Найбільше свято на честь Іоанна Предтечі

Різдво чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна Православна Церква відзначає 7 липня. Це одне з великих релігійних свят, під час якого віряни згадують, як у сім’ї іудейського священика Захарії та його дружини Єлизавети народився майбутній Пророк.
Іоанн Хреститель – найбільш шанований християнський святий після Богородиці. По материнській лінії він був родичем Іісуса Христа і з’явився на світ на шість місяців раніше за Нього.
Архангел Гавриїл явився іудейському священику Захарії, коли той служив в Єрусалимському храмі, й сповістив про майбутнє народження у нього сина Іоанна, який багато людей наверне до Господа. Захарія не повірив, адже вони з дружиною Єлизаветою були вже літніми людьми і до того ж безплідними. За недовіру Архангел покарав його німотою. Дар мови до священика повернувся вже тоді, коли він став батьком і написав на дощечці ім’я свого новонародженого немовляти – Іоанн.
Після Різдва Іісуса Христа цар Ірод наказав убити всіх малюків у місті Віфлеємі. Дізнавшись про це, мати Іоанна Предтечі Єлизавета втекла зі своїм сином у пустелю. Як розповідає легенда, Захарія залишився в Єрусалимі, отож Ірод послав до нього воїнів, щоб ті з’ясували, де ховається Єлизавета з немовлям. Захарія їх не видав, за що був убитий прямо в храмі.
Після смерті матері Іоанн ще довго залишався в пустелі. Багато років проводив усі свої дні в молитві й пості, готуючись до проповіді про пришестя Месії-Спасителя. Носив грубий одяг, харчувався лише медом і акридами (сараною). Коли йому виповнилося 30 років, Господь звелів йому вийти з пустелі й проповідувати про пришестя Христа.
Пам’яті Іоанна Предтечі в східній літургійній традиції належить особливе місце. Протягом церковного року на його честь святкується аж шість дат. Серед них – свято Зачаття, Різдва, Усікновення Глави, Перше і Друге Знайдення Глави, Третє Знайдення Глави і Собор Іоанна Хрестителя після Богоявлення.
Свято Різдва Іоанна Предтечі відоме ще з четвертого століття. Проповіді про цю подію знаходимо у святих Іоанна Золотоустого, Амвросія й Августина.
Різдво Святого Іоанна Хрестителя збіглося в часі з древнім святом Купайла, яке відзначалося у дохристиянські часи. Церква досить довго намагалася побороти поширені в народі язичницькі традиції, однак ці спроби виявилися не зовсім результативними. Відроджені купальські звичаї із пошуками в ніч з 6 на 7 липня квітки папороті, пусканням вінків на воду та стрибанням через вогнище й до сьогодні залишаються окрасою нашої прадавньої народної культури.

 Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.