“Тільки миру нема…”

Вперше у Пісках довелось побувати, коли їх звільняли від терористів бійці 93-ї бригади разом із добровольчими батальйонами наприкінці липня минулого року. Тоді селище було ще ціле й гарне. На центральній площі біля Будинку культури і майже збудованої церкви стояли стенд, Дошка пошани. На стенді був і такий напис “Піски – найбільш екологічне селище Донецької області”.
Рік по тому…
…Стенду вже немає. Будинок культури розбитий вщент. Церква теж пошкоджена так, що будувати її потрібно заново. Гірко дивитись на творіння людських рук, зруйновані іншими людьми. Жили собі, будували церкви і плани на майбутнє…
У селищі й зараз є бійці 93-ї бригади. Звісно, самі вони себе не обстрілюють. Військовик Олег розповідає, що всю ніч працювали ворожі снайпери з калібру 12,7 мм і 7,62 мм. “Але ми вже навчені, втрат немає”. Також Піски обстрілюють танки терористів.
А у церкві українські воїни все ж зробили капличку, щоб молитись за мир. Воїн “Циган” каже, що кожен молиться по своєму, особливо під обстрілами.
Біля одного будинку на вулиці стоїть “буржуйка”. Жінка середніх років готує вареники. Ще один чоловік сидить поруч і постійно курить. Показує курей, яких тримає у темному підвалі будинку в металевій клітці. Кури – у темниці. Так люди зберігають їм життя.
Олена розповідає, що у їхньому кварталі зараз живе чотири людини. А взагалі у Пісках, за її підрахунками, – 20 чоловік і багато собак. А у мирний час населення селища складало до 5 тисяч.
Життя у сірій зоні
Олена каже, що українські солдати діляться хлібом і водою, іншими харчами. “Всього вистачає, тільки миру нема”, – схлипує крізь сльози жінка. Олена була поранена, у Пісках живе не постійно. Прихистили друзі у сусідньому Нетайловому. А сюди постійно приїздить, бо не може без рідних стін. “Приїду, погладжу – й легше стає. Мама, брат та діти живуть у Донецьку. І дуже нелегко туди потрапити. Владі потрібно упорядкувати пропускну систему…”
Ось таке воно, життя у сірій зоні.
Оперативні зведення  з фронту
Як повідомляли інформагентства, на рубежі Піски–Опитне–Водяне–Авдіївка 14–15 липня російсько-терористичні формування неодноразово відкривали вогонь із 152- і 122-міліметрової артилерії, а також 82- і 120-міліметрових мінометів по позиціях і опорних пунктах українських військ. Намагаючись завдати вогневого ураження передовим підрозділам сил АТО, противник обстрілює їх на цій ділянці з різних засобів ураження, у тому числі із заборонених Мінськими угодами, фактично в безперервному режимі. Кілька вогневих ударів було завдано безпосередньо по населених пунктах Авдіївка і Водяне. У Пісках приватний сектор фактично перетворений на руїни, обстріли тривають.
Північніше Пісок бронегрупа російсько-терористичних військ із двох танків та трьох БТР-80, в порушення Мінських угод, під прикриттям мінометного вогню вийшла на свої замасковані вогневі позиції, щоб завдати вогневого удару зі 125-міліметрових танкових гармат по передових позиціях сил АТО. Обидва танки бойовиків, діставшись дальності ефективного вогню, почали обстріл осколково-фугасними і бронебійними підкаліберними снарядами. Їх підтримував інтенсивний вогонь супроводжуючих БТРів, щоб завадити бійцям українських підрозділів прицільно застосувати протитанкові засоби. Пізніше аналогічні дії ця ж бронегрупа бойовиків здійснила на ділянці поблизу населеного пункту Опитне.
У ході бойових дій Збройні сили України чітко дотримуються Мінських угод. Ситуація в зоні проведення АТО – під контролем українських військових.

Олександр КЛИМЕНКО
Журналіст
(Спеціально для “Зорі Полтавщини”)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.