Африканська чума свиней: загрози і профілактика

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба області б’є тривогу, адже африканська чума свиней (АЧС) якщо ще й не зовсім у нашому домі, то явно вже на порозі.
Як відомо, наприкінці липня на тваринницькому комплексі “Калита”, поблизу Броварів Київської області, де утримувалися 62 тисячі голів свиней, виявлено осередок захворювання тварин на африканську чуму. Попри заборону реалізації м’яса чи тварин із карантинної зони, за словами начальника головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергія Аранчія, свині із зараженого африканською чумою регіону потрапили на Полтавщину.
Зокрема 20, 22, 23 липня до Миргорода завезли 350 свиней із селища Калита. При перевезенні клінічних змін, характерних для цього захворювання, у свиней не виявили. Крім того, існує імовірність потрапляння заражених свиней на переробний пункт у Пирятині.
Людині вірус африканської чуми свиней не загрожує, вона може бути лише переносником. На чуму хворіють лише свині. Оскільки вакцини проти захворювання ще не винайдено, уражених тварин спалюють. Щоб запобігти подальшому розповсюдженню африканської чуми, полтавцям радять купувати м’ясо лише місцевого виробника. Сергій Аранчій закликав посилити карантинні заходи на свинофермах та не допустити фактів перепродажу зерна з суміжних із Київщиною регіонів через сільгосппідприємства нашої області.
Між тим поодинокі випадки зараження тварин АЧС траплялися раніше та й нині реєструються в інших регіонах нашої держави, про що йдеться у повідомленні Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.
Так, згідно з оперативними даними головного управління ветеринарної медицини в Київській області від 5 липня в селі Горностайпіль Іванківського району Київщини в особистому підсобному господарстві загинула свиня. За результатами лабораторних досліджень було встановлено діагноз – АЧС. У Житомирській області 5 липня в 30-му кварталі Бєлковського лісництва Радомишльського району була зафіксована загибель дикого кабана. Лабораторні дослідження також показали діагноз АЧС.
Також Держветслужба повідомляє, що на початку липня в урочищі “Підкозлі”, в мисливських угіддях Дубровицького району Рівненської області, було виявлено 2 трупи диких кабанів, які згідно з повідомленням також були заражені африканською чумою свиней.
Зазначається, що від місця, де були виявлені тварини, відстань до кордону з Білоруссю, де вже не один рік реєструються численні спалахи АЧС, становить 4 кілометри.
В Україні частішають випадки зараження свиней африканською чумою, вже зареєстровано випадки у п’ятьох областях. Про це заявив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський.
Загалом на протичумні заходи, а також на дезінфекційні та діагностичні засоби спрямовується з Держбюджету 45 мільйонів гривень.
***
Минулої п’ятниці в облдержадміністрації відбулося екстрене засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА, на якому розглядалася ситуація щодо виявлення на Полтавщині вірусу АЧС.
Як зазначив начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, у період з 22 по 27 липня цього року з тваринницького комплексу “Калита” Київської області до ПІТ “Лукулл” села Харківці Пирятинського району для забою вночі несанкціоновано було завезено 1150 голів свиней. Окрім цього, 450 голів було завезено на забійне підприємство міста Миргород, де забій здійснювався під наглядом фахівців ветслужби. У цей же період на Кременчуцькому м’ясокомбінаті здійснено забій 180 голів свиней із комплексу “Калита”. Якщо в двох останніх випадках усе м’ясо було перероблено на готову продукцію без обмежень, то в ПІТ “Лукулл”, яке взагалі не працювало останні півтора року і куди не було доступу ветеринарам, виникли певні проблеми. Адже навіть забій свиней, який відбувався і вночі, і вдень, проводили 4 працівники з Калити й 3 – з Пирятина. Про це ветеринарна служба довідалася від місцевих жителів. Тільки після відкриття кримінальної справи щодо даної ситуації представники ветслужби змогли потрапити на це підприємство, з якого до цього вже виїхало в невідомому напрямку 4 рефрижератори з м’ясом. За оперативними даними відповідних служб, м’ясо хворих тварин завозилося на м’ясокомбінати Львівської, Житомирської, Дніпропетровської, Київської й Полтавської областей.
31 липня мобільними групами в складі епізоотологів і діагностів Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Полтавській області проведено огляд бійні, холодильних установок, в яких залишалось 279 туш забитих свиней, відібрано 16 біоматеріалів для дослідження на наявність збудника африканської чуми свиней. Згідно з лабораторними дослідженнями отримано 3 сумнівних результати на наявність вірусу АЧС. Повторні дослідження підтвердили наявність збудника африканської чуми свиней в тушах забитих тварин.
У зв’язку з підтвердженням наявності вірусу АЧС у тушах забитих тварин та з метою недопущення його розповсюдження на території нашої області рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА територію села Харківці Пирятинського району Полтавської області оголошено неблагополучною щодо АЧС, на ній встановлено карантин. У радіусі 3 кілометрів від села Харківці встановлено зону захисту. В межах території району в радіусі 20 кілометрів від епізоотичного вогнища також встановлено 1-шу зону нагляду. У
2-й зоні нагляду опинилися тваринницькі підприємства Чорнухинського, Лубенського, Гребінківського районів та Прилуцького й Варвинського районів Чернігівської області, які повідомлені про ситуацію з АЧС.
Наголошувалося, що все вилучене свинопоголів’я із господарств населення села Харківці, а це 74 голови, буде вивезене для забою та спалено на території ПІТ “Лукулл”. Утилізують і 297 туш свиней цього підприємства.
В області також буде посилено контроль за переміщенням живих свиней, утриманням, забоєм, переробкою та реалізацією продуктів і сировини з них, торгівлею живими тваринами та продуктами тваринного походження, у тому числі в неустановлених місцях та на стихійних ринках. Карантин з неблагополучного пункту планується зняти через 40 днів після знищення всіх туш, залишків забою тварин, що зберігались на території села Харківці, вимушеного забою свинопоголів’я у 1-й зоні захисту, проведення необхідних ветеринарно-санітарних заходів і надання висновків.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.