Агропромисловий комплекс – потужний сектор економіки України

У  селі Великий Байрак Миргородського району відбулося виїзне спільне розширене засідання колегії облдержадміністрації та ради регіонального розвитку, яке провів голова ОДА Валерій Головко. У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, народний депутат України Андрій Река.
Розглядалися підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перше півріччя 2015 року; ситуація із забезпечення виконання в області постанови Кабінету Міністрів України «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій»; організація роботи з надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Перед початком пленарного засідання керівники області, учасники колегії ознайомилися з функціонуванням об’єктів та установ соціальної сфери Миргорода та району, роботою агроформування ДП ДГ імені Декабристів.
***
Зокрема у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) міста Миргород директор установи Оксана Коротіна розповіла, що Центр надає близько 100 різновидів адмінпослуг, з них 55 стосуються роботи міськради, міграційної служби, Держземагентства. Щодня до ЦНАПу надходить понад 50 звернень громадян.
Валерій Головко також ознайомився з планами реконструкції мосту через річку Хорол, що по вулиці Гоголя в Миргороді, та оглянув цей об’єкт. Зазначений міст був побудований у 1950-х роках, нині його протяжність становить 6 метрів. Після реконструкції, яка, за словами голови ОДА, триватиме 8 місяців і попередньо коштуватиме бюджетам усіх рівнів близько 25 мільйонів гривень, міст разом із під’їзними шляхами сягатиме 12 метрів, будуть підсилені його опори та конструкції. Валерій Головко пообіцяв допомогти у вирішенні питання встановлення військовими фахівцями тимчасового понтонного мосту через річку Хорол, а також поцікавився роботою земельного відділу та відділу архітектури і містобудування Миргородської міської ради.
Учасники колегії відвідали навчально-виховний комплекс у селищі Декабристів, де ознайомилися зі станом підготовки до нового навчального року. Загалом тут здобувають освіту близько 60 школярів, працює група дитсадка, в якій виховуються і розвиваються понад 20 хлопчиків і дівчаток. Слід зазначити, що для дітей у НВК створено належні умови навчання і виховання, вони забезпечені калорійним харчуванням. У цьому допомагає місцеве агроформування, функціонує і добре обладнаний спортзал.
У ДП ДГ імені Декабристів Полтавської сільськогосподарської дослідної станції імені Вавилова Інституту свинарства імені Квасницького НААН України керівники області побували на тваринницькому комплексі у селі Великий Байрак, де ознайомилися з системою надвірного утримування телят. За словами кандидата сільськогосподарських наук, директора ДП ДГ Володимира Цибенка добові прирости сягають 1,5 кілограма. Варто зазначити, що це одне з кращих господарств району. Але час від часу перед цим державним підприємством постає питання приватизації, хоча ні селяни, ні керівництво агроформування не радіють такій перспективі. Адже господарство працює прибутково й міцно стоїть на ногах. Тут утримують свиней і ВРХ, овець, мають пасіку, отримують високі надої і сталі врожаї сільськогосподарських культур, займаються науковою та племінною справою і насінництвом. А ще – значні кошти вкладають у соціальну сферу селища, турбуються про ветеранів, безкоштовно забезпечують їх зерном, насінням, олією, надають різні послуги. Є тут і науково-практична база для проходження студентської практики. Чи збережуться всі ці соціальні, економічні, наукові здобутки, якщо агроформування буде приватизоване, – невідомо. Тож і непокояться селяни.
***
Про підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перше півріччя 2015 року доповідав тимчасово виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов.
– Ситуація у промисловому комплексі області за перше півріччя цього року залишається складною. Спад виробництва становить 4 відсотки, тоді як в Україні перевищує 20 відсотків, – зазначив доповідач.
Якщо в гірничодобувній та легкій промисловості спостерігається зростання, відповідно, на 5,7 та на 7,1 відсотка, то в нафтогазовидобувній, харчовій та металургійній промисловості – зниження від 1 до 9,5 відсотка, а в машинобудуванні — на 34,7 відсотка, що вплинуло на загальний індекс промислової продукції. Водночас на підприємствах області ведеться робота з переоснащення виробництва на випуск продукції оборонного спрямування та для потреб народногосподарського комплексу.
Оборот зовнішньої торгівлі товарів за січень–травень 2015 року склав понад 978 мільйонів доларів. Обсяги експорту товарів становили 636,8 мільйона, а імпорту – 341 мільйон доларів, що, відповідно, на 34,3 та на 25,2 відсотка менше минулорічних показників.
