На контролі – погашення боргів

Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення є наповнення бюджету Пенсійного фонду. Щомісячно роботодавці району перераховують 47–48 мільйонів гривень, але цих коштів не завжди достатньо для покриття постійно зростаючих пенсійних виплат. Тому актуальним резервом наповнення дохідної частини бюджету Фонду є погашення боргів минулих періодів та недопущення виникнення нових.
Однак, незважаючи на вжиті організаційні заходи щодо підвищення платіжної дисципліни платників, трапляються непоодинокі випадки, коли підприємства, всупереч нормам законодавства, порушують фінансову дисципліну. Аргументують недостатністю коштів, не розуміючи, що зобов’язання підлягають сплаті незалежно від фінансового стану та є цільовим загальнообов’язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому законом.
Безвідповідальність страхувальників не лише спричиняє нестачу коштів для виплати пенсій, але є порушенням конституційних прав найманих працівників.
Так, лише по вищому навчальному закладу “Інститут економіки та менеджменту “Світоч” майже 50 найманих працівників втратили страховий стаж, починаючи з 2004 року і до теперішнього часу. Аналогічна ситуація і по інших підприємствах району: ВАТ “Полтавафарфор”, ВАТ “Полтавський завод газорозрядних ламп”, Український науково-дослідний конструкторсько-технологічний інститут джерел світла, ТОВ “Полтавський склозавод”.
Керівники цих підприємств не усвідомлюють, що за кожною сумою боргу – роки праці конкретних людей, не підтверджені сплатою страхових внесків. Адже відповідно до чинного законодавства, що діє з 1 січня 2004 року, до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються лише ті суми виплат, з яких були фактично обчислені й сплачені страхові внески.
Оскільки всі кошти, що надходять до бюджету Фонду, спрямовуються виключно на виплату пенсій і грошової допомоги пенсіонерам, то вчасна сплата обов’язкових платежів – це не тільки право на пенсію в майбутньому, а ще й моральний обов’язок перед батьками сьогодні.

Управління Пенсійного фонду України Київського району
 в м. Полтаві.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.