“Врятуйте рятувальників”

Із такими гаслами прийшли під стіни адмінбудівлі з півсотні співробітників ДСНС у рамках всеукраїнської акції протесту працівників Державної служби надзвичайних ситуацій. Щоправда, вони запевнили, що це – не страйк. Рятувальники намагаються привернути увагу до проблем служби. А також звернули увагу, що акція ніяким чином не вплине на роботу служби, усі оперативні підрозділи несуть повноцінне чергування.
Головна мета мітингувальників – створення умов для реформування підрозділів ДСНС. Ініціативна група розробила звернення до голови облдержадміністрації, в якому просить сприяти створенню  комітету з реформування служби при головному управлінні ДСНС України в Полтавській області та створенню спільної робочої групи з облдержадміністрацією, яка б визначила шляхи для подальшої співпраці.
Такий крок рятувальники пояснюють низьким та неприйнятним матеріально-технічним, фінансовим забезпеченням усіх структур. Людей обурює постійна нестача і якість засобів для ліквідації пожеж та наслідків надзвичайних ситуацій, низька заробітна плата. Їхня робота вкрай небезпечна, наголошували учасники зібрання, тому потребує належної фінансової та технічної підтримки.
“Ми розуміємо, що зараз в Україні війна. Але ж і ми щодня ведемо свою війну, наші бійці ризикують життям, рятуючи інших”, – говорить старший лейтенант служби цивільного захисту Віктор Дзюба. Рятувальники бідкаються, що змушені не лише їздити на застарілих автомобілях, а й користуватися технікою, якій уже десятки років. Вони навіть не можуть нормально евакуювати людей, бо не мають довгих драбин. “80 відсотків обмундирування ми купуємо за власний рахунок: рукавиці, берці, футболки, навіть погони. Нам лише форму видають, – запевнив, командир відділення ДПРЧ-4 Андрій Тюрін. – У нас накопичилося дуже багато питань до влади, з приводу зарплати – в першу чергу. Я, наприклад, командир відділення, отримую 2100 гривень”.
З рятувальниками спілкувався заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий. За його словами, на селекторній нараді з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком порушувалося питання забезпечення підрозділів ДСНС. “Були дані вказівки щодо закупівлі техніки та виплат заробітної платні. Й уже через 2–3 місяці ситуація має змінитися на краще”, – зазначив Роман Товстий.
У свою чергу тимчасово виконуючий обов’язки начальника ГУ ДСНС України в Полтавській області Геннадій Бровар запевнив журналістів, що керівництво служби не тиснутиме на учасників мітингу, а він сам готовий допомагати у створенні ініціативної групи від області для розробки плану реформування ДСНС.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.