“Зоряний автопробіг” із України до Німеччини

КОМАНДА Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації посіла перше командне місце у своїй категорії за підсумками
68-го “Зоряного автопробігу”, що фінішував у німецькому місті Хемері. За кілька днів змагань п’ять полтавських екіпажів європейськими автомагістралями подолали понад сім тисяч кілометрів.
“Служба через дружбу”
Такий девіз має Міжнародна поліцейська асоціація (МПА), заснована у січні 1950 року Артуром Троупом. Першими її членами стали близько 100 британських поліцейських. Нині це одна з найбільших міжнародних професійних організацій, яка має статус постійного представника в ООН і консультативного – у Раді Європи. Міжнародна поліцейська асоціація об’єднує близько 400 тисяч правоохоронців і пенсіонерів поліції з 64 держав світу. В Україні її представниками є майже сім тисяч працівників силових структур й активних громадян. Очолює Українську секцію МПА генерал армії внутрішньої служби України Андрій Василишин.
Полтавське регіональне відділення УС МПА створене у 1997 році. Серед його членів – працівники органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, інших правоохоронних і силових структур, ветерани.
– Ми підтримуємо зв’язки з поліцейськими асоціаціями Польщі, Угорщини, Литви, Італії, Німеччини, Швеції, організовуємо зустрічі ветеранів. Нині, у важкий для України час, регулярно підтримуємо наших військових на буремному Сході. Активну волонтерську діяльність проводять члени УС МПА – Дмитро Терещенко, Юрій Худяк, Лариса Лошук, – наголосив голова Полтавського регіонального відділення Української секції МПА полковник Олександр Телик. – У госпіталі для військових наш гурт “Козацька слава” неодноразово співав для поранених бійців. На початку весни президент УС МПА Андрій Василишин під час робочої поїздки на Полтавщину вручив матеріальну допомогу 23 учасникам АТО, які отримали поранення, а також двом родинам загиблих героїв.
Від Полтави до Хемера, або 2,5 тисячі кілометрів
– Це найкоротша відстань від української Полтави до німецького Хемера, яку подолали наші екіпажі, – розповів Олександр Телик. – Головне правило змагань – найкоротшим шляхом, не порушуючи правил дорожнього руху, першим досягти фінішу.
Полтавська команда формувалася з активних членів асоціації, котрі добре володіють кермом автомобіля. У деяких сімейних екіпажах місце штурмана зайняли дружини. До речі, для родин Тетяни й Анатолія Деркачів, Світлани та Сергія Порад, Людмили та Миколи Гуржиїв “зоряні автопробіги” стали вже сімейною традицією.
Цьогорічна зустріч членів Міжнародної поліцейської асоціації була запланована на три дні – 7–10 липня. Тож полтавська команда вирушила в мандрівку європейськими країнами завчасно.
– За один світловий день ми проїхали через усю Батьківщину. Перетнувши українсько-польський кордон, відправилися до міста Торунь, де зустріли давні друзі, колеги. Поспілкувавшись, оглянувши визначні пам’ятки, добре відпочивши, команда вирушила до західних регіонів Німеччини. Уже зранку 7 липня наші екіпажі перетнули фінішну стрічку в Хемері. Саме полтавці вибороли для України першість, хоча у “Зоряному автопробігу” брали участь команди із Києва, Львова і Запоріжжя, – зазначив Олександр Телик.
У Хемері члени Міжнародної поліцейської асоціації обрали кращих у автослаломі й мотоциклетному спорті, обговорили проблеми й перспективи співробітництва, ухвалили зміни до статуту організації. У перервах між перегонами і спілкуванням представники Німецької секції МПА влаштували екскурсію відомим парком Зауерланд.
Після закінчення змагань кожен екіпаж мав право розробити зворотний маршрут на свій розсуд, за власною пізнавальною туристичною програмою. Тож полтавці вирішили відвідати Нідерланди, Польщу, насамперед їхні столиці – Амстердам та Варшаву.
“…Як у казках Ганса-Крістіана Андерсена”
– Ми перебували у західній частині Німеччини, земля Північний Рейн–Вестфалія. Так-от, у цій країні кожне містечко подібне іншому – одноповерхові будиночки із гострим дахом, як у казках Ганса-Крістіана Андерсена, –ділиться враженнями Олександр Телик. – Тамтешні жителі займаються переважно сільським господарством: мають невеликі земельні наділи, утримують овець, коней. Кожен громадянин має стільки, скільки йому потрібно для життя. Там соромно порушувати закони і правила.
Для очільника Полтавської регіональної організації Української секції МПА Олександра Телика поїздка у гірський регіон Західної Німеччини Зауерланд була знаковою. Понад 70 років тому, під час Другої світової війни, його батьки потрапили туди на невільницькі роботи.
– Коли розпочалася війна, і тата, і маму в підлітковому віці забрали в Німеччину. Мама працювала нянькою у родині зі Штутгарта, а батько – на фабриці у місті Унна. Кілька разів він намагався втекти, але спроби видалися невдалими. І тата відправили у в’язницю для штрафників, яка розташовувалась у місті Мендені, неподалік Хемера. Додому повернувся вже в липні 1945-го, його звільнили американські війська. …Ось через 70 років я прогулююся стежками, якими колись ходив тато, відвідую ті місця, де пройшла його юність. Нині на місці в’язниці – відділок поліції, – розповів Олександр Телик. – Знаєте, ті почуття і емоції, які полонили мене, важко передати. Тато багато розказував, тож деякі вулиці здавалися дуже знайомими. Це була моя зустріч із батьковою юністю.
* * *
Тепер команда Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації готується до наступного “Зоряного автопробігу”, який наступного року фінішуватиме в одному із найбільших міст Польщі – Лодзі.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.