Сварки, бійка, погоня, розслідування…

50-та сесія Полтавської міської ради, що проходила минулої п’ятниці, 10 липня, вкотре – із черговим скандалом. Ще до початку роботи сесії біля будівлі міської ради пікетувальники розгорнули плакати за зниження комунальних тарифів та вартості проїзду в міському транспорті. Згодом протестувальники на чолі із народним депутатом України Сергієм Капліним та депутатом міськради Олександром Шамотою вирушили до сесійної зали. Приблизно годину в сесійній залі панували штовханина, галас та навіть потасовка. Міський голова Олександр Мамай зачинився у себе в кабінеті. Обурена громада після невдалих спроб виламати двері вдалася до інших дій. Сергій Каплін викликав рятувальників та швидку допомогу. Мовляв, міському голові, можливо, зле.
Коли за викликом прибули швидка та рятувальники, міський голова із кабінету вийшов сам. Але конструктивна розмова знову не склалася – Олександр Мамай вийшов через запасний вихід, сів у службове авто і намагався поїхати. Люди оточили автомобіль, перекрили дорогу… Але це не завадило міському голові поїхати крізь натовп. У результаті було збито кількох людей, Олександр Шамота опинився на капоті автомобіля. Міського голову вивели із машини. На місце знову викликали медиків, міліціонерів, ДАІ. У підсумку – Олександра Шамоту відвезли до лікарні, Олександра Мамая – до райвідділу міліції.
***
Друга спроба провести сесію була оголошена на 16-ту годину того ж дня. На заперечення Олександра Шамоти щодо проведення цієї сесії Олександр Мамай відповів, що вранці сесія не відбулася через загрозу як його здоров’ю і життю, так і здоров’ю громадян, тому сесію довелося перенести. Після того, як депутати відмовилися розглядати тарифне питання, Олександр Шамота демонстративно залишив зал, згодом пішли й активісти. За півтори години депутати прийняли близько 70 рішень. Серед низки питань вони проголосували за надання одноразової допомоги учасникам АТО із міського бюджету, на що спрямовано загалом 230 тисяч гривень, також схвалили рішення про виділення додаткових коштів на будівництво басейну по вулиці Петра Юрченка (фінансування об’єкта з міського бюджету зросло із 11 до 20 мільйонів гривень), депутати проголосували за благоустрій скверу пам’яті Героїв України на місці колишнього пам’ятника Леніну.
Після закриття сесії Олександр Мамай прокоментував журналістам підсумки роботи депутатів.
– Ми додали кошти для лікарень, дітей-інвалідів, воїнів АТО. У нас є 140 мільйонів гривень на ремонт доріг. Скажімо, у Києві закладено 220 мільйонів, отож порівняйте. І ці кошти потрібно освоювати, бо вони знецінюються.
Окрім цього, Олександр Мамай прокоментував і ранкові події у міськраді.
– Експертиза довела, що я був тверезий. Якщо я когось збив автомобілем, то це одне, але Шамота застрибнув на капот. У депутата подряпини, і вони не несуть навіть тимчасової втрати працездатності. Натомість нардеп Сергій Каплін вдарив мене в обличчя на робочому місці, я написав заяву в міліцію, вона зареєстрована.
***
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прокоментував події у Полтавській міській раді. Він вимагає розслідування бійки та ДТП за участю Олександра Мамая.
“Те, що відбулося, дестабілізує не лише роботу міської влади у Полтаві, а й ситуацію в усій області”, – написав Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці, – МВС зробить усе, що потрібно за законом, але дії депутата Верховної Ради Сергія Капліна має розслідувати і Генпрокуратура”.
У ВЗГ УМВС України в Полтавській області повідомили, що правоохоронці з’ясовують обставини бійки в міській раді та травмування учасників конфлікту на подвір’ї міськради. За висновками перевірки буде надано юридичну оцінку діям учасників події.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.