Проблеми “Полтавафарму” і “Полтававодоканалу”

Держфінінспекція в Полтавській області провела фінансовий аудит діяльності обласного комунального підприємства “Полтавафарм” за період з 1.01.2012 року по 30.04.2015 року та виявила, що рівень ефективності управління у цей період мав стійку тенденцію до зниження. Ініціатором проведення аудиту був голова обласної ради Петро Ворона. Днями він відвідав підприємство.
“Я ознайомився зі звітом ДФІ, у ньому є багато зауважень, – зазначив він. – Загалом стоїть питання про звільнення нинішнього директора із займаної посади. Представники аптек теж стурбовані тим, що відбувається з цим комунальним підприємством”.
“Це комунальний об’єкт, який працював в особливому режимі. Я не виключаю, що тут діяли певні корупційні схеми, але конкретно про це можуть сказати правоохоронні органи. А на сьогодні не викрили жодної корупційної схеми. Довіри в мене, на жаль, ні до роботи правоохоронців з протидії корупції, ні до тих керівників комунальних установ, через які йшли чималі грошові потоки, немає”, – наголосив голова обласної ради.
Питання, пов’язані з діяльністю ПОКП “Полтавафарм”, розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, яке пройшло під головуванням Михайла Винограда. У зібранні взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, голова облдержадміністрації Валерій Головко, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, депутати, керівники структурних підрозділів, представники громадськості.
Виконуюча обов’язки начальника Держфінінспекції в Полтавській області Ірина Салогуб оприлюднила звіт про результати державного фінансового аудиту діяльності ПОКП “Полтавафарм”, де зокрема зазначено, що директором підприємства не створено сприятливих виробничо-економічних умов для здійснення державної політики в забезпеченні закладів охорони здоров’я та населення області лікарськими засобами і виробами медичного призначення. Рівень ефективності управління у 2014 році визначено як низький.
Члени профільної комісії ознайомились з колективним зверненням працівників ПОКП “Полтавафарм”, де йшлося зокрема про те, що збереження підприємства має велике стратегічне значення для територіальної громади області, але склалася загрозлива ситуація, пов’язана з умисними діями адміністрації підприємства, спрямованими на доведення його до банкрутства та рейдерського захоплення. Працівники запропонували створити наглядову раду, щоб запобігти одноосібному вирішенню директором стратегічно важливих питань.
Депутати взяли інформацію до відома та після детального обговорення вирішили повторно розглянути питання ПОКП “Полтавафарм” на спільному засіданні комісій обласної ради.
***
Під головуванням Степана Бульби відбулося засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, в якому взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники громадськості. Розглянуто питання про фінансовий стан КП “Полтававодоканал” та можливість надання фінансової допомоги підприємству з обласного бюджету.
За інформацією генерального директора підприємства Олега Кретовича, першопричиною складного фінансово-економічного стану є те, що діючий до 1.08.2014 року для населення тариф на послуги водопостачання та водовідведення, встановлений 10.02.2012 року НКРЕ, не забезпечував відшкодування економічно обґрунтованого рівня витрат на їх виробництво. Тож за останні роки підприємство суттєво наростило заборгованість за спожиту електроенергію, яка на 1.05.2015 року становила 118 мільйонів гривень. У той же час різниця між встановленим тарифом та фактичними економічними витратами на виробництво послуг становить 233,4 мільйона.
Комісія прийняла до відома дану інформацію та рекомендувала облдержадміністрації розглянути можливість збільшення фінансування на проведення аварійно-відновлювальних робіт через поповнення статутного фонду КП “Полтававодоканал”, вивчити питання залучення коштів міського бюджету на відповідні роботи та здійснити контроль за виплатою заборгованості підприємства за електроенергію шляхом проведення взаємозаліку по погашенню різниці в тарифах за рахунок виділених субвенцій з Державного бюджету на 2015 рік.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.