Серед головних завдань щодо економічного розвитку області він назвав залучення інвестицій та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників. Серед пріоритетів – спрямування інвестицій в агропромисловий і нафтогазовий комплекси, впровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних видів палива, модернізація підприємств машинобудування.
Із початку року в економіку області вкладено 8 мільйонів доларів США іноземних інвестицій. Накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій становить близько 1 мільярда доларів.
– Зусилля департаменту фінансів ОДА спрямовувалися на забезпечення виконання дохідної частини місцевих бюджетів. Загальний обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів становить майже 11,2 мільярда гривень, що на 58,4 відсотка більше минулорічних надходжень, – констатував директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка.
До Державного бюджету мобілізовано понад 9 мільярдів гривень, місцеві бюджети за доходами (без урахування трансфертів із Державного бюджету) виконано в сумі більш як 2,1 мільярда гривень. Планові показники виконано на 126,6 відсотка.
На утримання соціально-культурної сфери спрямовано 86 відсотків коштів місцевих бюджетів, а це 3,4 мільярда гривень; установ освіти – майже 1,3 мільярда; у галузь охорони здоров’я спрямовано понад 818 мільйонів гривень. Установи соціального захисту профінансовано в сумі близько 1,13 мільярда, культури – 1,56 мільярда, фізкультури і спорту – 40,8 мільйона гривень.
На необхідності залучення в регіон інвестиційних коштів наголосив голова ОДА Валерій Головко. Він зазначив, що з 1 вересня керівників районів чекає ревізія їхньої роботи, критерієм оцінки якої буде кількість новостворених робочих місць.
На економному й раціональному використанні бюджетних коштів акцентував увагу голова обласної ради Петро Ворона.
З початку року до установ соціального захисту населення області у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги звернулося 137 тисяч сімей, із них 124 тисячі отримали субсидію. Загалом же під час опалювального періоду, за словами директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, близько 80 відсотків сімей полтавців матимуть право на субсидію. Якщо торік для фінансування субсидій було використано 70,2 мільйона гривень субвенції з Державного бюджету, то в цьому році передбачено 624 мільйони. Водночас з 1 липня 2015 року передбачено, що пільги з оплати житлово-комунальних послуг деяким категоріям громадян будуть надаватися за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищуватиме величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (з 1 січня 2015 року – 1710 гривень). До таких категорій належать діти війни, учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, жертви нацистських переслідувань, багатодітні сім’ї, сільські педагоги, медики на пенсії та інші. За оперативними даними, кількість пільговиків, яким необхідно перевірити право на отримання пільг з урахуванням доходів сім’ї, становить понад 166 тисяч осіб.
З розглянутих питань прийнято відповідні рішення.
***
Учасникам колегії продемонстрували відеофільм про африканську чуму свиней. Як відомо, днями на тваринницькому комплексі “Калита” поблизу Броварів Київської області, де утримувалося 62 тисячі голів свиней, виявлено осередок захворювання на африканську чуму. Як зазначив начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, нині це поголів’я спалюється, оскільки іншого шляху боротьби з цим захворюванням не існує. Однак є велика ймовірність завезення певної партії м’яса та живих свиней із проблемного регіону на територію Полтавської області. Тож Сергій Аранчій закликав утримувачів свинопоголів’я посилити карантинні заходи на своїх фермах.
***
По закінченні роботи колегії голова ОДА Валерій Головко відвідав СТОВ “Воскобійники” Шишацького району (керівник – депутат обласної ради Валерій Капленко).
Загалом у господарстві працює 650 трудівників, які обробляють більше 8 тисяч гектарів земель, тут утримується 6 тисяч голів ВРХ, у тому числі 2,3 тисячі дійних корів. А ще – 2,5 тисячі свиней, вівці… Рік тому у “Воскобійниках” ввели в експлуатацію сучасний доїльний зал на 60 голів одночасного видоювання молока, вартість якого нині сягає 60 мільйонів гривень. Аналогів такому залу-велетню на теренах СНД, за словами керівника сільгосппідприємства, немає. І хоча господарство виробляє молоко єврокласу, яке не контактує з повітрям, закупівельна ціна на нього мало чим відрізняється від бактеріально забрудненої другокласної сировини, вважає Валерій Капленко. Попри це, тут і надалі розвиватимуть тваринницьку галузь, яка дає робочі місця на селі. Тож він вів мову з керівниками області щодо впливу на формування цін на високоякісну продукцію тваринництва.
***
Коментуючи журналістам підсумки роботи колегії, голова облдержадміністрації Валерій Головко наголосив на особливій ефективності виїзних засідань.

Людмила ДАЦЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.