Ваговитий колос “Докучаєвських чорноземів”

Щойно з хлібів спадають ранкові срібні роси, як веселим передзвоном оживають широкі лани ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району. То виводять у загінки свої потужні степові кораблі хлібороби агропромислової компанії. У розпалі жнива…
 Загалом до збирання в АПК підлягає 7,5 тисячі гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, із них майже 4,2 тисячі – основний хліб – озима пшениця. Ще 2,4 тисячі гектара займає ячмінь, решта – горох і яра пшениця. За сприятливих погодних умов обмолотити такі площі планують за 2 тижні.

– На відміну від минулорічних жнив, цьогорічні розпочалися з певним запізненням, але на сьогодні ми вже вийшли на минулорічний рівень обсягів зібраного збіжжя, – розповідає співзасновник ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Юрій Кобченко. – Пальним, мастилами, запчастинами та іншими витратними матеріалами ми забезпечені повністю, своєчасно була підготовлена до виходу в поле й уся техніка. Першим, на площі 343 гектари, ми зібрали горох. Його урожайність, можна сказати, рекордна, близько 40 центнерів з гектара. Пшеницю зараз збираємо на гірших полях (схилах) і маємо близько 55 центнерів із гектара, думаю, що на хороших ланах буде й за 60 центнерів. Слава Богу, в нас склалися добрі погодні умови, усі поля у відмінному стані.
Та чи не найбільше аграріїв нині цікавить, за скільки ж вони реалізують вирощене. Тож, природно, зайшла мова й про вартість збіжжя.
– Нинішня ціна на зерно, як мовиться, – “фіфті-фіфті”. Звісно, бажано, щоб вона була вищою, але трохи більше 3 тисяч гривень за тонну – це не так і мало, – вважає Юрій Кобченко. – Я сьогодні спілкувався зIMG_0208 народним депутатом України Андрієм Рекою і просив його, щоб Верховна Рада посприяла, аби не тільки 4 зернотрейдери заробили на реалізації збіжжя, а й прості фермери та інші сільгосптоваровиробники, щоб якомога довше утримувалася хоча б нинішня ціна на зерно.
Пробний вихід зернозбиральних комбайнів у поле в “Докучаєвських чорноземах” провели ще 3 липня, а вже 6-го – на збиранні хлібів працювало 5 екіпажів, 7 липня – 10. До речі, задіяні на жнивах механізатори мають безкоштовне 3-разове харчування і високий рівень оплати праці. Зараз у товаристві щодня обмолочують близько 400 гектарів ранніх зернових, але добові площі збирання колосових культур планують довести до 500–550 гектарів, що до 3 тисяч тонн збільшить валове виробництво зерна. Водночас навіть потужний елеватор, який функціонує в “Докучаєвських чорноземах”, навряд чи справиться з таким потоком збіжжя. Тому в АПК спланували посівне зерно розміщувати на токах. Не перевозитимуть на елеватор і те збіжжя, яке видаватимуть селянам на паї, й те, яке використовуватимуть для потреб хлібозаводу та на переробку. Словом, розпорядитися вирощеним тут уміють по-господарськи.
Загалом на обмолоті ранніх зернових і зернобобових культур працює 14 високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, навантаження на кожен з яких сягає 600 гектарів. За словами генерального директора ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Анатолія Кибки, для такої потужної техніки це не межа. У технологічному процесі перевезення зерна з поля, його очищення та завезення на зберігання задіяно понад 40 одиниць автотранспорту. З метою дотримання правил протипожежної безпеки поля зі стиглими хлібами обкошені й оборані, в наявності тут і ємності з водою та спецтехніка з мотопомпами. На звільнених від ранніх зернових полях одразу проводиться дискування стерні, а на деяких уже заплановано посіяти сидеральні культури. До речі, на час виходу друком цього матеріалу в агропромхолдингу вже обмолотили ранні хліба більш як на 2,5 тисячі гектарів. Урожайність зернових, яку сьогодні отримують, не може не радувати хліборобів, адже пшениці намолочують понад 6 тонн з гектара, гороху – по 4, що є досить адекватним вираженням вкладених у виробництво праці та матеріально-технічних ресурсів, а ще – абсолютного дотримання відповідних агротехнологій. Адже тільки на закупівлю насіння та гербіцидів у агропромхолдингу витратили понад 60 мільйонів гривень. Високою є і якість пшениці, вона практично вся – продовольча, більшість – ІІІ, але добрий відсоток є і ІІ класу. Якби трохи вищим був рівень клейковини, зерно було б здебільшого ІІ класу. До речі, посівний матеріал ранніх зернових культур для власного використання виробляють безпосередньо в агроформуваннях холдингу. Тут є демонстраційний насіннєвий полігон, на якому із закупленої еліти вирощують високорепродуктивне насіння пшениці, ячменю, гречки, сої. А от насіння соняшнику та кукурудзи поки що закупляють у провідних світових виробників.
Про що б ми не говорили, однак розмова мимоволі поверталася в русло цінової політики в державі на сільгосппродукцію, шаленого підвищення цін на пальне, засоби виробництва. А відтак говорили і про пониження спроможності подальшого розвитку агробізнесу. І все ж…
– Якщо ціна на продовольчу пшеницю становитиме не нижче 3000–3300 гривень за тонну, ми в цьому році підвищимо рівень розрахунку за оренду земельних паїв, залишаться кошти й на розвиток виробництва, – розмірковує Юрій Кобченко.
Оскільки в АПК “Докучаєвські чорноземи” добрі види й на пізні культури: соняшник, кукурудзу, сою, просо, то й плани на розвиток тут мають масштабні.
– Нам також потрібно оновлювати техніку, будемо добудовувати й свинарники. У цьому році зберемо, напевне, більше тисячі тонн яблук, тож для їхнього зберігання й переробки треба будувати міні-завод. Адже загалом ми плануємо вийти на виробництво 5 тисяч тонн яблук за рік. У цьому році ми уже зібрали близько 30 тонн полуниці, більш як півтонни малини, також збираємо ягоди, огірки. Проблем із реалізацією в цьому році не маємо, – продовжує Юрій Кобченко. – Не всі ці виробництва потужні, є й невеликі, але це дає змогу задіяти робочу силу, створити нові робочі місця, що для села нині дуже актуально. Бо це й матеріальне благополуччя людей, і надходження до бюджету. А відтак і благополуччя всієї карлівської громади.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Сергій ГЛАДИР (фото)
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.