує співзасновник ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” і співзасновник благодійної організації “Фонд “Добробут. Благодійність. Розвиток” Андрій Сокіл. – Тож 2 липня 2009 року ми провели презентацію Фонду й усі сприйняли цю справу добре. Нині ми маємо про що звітувати. Безумовно, ще є чимало проблем, які треба вирішувати, можливо, не все виходило так, як того б хотілося, комусь, можливо, доводилося в чомусь і відмовляти. Але те, що зроблено, заслуговує на увагу. І я думаю, що свій п’ятирічний рубікон ми пройшли достойно.
– Ми всі були свідками становлення благодійного фонду “Докучаєвських чорноземів”. Адже тоді агропромислова компанія повинна була знайти варіанти фінансової підтримки місцевих громад. Тож і було знайдено такий варіант допомоги – через Фонд, аби можна було юридично оформити й фінансово підтвердити добрі справи. І сьогодні з огляду на проведену роботу ми можемо констатувати, що Фонд відбувся. Пройдено певний шлях, є конкретні результати, є розуміння того, як можна більш ефективно працювати, – наголосив засновник фонду “Добробут. Благодійність. Розвиток”, депутат обласної ради Олександр Удовіченко. – Хотілося б, щоб сільські голови та керівники підрозділів, які опікуються соціальними питаннями, вносили конкретні пропозиції щодо урізноманітнення напрямків діяльності нашого Фонду. Добре було б також розширити коло учасників Фонду, щоб людям було куди звернутися зі своїми проблемами, отримати допомогу.
– Ідея створення Фонду зародилася давно, ще коли ми мали в обробітку лише 200 гектарів землі. Вона була сформована тоді, коли в нас був народний депутат Іван Антонович Четверяков і в 2002 році був створений фонд “Горобина”, який фактично став фундаментом нинішнього Фонду “Добро…”, – розповідає співзасновник ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Юрій Кобченко. – Звісно, буває в роботі Фонду всяке. Скажімо, в цьому році траплялися випадки, коли не мали коштів, щоб дизельне паливо купити, а тут треба людині допомогти. Все ж проблему вирішили. Хотів би додати, що в районі є чимало підприємств і підприємців, які вносять свої кошти на рахунок Фонду. Серед них – ПСП “Орач”, до речі, керівник цього агроформування Олег Бегмат є співзасновником Фонду, СТОВ “Вітчизна”, ПП Петренко, ТОВ ІВП “ЕЛмаш” та інші.
Засновників Фонду привітали керівники міста й району, представники місцевого самоврядування Карлівського та Красноградського району Харківської області, де “Докучаєвські чорноземи” обробляють землі, керівники закладів культури, освіти, а також благочинний Карлівського району протоієрей Олег Коваленко. Усі вони наголошували на важливості підтримки Фондом як конкретних людей, так і громад району, освітніх і дошкільних закладів, сфери спорту, охорони здоров’я. Зазначалося, що хоча Фонд і ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”, звісно, не можуть вирішити всіх проблем, які постають перед громадою, але обрана стратегія соціально відповідального бізнесу корисна всім: агрокомпанії, суспільству, державі.

Людмила ДАЦЕНКО
 “Зоря Полтавщини”
Сергій ГЛАДИР (фото)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.